Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο πολυνομοσχέδιο που αφορά και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη έδωσε διευκρινίσεις για το πού θα τοποθετούνται κάμερες ασφαλείας στα πανεπιστήμια, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα εγκαθίστανται εντός αιθουσών διδασκαλίας ή αμφιθεάτρων.
Παράλληλα, μίλησε για το πλέγμα μέτρων ασφάλειας, τα φοιτητικά δικαιώματα και τις αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία.
«Δεν θα υπάρχουν κάμερες σε χώρους διδασκαλίας»
Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας χωρίς να περιορίζεται η ελευθερία λόγου και διακίνησης ιδεών. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δε θα χρησιμοποιείται κάμερα εντός του χώρου που κάποιος εργάζεται ή εκεί που είναι το αμφιθέατρο ή εκεί που γίνεται το μάθημα».
Οι κάμερες, όπως εξήγησε, θα τοποθετούνται σε διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους, αποτρέποντας την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής δραστηριότητας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει ειδική μέριμνα για την προστασία προσωπικών δεδομένων (DPA, εκθέσεις αντίκτυπου).
Αναφορές σε περιστατικά βίας και προσωπική εμπειρία
Η υπουργός αναφέρθηκε σε παλαιότερα περιστατικά βίας στα ΑΕΙ, αλλά και στη δική της φοιτητική εμπειρία: «Κι εγώ ήμουνα μέλος της ΔΑΠ. Ξέρω πάρα πολύ καλά την αξία να μπορώ να εκφράσω την άποψή μου. Ξέρω όμως τι σημαίνει και τραμπουκισμούς και το έχω υποστεί και η ίδια».
Τόνισε ότι η αντιπαράθεση ιδεών είναι υγιής, αλλά τα φαινόμενα τραμπουκισμού πρέπει να αντιμετωπίζονται, ώστε όλοι να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς να εκφράσουν άποψη ή να κάνουν μάθημα.
Νέο πλαίσιο για την ασφάλεια στα ΑΕΙ
Σύμφωνα με την υπουργό, ο σκοπός του νέου πλαισίου δεν είναι η επιβολή ελέγχου αλλά η θωράκιση της ελευθερίας και η δημιουργία συνθηκών ώστε οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό να μην φοβούνται να μιλήσουν ή να διδάξουν.
Βασικές προβλέψεις:
Ελεγχόμενη πρόσβαση με τεχνολογικά μέσα (χωρίς περιορισμό ελευθερίας).
Ποινική προστασία της πανεπιστημιακής λειτουργίας σε περιπτώσεις διατάραξης υπηρεσίας.
Μηχανισμός αναστολής φοιτητικής ιδιότητας για όσους έχουν περιοριστικούς όρους κατόπιν εισαγγελικής απόφασης.
Πειθαρχικά συμβούλια ανά ίδρυμα για την εξέταση υποθέσεων.
Εθνικό Παρατηρητήριο Ασφάλειας και αποζημιώσεις
Στο νέο πλαίσιο περιλαμβάνεται η σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Ασφάλειας για τα ΑΕΙ, το οποίο θα έχει ρόλο εποπτείας και καταγραφής περιστατικών που σχετίζονται με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Παράλληλα, προβλέπεται πλήρες νομικό πλαίσιο αποζημιωτικής ευθύνης, έτσι ώστε σε περιπτώσεις ζημιών στην πανεπιστημιακή περιουσία να υπάρχει σαφής διαδικασία αποκατάστασης και καταλογισμού ευθυνών.
Ρυθμίσεις για φοιτητές και κατατακτήριες
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και ειδικές προβλέψεις για τους φοιτητές. Μεταξύ αυτών είναι η εξαίρεση από τη διαγραφή για το 50% των φοιτητών με αναπηρία, η δυνατότητα μερικής φοίτησης, αλλά και η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε όσους βρίσκονται κοντά στη λήψη πτυχίου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ακόμα κι αν εκκρεμεί μόνο μια εργασία ή πρακτική άσκηση.
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στις κατατακτήριες εξετάσεις, με αύξηση των ποσοστών εισαγωγής στα περιφερειακά τμήματα, αλλά και πρόβλεψη για αλλαγή σχολής σε περίπτωση που ένας φοιτητής διαγραφεί λόγω πολυετούς απουσίας από τη φοίτηση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η διεφθαρμένη διαδικασία εισαγωγής των πλούσιων γόνων σε ελίτ Πανεπιστήμια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ