συνταξιουχοι εκπαιδευτικοι
Αφετηρία και σταθερός προσανατολισμός της ΕΣ.Ε.Θ. από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της ήταν η άποψη πως λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να δοθούν από τον κοινό μας αγώνα, το συντονισμό εργαζομένων και συνταξιούχων και διεκδικώντας αυτό που μας αξίζει

Ενημερωτική επιστολή προς τους τους/τις εκπαιδευτικούς που θα συνταξιοδοτηθούν τη φετινή χρονιά, με την οποία τους καλεί να γίνουν μέλη της, συνέταξε η  Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης που είναι σχετικά νεοσύστατο σωματείο.

Η επιστολή

Αγαπητοί αγαπητές συνάδελφοι σας καλωσορίζουμε στον …κόσμο των συνταξιούχων και σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική συντάξιμη ζωή με υγεία και ευτυχία!

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την ύπαρξη και δράση της νεοσύστατης σχετικά και ιδιαίτερα δραστήριας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και να σας καλέσουμε να γίνετε μέλη της!

Συνοπτικά:

 • Διαμορφώσαμε και προωθήσαμε με κάθε τρόπο ανακοινώσεις - υπομνήματα που ανέλυαν και ενημέρωναν για όλες τις εξελίξεις στα συνταξιοδοτικά θέματα ( καταβολή συντάξεων – επικουρικά ταμεία – πρόωρες συντάξεις – λάθη στις νέες συντάξεις – περίθαλψη – ακρίβεια -αναδρομικά -παραβίαση της προτεραιότητας καταβολής της κύριας σύνταξης – κατάργηση της εισφοράς «αλληλεγγύης» κλπ.)

 • Παρεμβήκαμε στις εκλογές με υπόμνημα προς τα κόμματα ζητώντας την δέσμευση τους απέναντι στα αιτήματα των συνταξιούχων.

 • Αυτή την στιγμή η ένωση μας αριθμεί πάνω από 200 μέλη συνταξιούχους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 • Τους/τις ενημερώσαμε επανειλημμένως για τα θέματα που πρέπει να έχουν υπόψη τους : προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, διεκπεραίωση και αντιμετώπιση των πρώτων ζητημάτων που είναι πιθανόν να προκύψουν με τη συνταξιοδότηση (τρόποι επικοινωνίας – αντιμετώπιση λαθών κλπ).

 • Καταφέραμε την συγκρότηση ειδικής ομάδας συναδέλφων, που παρέχει άμεσα, έγκυρα και δωρεάν (εννοείται) ενημερωτικές πληροφορίες και οδηγίες στους/στις υπό συνταξιοδότηση συναδέλφους,

 • Εκδώσαμε ένα πλήρη συνταξιοδοτικό οδηγό που διακινήθηκε πλατιά σε όλη την χώρα

 • Πήραμε μέρος και καλέσαμε τα μέλη μας στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν όλο αυτό το διάστημα από το σωματείο μας σε συνεργασία με άλλες συνταξιοδοτικές οργανώσεις, για τα θέματα της ακρίβειας, των συνεχόμενων ανατιμήσεων, των υπέρογκων λογαριασμών της ενέργειας, της ιατρικο- φαρμακευτικής περίθαλψης (ανύπαρκτη Π.Φ.Υ. , συνθήκες διάλυσης στα δημόσια νοσοκομεία κλπ.) και την εξώθηση μας στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

 • Διοργανώσαμε ειδική ενημερωτική συζήτηση για τα θέματα υγείας με εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών

 • Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις και δράσεις που έγιναν από τα σωματεία των εκπαιδευτικών της Θεσ/νίκης για τα θέματα της παιδείας και επιδιώξαμε να υπάρχει μόνιμος συντονισμός της Ε.Σ.Ε.Θ. με τα Δ.Σ. των συλλόγων Π.Ε. και των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και κοινά βήματα στα θέματα που αφορούν τους/τις εν ενεργεία αλλά και τους/τις συνταξιούχους εκπαιδευτικούς. Ανάμεσα σε άλλα βγάλαμε ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εν ενεργεία εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης, ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, τις διώξεις συναδέλφων κ.α.

 • Προσπαθήσαμε, πάντα σε συνεργασία με την Π.Ε.Σ.ΕΚ, να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που υπήρχαν όλη αυτή την περίοδο με την έκδοση συντάξεων, την καταστρατήγηση της σειράς, τα ατέλειωτα λάθη και την προβληματική διαδικασία fast track. Πέρα από τις ανακοινώσεις, προσπαθήσαμε χωρίς τη μεσολάβηση δικηγορικών γραφείων να βοηθήσουμε συνταξιούχους που αντιμετώπιζαν προβλήματα, στη διαμόρφωση και την κατάθεση των ενστάσεων και στις αναγκαίες ενέργειες με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα λάθη και τα προβλήματα που είχαν.

 • Αποκαλύψαμε τα ψέματα της κυβέρνησης σχετικά με τις «αυξήσεις» των συντάξεων, που για ένα περίπου εκατομμύριο συνταξιούχων ήταν μηδενικές, λόγω της προσωπικής διαφοράς, το 2023 αλλά και το 2024 και απαιτήσαμε την ενσωμάτωση της στην σύνταξη.

 • Ζητήσαμε με ανακοινώσεις και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις να προστατευτεί από τις ιδιωτικοποιήσεις η περιουσία του Μ.Τ.Π.Υ.

 • Οργανώσαμε δια ζώσης και διαδικτυακές ενημερωτικές εκδηλώσεις και μία εκδήλωση- συζήτηση με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή για τις εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών, με τη συμμετοχή και συμβολή του αείμνηστου προέδρου της Π.Ε.Σ.ΕΚ Σταυρόπουλου Τάσου.

 • Προσπαθήσαμε και έγιναν σημαντικά βήματα αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ύπαρξης της Ε.Σ.Ε.Θ. για την πολιτιστική και εσωτερική λειτουργία της με την συγκρότηση Πολιτιστικής ομάδας με τη συλλογική παρακολούθηση δεκάδων θεατρικών παραστάσεων με μειωμένο εισιτήριο, τη διοργάνωση πολλών εκδρομών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Οχρίδα, Κρακοβία) με μεγάλη επιτυχία, πολλά μουσικά γλέντια !

 • Διοργανώσαμε μια πολύ σημαντική εκδήλωση για την ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος με συναδέλφους καθηγητές του Π.Τ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης

 • Διεκδικήσαμε σε συνεργασία με την Π.Ε.Σ.ΕΚ. και πετύχαμε την Κάρτα Ελεύθερης Εισόδου στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς.

 • Στηρίξαμε, με την εντονότερη δραστηριοποίηση του blog, του mail και του fb της ένωσης για την έγκαιρη, συνεχή και πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων.

Συναδέλφισσες/οι αφετηρία και σταθερός προσανατολισμός της ΕΣ.Ε.Θ. από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της ήταν η άποψη πως λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να δοθούν από τον κοινό μας αγώνα, το συντονισμό εργαζομένων και συνταξιούχων και διεκδικώντας αυτό που μας αξίζει . Είναι γεγονός πως για τον κόσμο των συνταξιούχων «καλύτερες ημέρες» δε μπορούν να υπάρξουν αν δεν ανατραπεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλο αυτό το αντιασφαλιστικό πλέγμα νόμων και διατάξεων που σαρώνουν τις ζωές μας.

Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε και το επόμενο διάστημα ενωτικά και μαχητικά, στο δρόμο και στους αγώνες, μαζί με το σύνολο των συνταξιούχων και των εργαζομένων, όχι παρακαλώντας στους διαδρόμους της εξουσίας για τα ψίχουλα των κυβερνήσεων, ούτε τρέχοντας στα δικηγορικά γραφεία και στις δικαστικές αίθουσες.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

 • Άμεση απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους της κύριας σύνταξης, του μερίσματος (ΜΤΠΥ), της επικουρικής (ΤΕΑΔΥ) και του «εφάπαξ» (ΤΠΔΥ) χωρίς καταστρατήγηση της σειράς, χωρίς λάθη και περικοπές.

 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις για άμεση αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων 13 ετών και κάλυψης του πραγματικού πληθωρισμού στα βασικά είδη ανάγκης.

 • Ενσωμάτωση στην σύνταξη της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

 • Επαναφορά της 13ης– 14ης σύνταξης.

 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της περιουσίας των ασφαλιστικών μας φορέων. Τα αποθεματικά των ταμείων να αξιοποιούνται υπέρ των ασφαλισμένων χωρίς κανένα ρίσκο και μεσάζοντες, έξω από τον τζόγο των χρηματιστηριακών και παραχρηματιστηριακών αγορών.

 • Όχι στις περικοπές των συντάξεων χηρείας.

 • Κατάργηση του Ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντεργατικών ασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.

 • Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις στα ταμεία με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα!

 • Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.

 • Καθολικό, Υποχρεωτικό, Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα.

 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ. Άμεση και πλήρη εξυπηρέτηση- ενημέρωση των συνταξιούχων από τις υπηρεσίες του, ώστε να αρθούν η άγνοια, αγωνία και σύγχυση για τους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή για την πορεία συνταξιοδότησης μέσα από την χαώδη και συνεχώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία. Επαναφορά του τμήματος του Γ.Λ.Κ στην Θεσσαλονίκη. Ενίσχυση των τμημάτων σύνταξης των διευθύνσεων εκπαίδευσης.

 • Επιστροφή όλων των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (65 δις ευρώ) που λεηλάτησαν οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

 • Επαναχορήγηση από τα ασφαλιστικά Ταμεία χαμηλοτόκων (4%) δανείων.

 • Αναστολή των δόσεων μέχρι την έκδοση των συντάξεων των δανειοληπτών από το Τ.Τ. (EUROBANK) και μάλιστα χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Μείωση του κόστους των δανείων ανάλογη των μειώσεων των μισθών και συντάξεων.

 • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων, Γενναία χρηματοδότηση της υγείας . Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία. Δωρεάν φάρμακα, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά για όλους και όλες τους/τις συνταξιούχους.

 • Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων.

Επικοινωνία

mail [email protected]
blog της Ε.Σ.Ε.Θ. https://eseth2022.blogspot.com

Fb : Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης
τηλ. των μελών του Δ.Σ.: 6976281776 - 6986026932 – 6979850143 –
6934342814 - 6972874135 -6972916790 – 6974370512

Το ΔΣ της Ένωσης:

Πρόεδρος : Αγαπητός Θανάσης

Αντιπρόεδρος: Κορδίλας Ξενοφών

Γενικός Γραμματέας: Τσιντίκη Γωγώ

Ταμίας: Κανάρης Θανάσης

Οργανωτικός γραμματέας: Παπαδοπούλου Ειρήνη

Μέλη: Βλάχου Ελένη

Λαθήρας Γιάννης

Τασούλα Βασιλική

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Πιερρακάκης: Τι είναι το πιστοποιητικό αλγοριθμικής σκέψης και για ποιους προορίζεται
Πιστοποιητικό που θα μπορούν οι απόφοιτοι Γυμνασίου να το λάβουν, το οποίο θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους όχι σε επίπεδο χρήσης υπολογιστών, αλλά σε...
Πιερρακάκης: Τι είναι το πιστοποιητικό αλγοριθμικής σκέψης και για ποιους προορίζεται
kinisi_tora_mpotiliarisma
Πιο αυστηρός ο ΚΟΚ: Έρχονται κλήσεις με SMS για να μην σβήνονται και όριο στα 30χλμ
Ριζικές αλλαγές αναμένονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τόσο όσον αφορά στις κλήσεις όσο και σχετικά με τα όρια ταχύτητας
Πιο αυστηρός ο ΚΟΚ: Έρχονται κλήσεις με SMS για να μην σβήνονται και όριο στα 30χλμ
πνιγμός
Σοκαριστικό! Δέκα οκτώ θάνατοι στη θάλασσα μέσα σε ένα τριήμερο
Από ρεκόρ σε ρεκόρ στα κρούσματα πνιγμών, παρά το γεγονός ότι η χώρα θεωρείται ναυτική και περικλείεται στο μεγαλύτερο μέρος της από θάλασσα.
Σοκαριστικό! Δέκα οκτώ θάνατοι στη θάλασσα μέσα σε ένα τριήμερο