diokseis_ekpaideutikon
Μέσω πειθαρχικών κυρώσεων για συνδικαλιστική δράση, αποχή ή απεργία, επιδιώκεται η ποινικοποίηση της συλλογικής αντίστασης και η αποδυνάμωση της φωνής των εργαζομένων

Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως παρουσιάζεται από τους εκπαιδευτικούς Χρήστο Αναστασιάδη και Χρήστο Πιλάλη, εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αυστηρού ελέγχου και φίμωσης, απομακρύνοντας από κάθε έννοια δημοκρατικής διοίκησης.

Μέσω πειθαρχικών κυρώσεων για συνδικαλιστική δράση, αποχή ή απεργία, επιδιώκεται η ποινικοποίηση της συλλογικής αντίστασης και η αποδυνάμωση της φωνής των εργαζομένων.

Η κατάργηση της ισότιμης συμμετοχής στα πειθαρχικά όργανα και η ανάθεση τους αποκλειστικά σε νομικούς λειτουργούς υπονομεύει την αμεροληψία και τη διαφάνεια, προωθώντας έναν μηχανισμό πειθαρχικής πειθάρχησης που πλήττει ευθέως τη δημοκρατία.

Αναλυτικά:

Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο της κυβέρνησης δεν αποσκοπεί σε τεχνική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, αλλά συνιστά σαφή πολιτική παρέμβαση που αποσκοπεί στη φίμωση της ελευθερίας λόγου, στην καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης και στην εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού πειθαρχικού ελέγχου που ευνοεί τη διοικητική αυθαιρεσία.
Κάτω από το προσωπείο της «μεταρρύθμισης», ενισχύονται πρακτικές εκφοβισμού, ελέγχου και αποκλεισμού κάθε φωνής που παρεκκλίνει από τη γραμμή της πλήρους υπακοής.

Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει καθεστώς απόλυτης υπακοής στους δημόσιους υπαλλήλους — με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εκπαιδευτικούς, στο χώρο των οποίων έχουμε ήδη αρκετά κρούσματα κρατικού αυταρχισμού.
Η συμμετοχή ακόμη και σε νόμιμες απεργιακές κινητοποιήσεις θα επισύρει κυρώσεις, από χρηματικά πρόστιμα έως και απόλυση.

Το νέο πλαίσιο επιδιώκει την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης, δημιουργώντας καθεστώς πολιτικού ελέγχου στο οποίο οι φωνές των δημοσίων υπαλλήλων θα στοχοποιούνται ως "αναξιοπρεπείς".

Η μη συμμετοχή στην αυταρχική νεοφιλελεύθερη "αξιολόγηση" – είτε ως αξιολογούμενος είτε ως αξιολογητής – θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Σε δύο διαδοχικές περιόδους, προβλέπεται απόλυση. Η μη συμμόρφωση επιφέρει πρόστιμο δύο μηνών μισθού και παραπομπή για απόλυση.

Με βάση το νέο πλαίσιο καταργούνται τα υφιστάμενα πειθαρχικά συμβούλια και στη θέση τους θεσπίζονται νέα, αποκλειστικά από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Καταργείται κάθε έννοια ισότιμης εκπροσώπησης και κοινωνικού ελέγχου.
Η αρχή αυτής της θεσμικής οπισθοδρόμησης είχε ήδη εφαρμοστεί στην εκπαίδευση με την Υπουργική Απόφαση Φ277/91/19483/Ε2.

Η απουσία ανθρώπων με γνώση της πραγματικότητας της εκπαίδευσης ή της διοίκησης οδηγεί σε αποφάσεις ψυχρές, νομικίστικες και τεχνοκρατικές, αποσυνδεδεμένες από το δημόσιο συμφέρον.

Το πειθαρχικό συμβούλιο ενδέχεται να λειτουργήσει ως μηχανισμός σιωπηρής εκκαθάρισης, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Ακόμα και τεκμηριωμένη κριτική, παιδικές ζωγραφιές με μηνύματα ειρήνης ή σιωπηλές διαμαρτυρίες μπορεί να θεωρηθούν πειθαρχικά παραπτώματα.
Ακόμα και συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών ενδέχεται να τιμωρούνται.

Η συνδικαλιστική δράση δεν αναγνωρίζεται θεσμικά ως ισότιμος συνομιλητής. Μορφές αποχής ακόμη και όταν καλύπτονται νομικά, θα επισύρουν πειθαρχικές κυρώσεις.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις αποκλείονται από τα πειθαρχικά όργανα, γεγονός που οδηγεί στη θεσμική τους περιθωριοποίηση.

Πώς μπορεί να θεωρείται δημοκρατική μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τις νόμιμες συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις ως πειθαρχικά παραπτώματα;
Όταν εκπαιδευτικοί απειλούνται με ποινές επειδή συμμετέχουν σε απεργία ή αποχή, η απόσταση από καθεστώτα που καταστέλλουν τη δημόσια έκφραση γίνεται επικίνδυνα μικρή.

Αν ακόμη και ένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, τότε ποιος εργαζόμενος — δημόσιος ή ιδιωτικός — είναι ασφαλής;

Η ποινικοποίηση της συμμετοχής και της αλληλεγγύης σε απεργιακές κινητοποιήσεις δεν είναι μόνο εργοδοτική επιβολή — είναι πολιτική συσκότιση.
Η υποστήριξη στους δημόσιους λειτουργούς είναι υπεράσπιση της ελευθερίας.

Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο δεν περιορίζει απλώς τον θεσμικό έλεγχο — υπονομεύει τη δυνατότητα των πολιτών να προσφύγουν σε δημοκρατικούς θεσμούς.
Πρόκειται για μια θεσμική εκτροπή που πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατίας και καταλύει θεμελιώδη δικαιώματα.

Όταν στοχοποιείται η φωνή ενός εκπαιδευτικού, αύριο θα στοχοποιηθεί η φωνή κάθε εργαζόμενου, κάθε γονιού.

Η αντίσταση είναι καθήκον — προσωπικό και συλλογικό

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απόλυτος θρίαμβος για μαθήτρια πολύτεκνης οικογένειας – 20 σε όλα τα μαθήματα στις Πανελλαδικές

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

douleia
10 συμβουλές για να ξεχωρίσεις σε μια συνέντευξη εργασίας
Η συνέντευξη για δουλειά μπορεί να είναι αγχωτική και απρόβλεπτη, γι’ αυτό η κατάλληλη προετοιμασία είναι το κλειδί για να κάνεις θετική εντύπωση και...
10 συμβουλές για να ξεχωρίσεις σε μια συνέντευξη εργασίας
edero
11 αποτελεσματικοί τρόποι για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι περιστασιακά είτε αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, υπάρχουν διάφοροι φυσικοί και ιατρικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν το έντερο να...
11 αποτελεσματικοί τρόποι για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
diataraxi
Διατροφικές Διαταραχές: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται
Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές και σύνθετες παθήσεις, με βαθιά ψυχολογικά αίτια, που συχνά εκδηλώνονται μέσω της εμμονής με το σώμα, το...
Διατροφικές Διαταραχές: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται