Νεότερη διεθνής έρευνα καταγράφει σημαντικά κενά στην ηλεκτρονική προσβασιμότητα των πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λισαβόνας, οι ιστότοποι και οι ψηφιακές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων παρουσιάζουν σοβαρές ατέλειες. Σε αυτές συγκαταλέγονται η κακή χρωματική αντίθεση κειμένου και φόντου, η ασαφής δομή πλοήγησης στα διαδικτυακά μέσα και η διφορούμενη σήμανση. Τα προβλήματα αυτά παρεμποδίζουν την πρόσβαση των φοιτητών με αναπηρία στις ψηφιακές υπηρεσίες των ιδρυμάτων.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η χαμηλή αντίθεση χρωμάτων σε έναν ιστότοπο δυσκολεύει την ανάγνωση για άτομα με προβλήματα όρασης. Παρομοίως, ασαφείς ενδείξεις πλοήγησης προκαλούν σύγχυση σε φοιτητές με γνωστικές αναπηρίες, ενώ οι πολύπλοκες δομές μενού εμποδίζουν την εύρεση βασικού περιεχομένου. Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αυτές οι ελλείψεις αποκλείουν ουσιαστικά μεγάλο μέρος των φοιτητών από την εξ αποστάσεως μάθηση και τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων.
Η μελέτη καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα εντοπίζεται με μεγαλύτερη ένταση στις νότιες και ανατολικές χώρες της Ευρώπης. Σε αυτές τις περιοχές, η παρουσία προσβάσιμου ψηφιακού περιεχομένου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι (όπως εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικά εργαλεία) είναι ελάχιστοι. Αντίθετα, τα πανεπιστήμια στη βόρεια Ευρώπη, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, εμφανίζουν γενικά καλύτερες πρακτικές προσβασιμότητας.
«Αυτή η έρευνα αποτελεί σαφή προειδοποίηση», τονίζει ο ερευνητής Κάρλος Ντουάρτε από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. «Τα πανεπιστήμια πρέπει να δράσουν τώρα», προσθέτει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα ισότητας, ένταξης και συμμόρφωσης με το νόμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται συντονισμένη αντίδραση από τις ευρωπαϊκές αρχές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που θα περιλαμβάνει:
Αύξηση της χρηματοδότησης για προγράμματα προσβασιμότητας,
Κατάρτιση του προσωπικού σε τεχνικές υποστήριξης προσβασιμότητας,
Στρατηγικό σχεδιασμό σε επίπεδο ιδρυμάτων.
Μόνο έτσι, επισημαίνει, κανένας φοιτητής ή φοιτήτρια δεν θα μείνει πίσω στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιουνίου 2025 τέθηκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας. Από τότε, όλα τα ψηφιακά προϊόντα και οι υπηρεσίες — συμπεριλαμβανομένων των ιστοτόπων, των πλατφορμών ηλεκτρονικής μάθησης και των εργαλείων διαδικτυακής επικοινωνίας — πρέπει να πληρούν τα αυστηρά πρότυπα προσβασιμότητας της Ε.Ε. Τα ιδρύματα που δεν συμμορφώνονται αντιμετωπίζουν κυρώσεις, απώλεια χρηματοδότησης και πλήγμα στην αξιοπιστία τους.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης COST LeadMe, η οποία συνδέει ακαδημαϊκούς, φορείς χάραξης πολιτικής και τη βιομηχανία σε θέματα ψηφιακής προσβασιμότητας. Βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων από 171 πανεπιστήμια σε 38 ευρωπαϊκές χώρες, με συμμετοχή ερευνητών από την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Ιρλανδία (συμπεριλαμβανομένης της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας). Τα αποτελέσματα επισημαίνουν την ανάγκη επείγουσας βελτίωσης των ψηφιακών υποδομών στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ώστε να διασφαλίζεται ίση πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους.
Πηγές: ertnews, timesnews, social.ebu, esamea
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2025: Ποιοι πρέπει να «τρέξουν» για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ