Μια νέα τάση εμφανίζεται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που σχεδόν πάντα φροντίζει να πρωτοτυπεί στην καταπάτηση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων. Όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ, προωθούνται από γονείς οι διανυκτερεύσεις παιδιών, τα λεγόμενα sleepovers και φυσικά οι διοικήσεις τα υιοθετούν δίχως να εξετάσουν τα θεσμικά πλαίσια ή την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Μάλιστα οι εργαζόμενοι που αρνούνται τη συμμετοχή τους απειλούνται μέχρι και με απόλυση. Μια πρακτική "ψωμοτύρι" της ιδιωτικής εκπαίδευσης που λειτουργεί αυθαίρετα και σε ρόλο εργοδοτικού σερίφη μετατρέποντας το σχολείο σε πεδίο επιβολής και φόβου.
Πιο αναλυτικά, όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ πρόκειται για μια τάση που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται με τρόπο σχεδόν εξαναγκαστικό. Εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να μείνουν το βράδυ στον χώρο εργασίας τους, μακριά από τις οικογένειες και τα παιδιά τους, χωρίς αποζημίωση για την υπερωριακή και νυχτερινή απασχόληση και χωρίς καμία απολύτως ειδική εκπαίδευση για να διαχειριστούν καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αμερικανική ταινία ή θρίλερ
Αρκετοί γονείς που οραματίζονται και φαντασιώνονται για τα παιδιά τους σχολικές εμπειρίες(;) που θυμίζουν αμερικανική εφηβική ταινία, αμελούν να συμπεριλάβουν στον παρονομαστή την ασφάλεια των παιδιών τους και τις συνθήκες εργασίας των δασκάλων.
Για να μιλήσουμε και πρακτικά, πράγματι στο εξωτερικό υπάρχουν λίγες σχολικές δομές που υποστηρίζουν τέτοιες δράσεις. Ωστόσο τα πρωτόκολλα είναι πολύ αυστηρά καθώς περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα πυρασφάλειας, risk assessment για κάθε παιδί, παρουσία προσωπικού πρώτων βοηθειών, ρύθμιση της θερμοκρασίας, ειδικός εξοπλισμός ύπνου και πρόνοιες για συμπεριφορές όπως υπνοβασία ή ενούρηση.
Η Ομοσπονδία τονίζει πως καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν πληρείται στα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία, καθιστώντας την πρακτική επικίνδυνη, αυθαίρετη και παράνομη.
Η ΟΙΕΛΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να προχωρούν σε ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες στην ομοσπονδία (στο email [email protected]), προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές. Όπως υπογραμμίζει, το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει τη λειτουργία σχολικών μονάδων σε καθεστώς διανυκτέρευσης, επομένως τέτοιες πρακτικές εγείρουν και νομικά ζητήματα.
Η ανακοίνωση
“Sleepovers”: Ένα νέο, δυνητικά επικίνδυνο trend που επιβάλλουν γονείς και διοικήσεις ιδιωτικών σχολείων, ιδίως νηπιαγωγείων, στους συναδέλφους μας με την απειλή της απόλυσης!
Γνωρίζουμε ότι ο χώρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι ξέφραγο αμπέλι, ιδίως από τη στιγμή που με το νόμο Κεραμέως οι εκπαιδευτικοί είναι τελείως απροστάτευτοι σε πιέσεις και στα ιδιωτικά σχολεία επικρατεί ο νόμος του φόβου και της σιωπής. Πλέον, όμως τα πράγματα ξεφεύγουν. Το τελευταίο διάστημα έχουμε καταγγελίες από συναδέλφους, κυρίως σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, για μια νέα «τρέλα», κυρίως γονέων, που δυστυχώς υιοθετούν οι ιδιοκτήτες για τη διοργάνωση …sleepovers μέσα στο χώρο των σχολείων.
Τι ακριβώς συμβαίνει: γονείς και διοικήσεις συμφωνούν σε μια ημερομηνία διανυκτέρευσης των τέκνων τους στα σχολεία. Και μπορεί μεν οι συγκεκριμένοι γονείς που πιέζουν για τα sleepovers να φαντασιώνονται ότι ζουν σε ένα περιβάλλον χολυγουντιανής ταινίας ή σειράς και να επιδεικνύουν στις παρέες τους το πόσο «προχώ» είναι το σχολείο τους, ωστόσο αγνοούν τους κινδύνους που προκύπτουν από μια τέτοια διαδικασία. Αγνοούν, φυσικά, (αν και δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα) ότι οι εκπαιδευτικοί εκβιάζονται να συμμετέχουν στις νεοπλουτίστικες αυτές δράσεις με την απειλή της απόλυσης, ότι δεν αμείβονται για την υπερωριακή και μάλιστα νυχτερινή τους απασχόληση, ότι υποχρεώνονται να περνούν – απειλούμενοι - μια νύχτα μακριά από την οικογένεια και τα παιδιά τους, ότι δεν είναι εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν τις ειδικές συνθήκες που μπορεί να προκύψουν τη νύχτα για τα παιδιά και δεν έχουν επιμορφωθεί για να εφαρμόσουν τους όρους ασφάλειας μιας επιχείρησης σε νυχτερινή λειτουργία που είναι πολύ πιο απαιτητική από την λειτουργία ημέρας.
Αυστηρά guidelines σε χώρες όπου εφαρμόζονται sleepovers
Τέτοιου τύπου δραστηριότητες είναι σπάνιες σε σχολεία σε διεθνές επίπεδο. Γενικώς, υπάρχει μια μεγάλη επιφυλακτικότητα των ειδικών για τη διοργάνωση sleepovers, κυρίως για λόγους ασφάλειας. Σε ΗΠΑ και Βρετανία που οργανώνονται κάποιες τέτοιες δράσεις, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ αυστηρά (και που αμφιβάλλουμε σφόδρα αν ελληνικό ιδιωτικό σχολείο/νηπιαγωγείο θα τα ελάμβανε).
Αντιγράφοντας από guidelines εκπαιδευτικών αρχών (κυρίως Διευθύνσεων Εκπαίδευσης) στις χώρες αυτές, καταγράφουμε τα ακόλουθα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έκθεση του Nottinghamshire County Council, τα σχολικά κτήρια έχουν σχεδιαστεί για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν επαρκή μέτρα προστασίας για όσους αποφασίσουν να διανυκτερεύσουν σε αυτά. Για το λόγο αυτό, όλες οι εκπαιδευτικές αρχές συνιστούν:
- Ειδικά μέτρα πυρασφάλειας
- Εκτίμηση Κινδύνου (Risk assessment)
Θα πρέπει να συνταχθεί ένα risk assessment σχετικά με το sleepover. Οι πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τους μαθητές σε σχέση με τον ύπνο π.χ., συνταγογραφούμενα φάρμακα, ειδικά ζητήματα συμπεριφοράς, αλλεργίες και δυσανεξίες, νυχτερινές τάσεις (υπνοβατία, ενούρηση) και οι ειδικές ανάγκες κάποιων παιδιών.
- Πρώτες Βοήθειες
Τα σχολεία θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι υπάρχει επαρκής παροχή πρώτων βοηθειών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων κατάλληλα εκπαιδευμένων στην παροχή των πρώτων βοηθειών και στη χρήση του προβλεπόμενου εξοπλισμού.
- Ειδικές πρόνοιες
Τα σχολεία θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα πρόνοιας για το sleepover, παρέχοντας στο προσωπικό και sτους μαθητές πρόσβαση σε τουαλέτες, νερό και φαγητό. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θερμοκρασία δωματίου και να προσαρμόζονται τα συστήματα θέρμανσης, εάν απαιτείται. Ο εξοπλισμός ύπνου θα πρέπει να είναι κατάλληλος για τα παιδιά.
Τι να κάνουν οι συνάδελφοι, όταν τους επιβάλλεται το …sleepover
Δεν αναμένουμε καμιά ιδιαίτερη ευαισθησία από ιδιωτικά σχολεία/νηπιαγωγεία και από κάποιους γονείς για τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών που υποχρεώνονται σε μια τέτοια δραστηριότητα η οποία πραγματοποιείται τελείως έξω από το διδακτικό τους ωράριο και παραβιάζει την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, επιβάλλοντάς τους τους να περνούν τη νύχτα (!) μακριά από τις οικογένειες και τα παιδιά τους και χωρίς μάλιστα πρόσθετη αμοιβή!
Ωστόσο, επειδή το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν ακόμη και ανώνυμη καταγγελία στην ΟΙΕΛΕ ([email protected]) και δεσμευόμαστε για προώθηση των καταγγελιών στις αρμόδιες αρχές και δημοσιοποίηση των στοιχείων του ιδιωτικού σχολείου/νηπιαγωγείου. Θυμίζουμε, δε, στους επίδοξους «νυκτόβιους» ιδιοκτήτες ότι νομικό πλαίσιο για τέτοιες δραστηριότητες δεν υπάρχει, επομένως μια τέτοια δράση είναι και παράνομη και επικίνδυνη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ