Την έντονη αντίθεσή της στην πρόταση για μείωση των διδακτικών ωρών των Αρχαίων Ελληνικών στην Α’ Λυκείου εκφράζει με δημόσια παρέμβασή της η Πρωτοβουλία Φιλολόγων, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση υπονομεύει την ανθρωπιστική φυσιογνωμία της παιδείας και θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της κλασικής γραμματείας στο ελληνικό σχολείο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, η πρόταση που φέρεται να επεξεργάζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δεν είναι παιδαγωγικά τεκμηριωμένη και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς μειώνει δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για την ουσιαστική εμβάθυνση στη γραμματική, το συντακτικό και την ερμηνεία των αρχαίων κειμένων.
«Η ύλη των Αρχαίων Ελληνικών στην Α’ Λυκείου είναι ήδη εκτενής και απαιτητική», σημειώνουν οι φιλόλογοι, επισημαίνοντας πως η μείωση των ωρών θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία μαθησιακών κενών, αφού δεν διδάσκονται βασικές ενότητες σε προηγούμενες βαθμίδες.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας της Α’ Λυκείου συμμετέχει στην Τράπεζα Θεμάτων, γεγονός που αυξάνει τις απαιτήσεις και τον βαθμό δυσκολίας για τους μαθητές. Η προτεινόμενη μείωση των ωρών, όπως τονίζουν, οδηγεί σε ανισότητα στην αξιολόγηση και καθιστά προβληματική την επαρκή προετοιμασία των μαθητών.
Η αξιακή και πολιτισμική σημασία των Αρχαίων Ελληνικών
Η Πρωτοβουλία υπενθυμίζει πως τα Αρχαία Ελληνικά δεν αποτελούν απλώς ένα ακόμη γλωσσικό μάθημα, αλλά συνιστούν θεμέλιο της κλασικής παιδείας και αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας του ελληνικού σχολείου. Μέσα από τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με πανανθρώπινες αξίες, όπως η ελευθερία, ο διάλογος, η πολιτική αρετή και η δημοκρατία — έννοιες διαχρονικές και καίριες για τη σύγχρονη κοινωνία.
Επικαλούμενοι το Άρθρο 16 του Συντάγματος, οι φιλόλογοι υπενθυμίζουν πως η παιδεία στην Ελλάδα έχει ως αποστολή την «ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή» των Ελλήνων, καθιστώντας σαφές ότι η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας υπηρετεί με συνέπεια αυτούς τους σκοπούς. Επιπλέον, παραπέμπουν στη σχετική σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πολιτισμική κληρονομιά, που ενθαρρύνει τη διατήρηση και την ενίσχυση της κλασικής παιδείας.
Πρόταση για ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση του μαθήματος
Η Πρωτοβουλία Φιλολόγων καλεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να αναθεωρήσει την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης του μαθήματος, προτείνοντας αντίθετα τη βελτίωση της διδασκαλίας μέσω καινοτόμων παιδαγωγικών εργαλείων, διαθεματικής προσέγγισης και σύγχρονων διδακτικών μεθόδων που θα καθιστούν το μάθημα πιο προσιτό και ουσιαστικό για τους μαθητές.
Όπως επισημαίνεται, η μείωση των ωρών δεν είναι απλώς μια τεχνική ή οργανωτική επιλογή, αλλά μια πράξη βαθιά συμβολική και πολιτισμικά κρίσιμη, η οποία εγκυμονεί τον κίνδυνο οριστικής υποβάθμισης της κλασικής παιδείας στην Ελλάδα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ