Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ ανοίγει νέους διαύλους συνεργασίας με τη Μέση Ανατολή, με ένα πρωτοποριακό διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη «Ηγεσία: Ηθική και Πολιτική». Το πρόγραμμα αποτελεί καρπό συνεργασίας με τα University of Kurdistan Hewler και University of Sulaimani, δύο σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα με έδρα στο Ιράκ. Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει ένα κρίσιμο κενό στην ανώτατη εκπαίδευση της περιοχής: τη δημιουργία ελίτ στελεχών που θα στελεχώσουν τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα με ηθικό και τεχνοκρατικό υπόβαθρο.
Το University of Kurdistan Hewler είναι Δημόσιο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο στο Ιρακινό Κουρδιστάν, με έμφαση στην πολιτική επιστήμη, τις διεθνείς σχέσεις και τις διοικητικές επιστήμες.
Το University of Sulaimani UKH (Erbil)UoS (Sulaimani) είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Ιράκ, με περισσότερους από 20.000 φοιτητές και 17 σχολές. Ισχυρό επιστημονικό δυναμικό και πολιτική επιρροή στην περιοχή.
Ηγεσία υπό το φως της φιλοσοφίας
Πρόκειται για το πρώτο μεταπτυχιακό του είδους του στην Ελλάδα, που προσεγγίζει την ηγεσία όχι μόνο ως διοικητική ικανότητα, αλλά και ως ηθικό και πολιτικό φαινόμενο, εξετάζοντάς την διαχρονικά — από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες δημοκρατίες και τις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα.
Ο διευθυντής του προγράμματος, καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης, τονίζει στην Καθημερινή τη σημασία του εγχειρήματος: «Η ιδέα προέκυψε από την επίσκεψη της Σχολής στο Ιράκ το 2022. Εκεί διαπιστώσαμε την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για καταρτισμένα στελέχη και τον βαθύ σεβασμό προς τον ελληνικό πολιτισμό».
Γεωπολιτική διάσταση και εθνική στρατηγική
Η πρωτοβουλία έχει ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης και της ενίσχυσης της παρουσίας της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή.
Ο καθηγητής Πρωτοπαπαδάκης το θέτει με σαφήνεια: «Η Μέση Ανατολή είναι η “μπροστινή αυλή” της χώρας μας, ένας χώρος ιστορικά και πολιτισμικά δεκτικός στην ελληνική επιρροή. Το κράτος μας οφείλει να ενισχύσει την παρουσία του εκεί».
Η προσέγγιση αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα “soft power”, καθώς η ελληνική παιδεία λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού με γειτονικούς λαούς που αναζητούν σταθερότητα, πρότυπα ηγεσίας και θεσμική συγκρότηση.
Δομή, διάρκεια και γλώσσα διδασκαλίας
Το πρόγραμμα διαρκεί 18 μήνες, με 12 μήνες στην Αθήνα και 6 μήνες στα πανεπιστήμια του Ιράκ, ενώ υπάρχει και δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Τα μαθήματα θα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα, ενισχύοντας το διεθνή χαρακτήρα του προγράμματος.
Η δημιουργία του υπήρξε προϊόν πολύπλευρης συνεργασίας, με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, του Study in Greece, και των Υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών.
Η Φιλοσοφική Σχολή, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, ενισχύει τη διεθνή ακτινοβολία της, δημιουργώντας ένα πρότυπο συνεργασίας που συνδυάζει πολιτισμική κληρονομιά, σύγχρονη σκέψη και γεωστρατηγική ευφυΐα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ