βιβλιο
Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν οι εκδότες για την τροπολογία στα ψηφιακά σχολικά βιβλία – Κίνδυνος αποχώρησης από το πρόγραμμα

Ανησυχίες και έντονη αντίδραση προκαλεί στις εκδοτικές ενώσεις η πρόσφατη τροπολογία που αφορά τη διαδικασία ένταξης των ηλεκτρονικών σχολικών βιβλίων στο πρόγραμμα του πολλαπλού διδακτικού βιβλίου (Μ.Δ.Β.) και της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Διδακτικών Βιβλίων (Ψ.Β.Δ.Β.).

Κυρώσεις και οικονομικά ρίσκα καταγγέλλουν οι εκδότες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, η τροπολογία προβλέπει την επιβολή σημαντικών κυρώσεων στους δικαιούχους εκδοτικούς φορείς, οι οποίοι δεν υποβάλουν ή δεν εγκρίνονται οι ψηφιακές μορφές των διδακτικών βιβλίων σε interactive pdf και e-pub.

Συγκεκριμένα, αν δεν κατατεθούν ή δεν εγκριθούν θετικά αυτά τα ψηφιακά αρχεία, το διδακτικό πακέτο αφαιρείται αυτοδικαίως από το πρόγραμμα, ενώ ο εκδότης υποχρεούται να επιστρέψει διπλά το ποσό της ήδη καταβληθείσας αποζημίωσης.

Οι εκδότες επισημαίνουν πως τα ηλεκτρονικά βιβλία σε μορφή e-pub, λόγω της αναγκαστικής απλοποίησης του περιεχομένου (reflowable μορφή), δεν μπορούν να είναι πιστά αντίγραφα των έντυπων βιβλίων, γεγονός που δεν αναφέρεται ρητά στην πρόσκληση και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές αξιολογήσεις από τις επιτροπές.

Επιπλέον, οι αυστηρές προδιαγραφές για την προσβασιμότητα καθιστούν την έγκριση των ψηφιακών εκδόσεων εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, με συνέπεια οι εκδότες να φοβούνται απορρίψεις που θα τους επιφέρουν σημαντικές οικονομικές απώλειες και πρόστιμα.

Αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Αυτές οι διατάξεις δημιουργούν έντονη ανησυχία στον εκδοτικό κλάδο, με πολλούς να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρόγραμμα πολλαπλού βιβλίου, φοβούμενοι τα οικονομικά ρίσκα και την αβεβαιότητα που προκύπτει.

Οι ενώσεις των εκδοτών ζητούν συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και τους αρμόδιους φορείς (ΙΕΠ και ΙΤΥΕ-Διόφαντος) προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις που θα στηρίξουν τη διαδικασία χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«ΘΕΜΑ: Θέματα σχετικά με την υπ’ αρ. 46978/ΓΔ4/25.04.2023 Πρόσκληση

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με τις τελευταίες επιστολές μας προς εσάς σχετικά με τη διαδικασία του πολλαπλού σχολικού βιβλίου είχαμε θέσει, μεταξύ άλλων, το θέμα της δημιουργίας των ηλεκτρονικών βιβλίων (interactive pdf και e-pub).

Πράγματι, στις 10-7-2025 τα μέλη μας ενημερώθηκαν από δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο ότι κατατέθηκε τροπολογία σχετικά με το θέμα αυτό.

Όμως, όπως μας ενημέρωσαν πολλά μέλη μας που συμμετέχουν στη διαδικασία του πολλαπλού βιβλίου, με έκπληξη και αγανάκτηση διάβασαν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα ότι στην τροπολογία προβλέπονται τα εξής:

α) Αν ενταχθεί διδακτικό πακέτο στο Μ.Δ.Β. και στην Ψ.Β.Δ.Β.

χωρίς ο δικαιούχος να έχει υποβάλει προς αξιολόγηση τις δύο (2) προαναφερθείσες ψηφιακές μορφές, δύναται να λάβει μόνο τα δύο τρίτα (2/3) της εφάπαξ εύλογης αποζημίωσης ένταξης.

β) Αν οι δύο (2) προαναφερθείσες ψηφιακές μορφές δεν υποβληθούν εντός της προθεσμίας που ορίζεται ή δεν αξιολογηθούν θετικά από τις επιστημονικές επιτροπές, το διδακτικό πακέτο απεντάσσεται αυτοδικαίως από το Μ.Δ.Β. και την Ψ.Β.Δ.Β.

γ) Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος του διδακτικού βιβλίου οφείλει να επιστρέψει εις διπλούν το μέρος της αποζημίωσης ένταξης που θα του έχει ήδη καταβληθεί.

Κατά τη σημερινή ημέρα πολλά μέλη μας που συμμετέχουν στη διαδικασία του πολλαπλού βιβλίου επικοινώνησαν μαζί μας, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους με τις συγκεκριμένες προβλέψεις και ιδιαίτερα την αγανάκτησή τους για την τρίτη.

Ειδικότερα, για τα ηλεκτρονικά βιβλία σε μορφή e-pub, λόγω του γεγονότος πως προβλέπεται να είναι reflowable, δεν είναι δυνατό να είναι πιστά αντίγραφα της έντυπης μορφής, αλλά θα είναι απλοποιημένη η μορφή τους .

Το γεγονός αυτό όμως, το οποίο δεν αναφέρεται ρητά στην Πρόσκληση, μπορεί να οδηγήσει τις επιτροπές αξιολόγησης σε απόρριψη των e-pub που θα έχουν καταθέσει πολλοί συμμετέχοντες.

Παράλληλα, η ικανοποίηση των προδιαγραφών που σχετίζονται με την προσβασιμότητα είναι πολύ δύσκολα επιτεύξιμες, με αποτέλεσμα να είναι ρεαλιστικός ο φόβος των μελών μας ότι οι επιτροπές αξιολόγησης θα απορρίψουν τα ψηφιακά βιβλία που θα υποβάλουν.

Έτσι, με βάση την τροπολογία αυτή, ενώ θα έχουν προβεί σε μεγάλες δαπάνες για τη δημιουργία τους, όχι μόνο θα χάσουν τα χρήματα που θα έχουν καταβάλει, αλλά και τα βιβλία τους θα απενταχθούν από το Μ.Δ.Β.

και την Ψ.Β.Δ.Β., ενώ θα πληρώσουν και ως πρόστιμο ποσό ίσο με τα 2/3 της αποζημίωσης ένταξης!

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με βάση τα παραπάνω, πολλά μέλη μας που συμμετέχουν στη διαδικασία του πολλαπλού βιβλίου μάς ζήτησαν να σας ενημερώσουμε ότι, αν πράγματι ψηφιστεί τροπολογία που να προβλέπει την καταβολή προστίμου στην περίπτωση μη έγκρισης των δύο (2) προαναφερθεισών ψηφιακών μορφών, θα εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσυρθούν πλέον από τη διαδικασία του πολλαπλού βιβλίου, σταθμίζοντας τον κίνδυνο να υποστούν τόσο το κόστος της δημιουργίας interactive pdf και epub, όσο και το πρόστιμο που θα σημάνει η τυχόν μη θετική αξιολόγησή τους από τις επιτροπές αξιολόγησης.

Κλείνοντας, θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να επαναφέρουμε το αίτημά μας να καλέσετε τους αρμόδιους φορείς (ΙΕΠ και ΙΤΥΕ-Διόφαντος) και εμάς σε μία συνάντηση, προκειμένου να υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση εκ μέρους μας για όλα τα τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία του πολλαπλού βιβλίου και συζήτηση για την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων.

Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας στα αιτήματά μας.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Δαρδανός, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

Φαίδων Κυδωνιάτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών

Γεώργιος Πασχαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!

Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

keik
Vegan banana bread με 5 μόνο υλικά
Με λίγα και απλά υλικά, φτιάχνεται εύκολα και προσφέρει ένα απολαυστικό και υγιεινό αποτέλεσμα, ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας.
Vegan banana bread με 5 μόνο υλικά
paideias
Έρχεται αποζημίωση για εκπαιδευτικούς: Τι προβλέπει η νέα διάταξη του Υπουργείου Παιδείας για συμμετοχή σε δράσεις, ομίλους και αξιολογήσεις
Αποζημίωση για Εκπαιδευτικούς – Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘΑ
Έρχεται αποζημίωση για εκπαιδευτικούς: Τι προβλέπει η νέα διάταξη του Υπουργείου Παιδείας για συμμετοχή σε δράσεις, ομίλους και αξιολογήσεις
φοιτητές
Ηχηρό μήνυμα από τη Σύνοδο Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση τώρα – Όχι διαγραφές φοιτητών
Πρυτάνεις: χρηματοδότηση τώρα στα Πανεπιστήμια – όχι διαγραφές όσων παλεύουν για πτυχίο – Επίθεση ΜΑΤ σε φοιτητές και διοικητικούς
Ηχηρό μήνυμα από τη Σύνοδο Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση τώρα – Όχι διαγραφές φοιτητών