edra
Αναλυτικός οδηγός για τα στάδια και τις διαδικασίες που ακολουθούν

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων προτίμησης σχολικών μονάδων από τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής και Γενικής Αγωγής που έχουν μετατεθεί, διοριστεί ή αιτηθεί βελτίωση θέσης εντός του ΠΥΣΠΕ, έπειτα από την επικύρωση των οργανικών κενών από τα αρμόδια συμβούλια. Όπως ορίζεται, εφόσον υπάρχουν οργανικά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, προηγείται η ρύθμιση των υπεραριθμιών σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Π.Δ. 50/1996 και Π.Δ. 100/1997).

Κατά την Α’ φάση των οριστικών τοποθετήσεων, οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και εκείνοι που αιτούνται βελτίωση θέσης συγκρίνονται από κοινού, μετά την τοποθέτηση των ειδικών κατηγοριών. Στη φετινή διαδικασία συμπεριλαμβάνονται και τα οργανικά κενά που προέκυψαν από παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις και απολύσεις λόγω ορίου ηλικίας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν έως είκοσι σχολικές μονάδες, ακόμα και πιθανά κενά που ενδέχεται να προκύψουν από τοποθετήσεις άλλων αιτούντων.

Όσοι δεν επιθυμούν να υποβάλουν δήλωση, διατηρούν την υφιστάμενη οργανική τους θέση. Στη Β΄ φάση, θα ζητηθούν εκ νέου δηλώσεις προτίμησης για τα εναπομείναντα οργανικά κενά, αλλά χωρίς δυνατότητα δήλωσης πιθανού κενού. Σημειώνεται ότι στη Β΄ φάση δεν συμμετέχουν οι αιτούντες βελτίωση που δεν τοποθετήθηκαν κατά την Α΄ φάση. Τέλος, η Γ΄ φάση προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση, χωρίς δυνατότητα δήλωσης προτίμησης, με βάση τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης.

Ειδικά για την Ειδική Αγωγή, σύμφωνα με τον ν.4692/2020, προτεραιότητα δίνεται στην κάλυψη των κενών στις ΣΜΕΑΕ και στη συνέχεια εξετάζονται οι τοποθετήσεις στα Τμήματα Ένταξης. Όσοι δεν δηλώσουν προτίμηση για τις ΣΜΕΑΕ κατατάσσονται με βάση τις μονάδες μετάθεσης και τοποθετούνται υποχρεωτικά στις ΣΜΕΑΕ με τις περισσότερες μονάδες συνθηκών διαβίωσης.

Οι αιτήσεις αμοιβαίας μετάθεσης εντός ΠΥΣΠΕ θα υποβληθούν εντός 15 ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των οριστικών τοποθετήσεων και των βελτιώσεων θέσεων, βάσει του θεσμικού πλαισίου.

Η «Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.» καλεί τους εκπαιδευτικούς να μελετήσουν προσεκτικά τα στάδια της διαδικασίας και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνονται, για να διεκδικήσουν τη βέλτιστη τοποθέτηση βάσει των αναγκών και των δικαιωμάτων τους.

Η ανακοίνωση

Ενημερωτικός οδηγός

για τις οριστικές τοποθετήσεις και τις βελτιώσεις θέσεων

Μετά τον προσδιορισμό και την επικύρωση των οργανικών κενών Ειδικής και Γενικής Αγωγής από τα ΠΥΣΠΕ, καλούνται οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής & Γενικής Αγωγής, που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ από μετάθεση, από διορισμό ή έχουν υποβάλει αίτηση για βελτίωση θέσης εντός του ΠΥΣΠΕ, να υποβάλουν δήλωση προτίμησης σχολικών μονάδων. Εάν, όμως, υπάρχουν οργανικά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, θα προηγηθεί η διαδικασία ρύθμισης των οργανικών υπεραριθμιών, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ.50/1996, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 12 του Π.Δ.100/1997.

Κατά τη διαδικασία των οριστικών τοποθετήσεων & βελτιώσεων θέσεων οι εκπαιδευτικοί (μετατιθέμενοι, ευρισκόμενοι στη διάθεση και αιτούντες βελτίωση θέσης) συγκρίνονται από κοινού, αφού προηγηθεί η τοποθέτηση των ειδικών κατηγοριών. Στα οργανικά κενά έχουν προστεθεί και αυτά που προέκυψαν από τις φετινές παραιτήσεις/συνταξιοδοτήσεις, καθώς και τις αυτοδίκαιες απολύσεις λόγω ορίου ηλικίας.

Μεταξύ των είκοσι σχολικών μονάδων, στο πλαίσιο της Α΄ φάσης, μπορούν να δηλωθούν από τους/τις εκπαιδευτικούς και πιθανά οργανικά κενά, καθώς υπάρχει περίπτωση να προκύψει οργανικό κενό, κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων, από τους/τις εκπαιδευτικούς που έχουν υποβάλει αίτηση βελτίωσης θέσης.

Σημειωτέον, οι αιτούντες βελτίωση θέσης που δεν επιθυμούν να υποβάλουν δήλωση προτίμησης σχολικών μονάδων παραμένουν στην οργανική τους θέση.

Μετά τη διαδικασία της Α΄ φάσης, εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ήταν στη διάθεση και δεν τοποθετήθηκαν οργανικά, θα ακολουθήσει η διαδικασία της Β΄ φάσης (νέες δηλώσεις προτίμησης στα εναπομείναντα οργανικά κενά, χωρίς πλέον πιθανά οργανικά κενά) και τέλος η διαδικασία της Γ΄ φάσης (υποχρεωτική τοποθέτηση -χωρίς δήλωση προτίμησης σχολικών μονάδων- στα εναπομείναντα οργανικά κενά με βάση τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 2 του Π.Δ.100/1997).

Στη Β΄ φάση δεν μπορούν να δηλώσουν σχολεία οι εκπαιδευτικοί που είχαν αιτηθεί βελτίωση θέσης και δεν κατέστη δυνατόν να τοποθετηθούν, κατά τη διαδικασία της Α΄ φάσης, σε σχολείο της προτίμησής τους.

Στη Γ΄ φάση τοποθετούνται υποχρεωτικά και οι εκπαιδευτικοί που δεν υπέβαλαν, βάσει της εγκυκλίου των μεταθέσεων, αίτηση οριστικής τοποθέτησης στις καθορισθείσες ημερομηνίες, ενώ ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ.

Σε ό,τι αφορά στην Ειδική Αγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 48 του ν.4692/2020 οι τοποθετήσεις σε θέσεις των Τμημάτων Ένταξης πραγματοποιούνται μετά την κάλυψη όλων των κενών στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.). Αν οι εκπαιδευτικοί δεν υποβάλουν αίτηση προτίμησης για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., κατατάσσονται σε σειρά με βάση τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης. Οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε., στις οποίες υπάρχουν κενά, κατατάσσονται σε σειρά με βάση τις περισσότερες μονάδες συνθηκών διαβίωσης. Κατόπιν αυτού, τοποθετούνται υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί που έχουν τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. με τις περισσότερες μονάδες συνθηκών διαβίωσης. Στη συνέχεια εξετάζονται οι προτιμήσεις για τοποθέτηση σε θέσεις των Τμημάτων Ένταξης.

Οι αιτήσεις αμοιβαίας μετάθεσης εντός ΠΥΣΠΕ, θα μπορούν να υποβληθούν μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των οριστικών τοποθετήσεων και βελτιώσεων θέσεων (άρθρο 10 του Π.Δ.50/1996, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του Π.Δ.100/1997 και το άρθρο 15, παρ. 13 του Π.Δ.50/1996).

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στον Πειραιά
Επιστρέφει η Χρύσα Χοτζόγλου στο σχολείο – Κάλεσμα σε μαζικές κινητοποιήσεις για τις διώξεις εκπαιδευτικών
Οι Παρεμβάσεις καλούν σε σειρά συγκεντρώσεων και παρεμβάσεων με αίτημα την παύση όλων των πειθαρχικών διώξεων σε βάρος αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών
Επιστρέφει η Χρύσα Χοτζόγλου στο σχολείο – Κάλεσμα σε μαζικές κινητοποιήσεις για τις διώξεις εκπαιδευτικών
Μαρίνα Σάττι
Μαρίνα Σάττι σε Ισραηλινό δημοσιογράφο: «Φόρα ωτοασπίδες όταν πέφτουν βόμβες»
Ένταση στη Eurovision 2025: Η Μαρίνα Σάττι σε αντιπαράθεση με Ισραηλινό δημοσιογράφο - «Φαινόταν συναισθηματικά φορτισμένη, μιλώντας μέσω...
Μαρίνα Σάττι σε Ισραηλινό δημοσιογράφο: «Φόρα ωτοασπίδες όταν πέφτουν βόμβες»
foto_education_notebook_phone_alfavita.jpg
Καταγγελία: Κάλεσαν εκπαιδευτικούς σε δειγματική διδασκαλία με σκοπό την αξιολόγηση!
Αντιδράσεις από την Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για δειγματική διδασκαλία με σύνδεση στην αξιολόγηση
Καταγγελία: Κάλεσαν εκπαιδευτικούς σε δειγματική διδασκαλία με σκοπό την αξιολόγηση!