Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ και ΑΣΕ/ΠΑΜΕ
Αφορμή αποτέλεσαν οι έντονες εντάσεις και οι προσωπικές επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά τη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ

Σε ιδιαίτερα οξείς τόνους και με ξεκάθαρες αιχμές, η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση στις 1 Ιουνίου 2025, καταγγέλλοντας για ακόμη μια φορά την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ για στάσεις και πρακτικές που χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικές» και «συκοφαντικές».

Αφορμή αποτέλεσαν οι έντονες εντάσεις και οι προσωπικές επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά τη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 24 Μαΐου, με επίκεντρο τον πρόεδρο της Ε΄ ΕΛΜΕ, Χρήστο Ζαγανίδη.

Η ανακοίνωση, που έφτασε στα σχολεία στις 28 Μαΐου, καταγγέλλει ότι η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ επιχειρεί να καλύψει τη «γραμμή υποχώρησης» που ακολουθεί σε καίρια ζητήματα του κλάδου, επιτιθέμενη με σφοδρότητα στην Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ. Η ΕΛΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη παράταξη απείχε από σημαντικές κινητοποιήσεις και δράσεις, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο και το ζήτημα της αποσπασμένης στα γραφεία του ΚΚΕ προέδρου ΕΛΜΕ, μέλους της ΑΣΕ, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως πλήγμα στην αυτοτέλεια των σωματείων.

Η Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ κατηγορεί επίσης την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ για σύμπλευση με τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ, των ΣΥΝΕΚ και της ΠΕΚ σε καταγγελίες κατά της δράσης της, ενώ κάνει λόγο για υποκριτική στάση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή συνταξιούχων στις εκλογές των ΕΛΜΕ, κατηγορώντας την παράταξη για επιλεκτική ευαισθησία και μικροκομματική στόχευση.

Η ανακοίνωση καταλήγει με σαφή προειδοποίηση πως η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία απόπειρα σπίλωσης της δράσης και των αποφάσεών της, υπερασπιζόμενη –όπως αναφέρει– τις δημοκρατικές και αγωνιστικές της αρχές απέναντι στον κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΕ/ΠΑΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ
ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΣΠΟΛΟΓΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Ε ΕΛΜΕ-Θ

Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ συνεχίζει να λασπολογεί και να συκοφαντεί την Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για να δικαιολογήσει την άθλια στάση της στη ΓΣ των προέδρων (24/5) κατά του προέδρου της Ε ΕΛΜΕ Χ. Ζαγανίδη. Σε όλη τη διάρκεια της ΓΣ προέδρων ο Δ. Ακτύπης (μέλος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ) και όλα σχεδόν τα μέλη της ΑΣΕ, καθυβρίζανε τον Χ. Ζαγανίδη με αήθεις χαρακτηρισμούς («ντροπή», «ξεφτίλα», «πράκτορα», «προβοκάτορα», «νοοτροπία Χρυσής Αυγής», «παλιάνθρωπο», «ασφαλίτες»). Η ΑΣΕ προσπάθησε να διαμορφώσει ένα κλίμα στη ΓΣ για να μη δεχθεί καμία κριτική για τη γραμμή υποχώρησης που ακολουθεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου (αξιολόγηση, διώξεις, Ωνάσεια/ιδιωτικοποιήσεις, έγκλημα Τεμπών, Συλλογικές Συμβάσεις/μισθός, κ.ά.). Δεν είναι τυχαίο ότι στη Θεσσαλονίκη στις σημαντικές εκδηλώσεις ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Επιτροπής Αγώνα, για το έγκλημα των Τεμπών και για την αξιολόγηση και τις διώξεις, καθώς και στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν, οι δυνάμεις της δεν τις ψήφισαν σε καμία ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, ούτε και πήραν μέρος.

Σε ανακοίνωσή τους που έφτασε στα σχολεία στις 28/5, για να δικαιολογήσουν την αντιδημοκρατική και χωρίς αρχές για αριστερή παράταξη στάση τους, με περισσή έπαρση, δεν παραλείπουν, όπως κάνουν σε κάθε ανακοίνωση που εκδίδουν, να πλέκουν το εγκώμιο του εαυτού τους! Με πολλή υποκρισία συνεχίζουν να συκοφαντούν την Ε ΕΛΜΕ-Θ για τις αποφάσεις της και τη δράση της, ενώ παραλείπουν να δώσουν εξηγήσεις γιατί επιμένουν στη Δ ΕΛΜΕ-Θ να διατηρούν πρόεδρο της ΕΛΜΕ μέλος τους που είναι αποσπασμένη στα γραφεία του ΚΚΕ και μάλιστα επαίρονται για αυτό!

Επαναφέρουν συκοφαντικές αποφάσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ κατά της Ε ΕΛΜΕ-Θ τις οποίες ψήφισαν μαζί με ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ για να τις αναπαράγουν ως αντιπερισπασμό, γιατί η Ε ΕΛΜΕ-Θ με συνεχείς αποφάσεις της, όχι μόνο αποκαλύπτει την αδράνεια και την απραξία του ΔΣ της ΟΛΜΕ και το δρόμο υποχώρησης που μας προτείνει το ΠΑΜΕ, αλλά προτείνει και βαδίζει το δρόμο του αγώνα με συντονισμό ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ και επιτροπές αγώνα.

Στις 14/2/2025 η ΟΛΜΕ κατήγγειλε την Ε ΕΛΜΕ-Θ για νοθεία στις εκλογές της ΕΛΜΕ (19-12-2024) μετά δύο μήνες από τη διεξαγωγή τους! Η εκπρόσωπος της ΑΣΕ ΠΑΜΕ (Σ. Πολυκάρπου) στην Ε ΕΛΜΕ-Θ προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει εντυπώσεις με ένσταση που κατέθεσε για το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΛΜΕ μαζί με ΔΑΚΕ και ΠΕΚ λόγω συμμετοχής συνταξιούχων στην ψηφοφορία, όπως επικαλέστηκαν. Η ένσταση απορρίφθηκε από τη δικαστική αντιπρόσωπο και την εφορευτική επιτροπή και η ίδια, μετά το ξεκάθαρο αποτέλεσμα των εκλογών, δεν το έθεσε ξανά στο νέο ΔΣ. Είναι όμως φοβερή η υποκρισία των παρατάξεων που μεθοδεύουν με κάθε τρόπο την κατασυκοφάντηση μιας αγωνιστικής ΕΛΜΕ που με τη δράση της τους αποκαλύπτει και τους ξεβολεύει. Εδώ και δεκαετίες στις ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης στις εκλογές των ΕΛΜΕ συμμετείχαν ένας, δύο συνάδελφοι, που είχαν μόλις συνταξιοδοτηθεί και για μία μόνο φορά, συνήθως πρώην μέλη ΔΣ ή αιρετοί, από όλες τις παρατάξεις. Αυτό είναι γνωστό σε όλους, χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί θέμα. Η ΑΣΕ έσκιζε τα ιμάτιά της, παρόλο που ο εκπρόσωπος της στην Ελεγκτική Επιτροπή είχε συνταξιοδοτηθεί, αλλά παρέμενε μέλος της.

Η ΑΣΕ, δια του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά που είναι μέλος της, επιτέθηκε κατά της Ε ΕΛΜΕ-Θ για την πρωτοβουλία που πήρε μαζί με άλλες ΕΛΜΕ συντονισμού ΕΛΜΕ, σχολείων και συναδέλφων για τα Ωνάσεια σχολεία. Κατέθεσε αίτημα στις 14/2 στην ΟΛΜΕ και η ΑΣΕ ψήφισε μαζί με ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ απόφαση να καταγγείλουν την Ε ΕΛΜΕ-Θ για την πρωτοβουλία της. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και του κομματικού συνδικαλισμού χέρι χέρι επειδή ούτε οι μεν, ούτε οι δε ανταποκρίθηκαν στις αγωνίες των συναδέλφων που έχασαν οργανικές θέσεις, και των μαθητών και των γονιών τους που τους έκλεισαν τα σχολεία της γειτονιάς τους, κατήγγειλαν την Ε ΕΛΜΕ-Θ ότι μπαίνει στα χωράφια τους. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν κήρυξε ούτε μία ημέρα απεργίας και δράσης όλου του κλάδου για τα Ωνάσεια, παρόλο που ζητήθηκε από 18 ΕΛΜΕ. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά (μέλος της ΑΣΕ), καθώς και άλλοι πρόεδροι (πρόεδρος Α ΕΛΜΕ-Θ) που ανήκουν στην ίδια παράταξη με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά, αρνήθηκαν στη ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ (8/5/2025) να υπογράψουν πρόταση απεργιακού αγώνα που κατατέθηκε από την Ε ΕΛΜΕ-Θ και άλλες ΕΛΜΕ. Η Α΄ΕΛΜΕ-Θ άλλαξε την αρχική της απόφαση και δεν συμμετείχε στην κινητοποίηση που οργάνωσαν οι Ε΄ και Γ΄ ΕΛΜΕ στα Ωνάσεια σχολεία (Ξηροκρήνη) την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών.

Στην ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για τους τραμπουκισμούς τους στη ΓΣ προέδρων, καμία απάντηση δεν έδωσαν γιατί συνεχίζουν να διατηρούν μέλος τους σε θέση προέδρου ΕΛΜΕ και ταυτόχρονα αποσπασμένη στα γραφεία του ΚΚΕ, με άδεια και απαλλαγή εξ ολοκλήρου από τα μαθήματα. Η χωρίς αρχές αυτή στάση τους καταργεί κάθε αυτοτέλεια της δράσης των σωματείων και προάγει την άκρατη κομματικοποίηση. Έρχεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές παραδόσεις του κλάδου, σε καμία παράταξη και ιδιαίτερα παράταξη της αριστεράς, ποτέ μέλη της στα ΔΣ των ΕΛΜΕ δεν ήταν αποσπασμένα σε βουλευτικά γραφεία και σε κόμματα. Αν για το ΠΑΜΕ αυτή η αρχή έπαψε να ισχύει, οφείλει ανοιχτά να το πει και να σταματήσει να το κρύβει και να μην καλύπτεται πίσω από ψευδολογίες, ότι τάχα τέθηκε ζήτημα να μην υπάρχουν μέλη οργανωμένα σε κόμματα στα σωματεία μας και στα ΔΣ, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι ποτέ και από κανέναν δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα!

Σήμερα, πέρα από το ότι στον κλάδο αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε βουλευτές και κόμματα δεν υπήρχαν στην εκπαίδευση, ανοίγουν νέες πρακτικές που θα λειτουργήσουν σε βάρος της αυτοτέλειας της λειτουργίας και της δράσης των σωματείων και θα αναπαράγουν και νέες μορφές κομματικοποίησης, αν παρόμοιες πρακτικές γενικευτούν από τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται τα κόμματά τους στη Βουλή.
Επειδή στην Ε ΕΛΜΕ τα πράγματα τα λέμε ξεκάθαρα και δεν ανεχόμαστε να μας κουνάει το δάχτυλο καμιά παραταξιακή πλειοψηφία είτε του κυβερνητικού, είτε του κομματικού συνδικαλισμού, είτε και των δύο μαζί, με περισσή υποκρισία, τους συμβουλεύουμε, να σταματήσουν να ασχολούνται με την Ε ΕΛΜΕ-Θ, δεν θα αφήσουμε τίποτα αναπάντητο για τις βαθιά αντιδημοκρατικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές τους.

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος – Χρήστος Ζαγανίδης
Η γραμματέας – Σοφία Στεφανίδου»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 6/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριακή Γρίβα
Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Αρχίζει σήμερα η δίκη – Συγκλονίζει η έκκληση της μητέρας της
Στο εδώλιο σήμερα ο 39χρονος δράστης, ο οποίος δολοφόνησε την Κυριακή Γρίβα μαχαιρώνοντας την πολλές φορές έξω από το αστυνομικό τμήμα
Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Αρχίζει σήμερα η δίκη – Συγκλονίζει η έκκληση της μητέρας της
κτίριο του ΕΚΠΑ
Αποκλειστικό: Θετική Γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ για ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ - Έως Ιούλιο θα μπει σε Νομοσχέδιο
Θέμα χρόνου είναι να λήξει οριστικά το ζήτημα ένταξης της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ μετά και τη θετική γνωμοδότηση ΕΘΑΑΕ.
Αποκλειστικό: Θετική Γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ για ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ - Έως Ιούλιο θα μπει σε Νομοσχέδιο
bullying
Νέο περιστατικό βullying σε σχολείο: «Με έκαψε με τσιγάρο στην πλάτη» – Καταγγελία 13χρονου με αυτισμό
Αγριότητα σε σχολική αυλή: 16χρονος φέρεται να έσβησε τσιγάρο στον σβέρκο 13χρονου με αυτισμό – Σοκαριστικές καταγγελίες και ποινική δίωξη
Νέο περιστατικό βullying σε σχολείο: «Με έκαψε με τσιγάρο στην πλάτη» – Καταγγελία 13χρονου με αυτισμό