Με επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας,αναδεικνύεται η κραυγαλέα αδικία που βιώνουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό, ιδίως όσοι έχουν δημιουργήσει οικογένεια στις χώρες απόσπασής τους.
Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τον νόμο 4415/2016, όχι μόνο αγνοεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ελληνόγλωσσων κοινοτήτων του εξωτερικού, αλλά και αντιμετωπίζει με τιμωρητική λογική έμπειρους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συνεχίσουν να προσφέρουν, αποκλείοντάς τους από τη δυνατότητα επαναπόσπασης.
Η επιστολή ζητά την άμεση αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, προτείνοντας ένα πιο δίκαιο, αξιοκρατικό και λειτουργικό σύστημα αποσπάσεων, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τόσο τα εκπαιδευτικά προσόντα όσο και τις οικογενειακές συνθήκες των ενδιαφερομένων.
Παράλληλα, θίγει τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες που προκαλεί η διάλυση οικογενειών λόγω των περιορισμών του ισχύοντος καθεστώτος και ζητά από την Πολιτεία να ανταποκριθεί άμεσα με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Αξιότιμοι κοι Υφυπουργοί,
Το απαράδεκτο και άδικο νομικό πλαίσιο του Ν. 4415/2016 που διέπει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό αντιμετωπίζει σχεδόν εκδικητικά όσους πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις ελληνόγλωσσες δομές της ομογένειας και έκαναν οικογένεια, αφαιρώντας μας τη δυνατότητα να υποβάλλουμε αίτηση ακόμα και όταν υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες/κενά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος απόσπασης εκπαιδευτικών από την Ελλάδα. Ουσιαστικά πετάει στο καλάθι των αχρήστων και στερεί την ελληνόγλωσση εκπαίδευση από καταρτισμένους και έμπειρους εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν άριστα τη γλώσσα, τις ιδιαιτερότητες και την εκπαιδευτική πραγματικότητα της κάθε χώρας και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με επιμίσθια και έξοδα μετακίνησης.
Ο συγκεκριμένος νόμος από το 2016, λόγω της ανάγκης διατήρησης της εργασίας αμφοτέρων των μελών του ζευγαριού (εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας), κατάφερε να χωρίσει δεκάδες οικογένειες εκπαιδευτικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα με όλες τις αρνητικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες που είχε και έχει αυτή η ψυχοφθόρα διαδικασία πρωτίστως για τα παιδιά μας και κατόπιν για εμάς.
Κατάφερε να μας υποχρεώσει σε μακροχρόνιες άδειες άνευ αποδοχών προκειμένου να μείνουμε με τις οικογένειές μας – άδειες οι οποίες σιγά-σιγά τελειώνουν, με πολλούς συναδέλφους να παραιτούνται ή να χωρίζονται εκ νέου από την οικογένεια για να μην χάσουν τη θέση τους. Κατάφερε επίσης να δημιουργήσει τεράστιο άγχος και ανασφάλεια σε όσους υπηρετούν και έχουν οικογένεια με ομογενή ή αλλοδαπό για το ποια θα είναι η τύχη τους στο τέλος της κάθε χρονιάς, όταν μάλιστα καλύπτουν πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες, αντιλαμβανόμενο παραλόγως την οικογενειακή συνοχή αυστηρά επιλεκτικά με το απαράδεκτο φωτογραφικό άρθρο 26 για τους πολύ λίγους που αιτήθηκαν παράταση το 2017/2018.
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άμεση αλλαγή αυτού του άδικου και παράλογου πλαισίου αποσπάσεων που διαλύει οικογένειες, αποψιλώνει από έμπειρους εκπαιδευτικούς την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και επιβαρύνει συνάμα το Υπουργείο με χρονοβόρες διαδικασίες και έξοδα που μπορούν να αποφευχθούν.
Είναι επιτακτική η γενικότερη αλλαγή του πλαισίου με άμεση απόσυρση τόσο της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα έξι έτη, αλλά κυρίως αυτής που απαγορεύει σε όσους ήδη υπηρέτησαν στο εξωτερικό να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση – πόσο περισσότερο αυτών που έχουν δημιουργήσει οικογένεια εκεί. Είναι επιτακτική η αλλαγή του νόμου.
Με γνώμονά μας την έγκαιρη στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία των ομογενειακών εκπαιδευτικών δομών, το κίνητρο για νέους συναδέλφους να αποσπαστούν, την οικογενειακή συνοχή όσων έχουμε την οικογένειά μας εκεί, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της πλούσιας εκπαιδευτικής εμπειρίας και του έργου τόσο του δικού μας όσο και όσων αποσπάστηκαν παλιότερα χωρίς οικογένεια και θέλουν να το επαναλάβουν για δικούς τους λόγους, προτείνουμε τις εξής αναγκαίες αλλαγές:
1. Διαδικασία αποσπάσεων
Δημιουργία ενός ενιαίου πίνακα, στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα από τον χρόνο προηγούμενης υπηρέτησης στα σχολεία του εξωτερικού, και από τον οποίο θα επιλέγονται οι προς απόσπαση, βάσει αντικειμενικών (πτυχία, γλώσσα) και κοινωνικών (οικογένεια με ομογενή ή αλλοδαπό μόνιμο κάτοικο και παιδιά, μόνιμη κατοικία, λόγοι υγείας, επιμέλεια τέκνων) κριτηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αξιοκρατίας και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους/ες, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την οικογενειακή συνοχή.
Από τον ενιαίο αυτό πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για 3 χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους. Όσοι αποσπώνται για πρώτη φορά στο εξωτερικό θα λαμβάνουν επιμίσθιο και με το πέρας της τριετίας θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν παράταση κατά προτεραιότητα για άλλα δύο χρόνια πάλι με επιμίσθιο ώστε να κλείσουν πενταετία. Όσοι παλαιότερα έχουν συμπληρώσει από 5 χρόνια και πάνω απόσπαση στο εξωτερικό θα αποσπώνται κάθε φορά για 3 χρόνια χωρίς επιμίσθιο. Αν δεν έλαβαν επιμίσθιο για 5 χρόνια θα το λαμβάνουν μέχρι να τα συμπληρώσουν. Όσοι το έλαβαν, να λαμβάνουν στον μισθό τους το επίδομα παραμεθορίου που ισχύει στο εσωτερικό.
Η παραπάνω διαδικασία εξασφαλίζει την έγκαιρη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και τη διάρκειά της, αποφεύγονται οι συνεχείς ανακλήσεις, δίνοντας στους εκπαιδευτικούς μια αίσθηση σιγουριάς, παραμένοντας όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στις θέσεις τους και βοηθώντας τους να συγκεντρωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους. Παράλληλα, δίνει μια αίσθηση αξιοκρατίας και δικαιοσύνης γιατί παύει να κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς με βάση το πόσο υπηρέτησαν στο εξωτερικό και αξιοποιεί τα ιδιαίτερα προσόντα και τις ικανότητες όλων όσων θέλουν να προσφέρουν στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς.
2. Παρατάσεις
Παρατάσεις να ισχύουν μόνο για τρεις περιπτώσεις:
α) Για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται για πρώτη φορά, συμπληρώνουν τριετία και θέλουν να παραμείνουν για άλλα δύο χρόνια με επιμίσθιο για να συμπληρώσουν πενταετία.
β) Γι’ αυτούς που συνυπηρετούν ως σύζυγοι υπαλλήλων άλλων υπουργείων ή διεθνών οργανισμών που υπηρετούν στο εξωτερικό.
γ) Για όσους έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με αλλοδαπό ή ομογενή.
Όσοι συμπληρώνουν πενταετία και θέλουν να παραμείνουν, θα υποβάλλουν αίτηση απόσπασης και θα υπάγονται αυτόματα στον ενιαίο πίνακα των αποσπάσεων της περίπτωσης 1, ακολουθώντας τη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο δεν αποκλείεται κανείς από τη διαδικασία και το δικαίωμα υποβολής αίτησης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, και όσοι θέλουν να παραμείνουν δεν θα βιώνουν το άγχος και την ανασφάλεια της μονοετούς παράτασης.
3. Τοποθετήσεις
Να καθορίζονται εκ των προτέρων για τους συντονιστές και τα υπεύθυνα συντονιστικά γραφεία σαφή κριτήρια ως προς την προτεραιότητα τοποθέτησης των συναδέλφων που αποσπώνται: σε ποιες χώρες, πόλεις και δομές. Να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια προτεραιότητας με βάση, φυσικά, και τις ανάγκες της κάθε εκπαιδευτικής δομής: οικογένεια με μόνιμο κάτοικο ομογενή ή αλλοδαπό, ύπαρξη μόνιμης κατοικίας, έτη υπηρεσίας, επίπεδο γλωσσομάθειας κ.ά. Έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα αυθαιρεσίας από συντονιστές και εξουθενωτικές μετακινήσεις.
Οι παραπάνω αναγκαίες αλλαγές, σε συνδυασμό με:
– μια γενναία αύξηση του επιμισθίου της τάξης του 30%,
– επαναφορά της αποζημίωσης μεταφοράς οικοσκευής,
– και άλλες διοικητικές τροποποιήσεις,
θα θεραπεύσουν τις άδικες διακρίσεις του σημερινού πλαισίου και –το σημαντικότερο– θα λύσουν το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της απροθυμίας απόσπασης στο εξωτερικό.
Πριν μερικούς μήνες λάβαμε διαβεβαιώσεις από τον πρώην Υπουργό κο Πιερρακάκη ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Ο κος Κατσαρός, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με συναδέλφους της Γερμανίας, διαβεβαίωνε ότι «σε χρονικό διάστημα δύο μηνών θα υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δίνουν λύση σε διαπιστευμένα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού». Δυστυχώς, έχουν περάσει δύο μήνες και ακόμα δεν τις είδαμε. Αντίθετα, όλο και λιγότεροι συνάδελφοι ζητούν απόσπαση, οι ανακλήσεις πολλαπλασιάζονται και πολλοί από εμάς είμαστε είτε μακριά από την οικογένειά μας είτε σε άδειες άνευ αποδοχών.
Οι προτάσεις μας πατούν στην πραγματικότητα και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, δίνοντας λύση τόσο στα προβλήματα και τις αδικίες που δημιουργεί το παρόν νομικό πλαίσιο (ειδικά σε όσους έχουμε οικογένεια) όσο και στις αυξανόμενες ανάγκες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης – εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με λιγότερο κόστος για το Υπουργείο και τον ελληνικό λαό.
Με τιμή,
Πρώην και νυν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό με οικογένεια
Αφουξενίδου Νίνα ΠΕ70 (Υπηρετεί με οικογένεια ΙΣΠΑΝΙΑ)
Γαζή Κωνσταντίνα ΠΕ60 (Άδεια άνευ αποδοχών με οικογένεια ΓΑΛΛΙΑ)
ΓοδέβενοςΔημήτρης ΠΕ70 (Υπηρετεί Ελλάδα με οικογένεια στην ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ)
Ζέμου Ελένη ΠΕ70 (Άδεια άνευ αποδοχών με οικογένεια ΓΑΛΛΙΑ)
Καραμπελιάς Αθανάσιος ΠΕ70 ( Πρώην αποσπασμένος ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ)
Καρτάλη Γιούλη ΠΕ70 (Υπηρετεί με οικογένεια ΒΡΑΖΙΛΙΑ)
Καρτσιώτη Κατερίνα ΠΕ60 (Άδεια ανευ αποδοχών λόγω οικογένειας ΒΕΛΓΙΟ)
Κιούσης Χρήστος ΠΕ02 (Υπηρετεί στην Ελλάδα με οικογένεια στο εξωτερικό ΓΑΛΛΙΑ)
Κορολή Γλυκερία ΠΕ02 (Άδεια ανευ αποδοχών λόγω οικογένειας ΒΕΛΓΙΟ)
Μουρατίδου Μαρία ΠΕ60 (Αναγκαστική παραίτηση λόγω οικογένειας ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
Μουρούκα Φλωρεντία ΠΕ60 (Άδεια άνευ αποδοχών λόγω οικογένειας ΒΕΛΓΙΟ)
Μπαταγίαννη Αναστασία ΠΕ02 (Αναγκαστική παραίτηση λόγω οικογένειας ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
Μπεζερτζή Σοφία ΠΕ70 (Αναγκαστική παραίτηση λόγω οικογένειας ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ)
Νικολακάκου Ελένη Π70 (Άδεια ανευ αποδοχών λόγω οικογένειας ΗΠΑ)
Παπαδάκη Κατερίνα ΠΕ60 ( Άδεια άνευ αποδοχών λόγω οικογένειας ΒΕΛΓΙΟ)
Πετράκη Κατερίνα ΠΕ02 (Άδεια ανευ αποδοχών λόγω οικογένειας ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
Σακέλη- Παπαμανόλη Εμμανουέλα ΠΕ70(Αδεια άνευ αποδοχών λόγω οικογένειας ΗΠΑ)
Τσαιρίδου Νίνα ΠΕ70 (Yπηρετεί στην Ελλάδα με οικογένεια στην ΕΛΒΕΤΙΑ)
Φαϊτατζίδου Μαρίνα ΠΕ02 (Αδεια ανευ αποδοχών λόγω οικογένειας ΒΕΛΓΙΟ)
Φουτσίτζη Σωτηρία ΠΕ02 ( Άδεια λόγω οικογένειας ΒΕΛΓΙΟ)
Χανιώτη Ελινα ΠΕ60 ( Λήξη απόσπασης με οικογένεια ΒΕΛΓΙΟ)
Χαρίση Μαρία ΠΕ02 (Υπηρετεί με οικογένεια ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
Χατζηθεολόγου Ευαγγελία ΠΕ70 (Υπηρετεί με οικογένεια ΧΙΛΗ)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ