Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια αύριο στο ΥΜΑΘ
Alexandros Michailidis / SOOC
«Να διεκδικήσουμε με αγώνες και συλλογικά όλα τα δίκαια αιτήματα του κόσμου της εργασίας και των συνταξιούχων. Να ανατρέψουμε την πολιτική που εξαθλιώνει και οδηγεί στην φτώχεια»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας καλούν οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ) αύριο, Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 11:30 το πρωί, ζητώντας αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

«Συναδέλφισσες/οι όλοι εμείς που ζούμε από το μισθό και τις συντάξεις  οφείλουμε να ξεσηκωθούμε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές εξαθλίωσης, γιατί οι κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και οι«μηχανισμοί» θα έχουν πάντα μια δεύτερη ευκαιρία όχι όμως και οι άνθρωποι στις ζωές τους» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΕΣΕΘ)

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης(Υ.ΜΑ.Θ.) την ΤΕΤΑΡΤΗ 24 του ΑΠΡΙΛΗ ώρα 11,30 π.μ.

Συναδέλφισσες/οι

Το όργιο της ακρίβειας που συνεχίζεται αμείωτο, πλήττει συνταξιούχους και εργαζόμενους, αλλά κτυπά πολύ περισσότερο όσους αμείβονται με πιο χαμηλές συντάξεις και χαμηλούς  μισθούς, ενισχύοντας τις τάσεις φτωχοποίησης και βαθαίνοντας την κοινωνική ανισότητα.  Κι αυτό γιατί ο μέσος όρος του τιμαρίθμου κρύβει την εκρηκτική πραγματικότητα, δηλαδή το ότι τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, καθώς και το κόστος στέγασης, αυτά δηλαδή που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος  έχουν απογειωθεί.

Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί μεταξύ Ιουλίου 2019 - Φεβρουαρίου 2024 κατά 34,93%(!), ενώ τα έξοδα για στέγαση έχουν ανέβει κατά 17,18%, με αποτέλεσμα το 47% του συνολικού πληθυσμού και το 79,1% των φτωχών να δηλώνουν ότι έχουν δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου ή δόσης δανείου.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως το κόστος διαβίωσης έχει εκτιναχθεί ενώ οι συντάξεις και οι μισθοί είναι καθηλωμένοι. Τα κοινωνικά αγαθά -υγεία, παιδεία, όλο και περιορίζονται, ενώ ταυτόχρονα τα πάντα ιδιωτικοποιούνται και γίνονται απλησίαστα για τον κόσμο της εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη βαθιά ταξικότητα της κυβερνητική πολιτικής και την ανάγκη για μεγάλη ανακατανομή του πλούτου σε βάρος του κεφαλαίου. Ο έλεγχος των τιμών και οι αυξήσεις στους μισθούς σε βάρος των κερδών, η πολύπλευρη στήριξη των φτωχών νοικοκυριών και η φορολόγηση των πλουσίων, η ακύρωση των θηριωδών εξοπλιστικών προγραμμάτων και το σπάσιμο του δημοσιονομικού κορσέ και της «οικονομικής φυλακής» της ΕΕ αποτελούν αναγκαία άμεσα μέτρα

Τώρα λοιπόν, χρειάζεται συντονισμός και ενοποίηση των αγώνων εργαζομένων και συνταξιούχων,  ώστε να δοθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μαζικότητα και επιτυχία, η μάχη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Να διαμορφωθεί τώρα  ένα μαχητικό σχέδιο αντεπίθεσης των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων και σε πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, του πολέμου και της καταστολής των αγώνων.

Συναδέλφισσες/οι όλοι εμείς που ζούμε από το μισθό και τις συντάξεις  οφείλουμε να ξεσηκωθούμε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές εξαθλίωσης, γιατί οι κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και οι«μηχανισμοί» θα έχουν πάντα μια δεύτερη ευκαιρία όχι όμως και οι άνθρωποι στις ζωές τους.

Να διεκδικήσουμε τώρα:

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις  κύριες και επικουρικές για άμεση αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων 14ετών και κάλυψη του πραγματικού πληθωρισμού στα βασικά είδη ανάγκης.

Άμεση απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους της κύριας σύνταξης, του μερίσματος (ΜΤΠΥ), της επικουρικής (ΤΕΑΔΥ) και του «εφάπαξ» (ΤΠΔΥ) χωρίς καταστρατήγηση της σειράς, χωρίς λάθη και περικοπές.

Να ακυρωθεί η φορολόγηση των αναδρομικών για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις που φτάνει μέχρι και το 50% καθώς και τα υπέρογκα πρόστιμα για μη κατάθεση τροποποιητικής δήλωσης. Κατάργηση του μνημονιακού νόμου 4172/13, (άρθρο 60). Να επιστρέφονται με τόκο όλα τα παρακρατημένα εισοδήματα.

 Ενσωμάτωση στην σύνταξη της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Επαναφορά της 13ης – 14ης σύνταξης.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Όχι στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της περιουσίας των ασφαλιστικών μας φορέων. Τα αποθεματικά των ταμείων να αξιοποιούνται υπέρ των ασφαλισμένων χωρίς κανένα ρίσκο και μεσάζοντες, έξω από τον τζόγο των χρηματιστηριακών και παραχρηματιστηριακών αγορών.

Όχι στις περικοπές των συντάξεων χηρείας.

 Κατάργηση του Ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντεργατικών ασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.

Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις στα ταμεία με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα!

 Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.

 Καθολικό, Υποχρεωτικό, Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ. Άμεση και πλήρη εξυπηρέτηση- ενημέρωση των συνταξιούχων από τις υπηρεσίες του, ώστε να αρθούν η άγνοια, αγωνία και σύγχυση για τους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή για την πορεία συνταξιοδότησης μέσα από την χαώδη και συνεχώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία. Επαναφορά του τμήματος του Γ.Λ.Κ στην Θεσσαλονίκη. Ενίσχυση των τμημάτων σύνταξης των διευθύνσεων εκπαίδευσης.

Επιστροφή όλων των οφειλόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (65 δις ευρώ) που λεηλάτησαν οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

 Επαναχορήγηση από τα ασφαλιστικά Ταμεία χαμηλότοκων (4%) δανείων.

Αναστολή των δόσεων μέχρι την έκδοση των συντάξεων των δανειοληπτών από το Τ.Τ. (EUROBANK) και μάλιστα χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Μείωση του κόστους των δανείων ανάλογη των μειώσεων των μισθών και συντάξεων.

Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων, Γενναία χρηματοδότηση της υγείας . Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία. Δωρεάν φάρμακα, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά για όλους και όλες τους/τις συνταξιούχους.

Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων.

Μειωμένα εισιτήρια για τους συνταξιούχους σε όλα τα Μ.Μ.Μ., εκδηλώσεις πολιτισμού, αθλητισμού κλπ.

Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Θ.  σε συνεργασία και με το σωματείο συνταξιούχων “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”, αλλά καλώντας και τα υπόλοιπα σωματεία συνταξιούχων της πόλης σας καλεί σε

 συγκέντρωση στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης(Υ.ΜΑ.Θ.) την

 ΤΕΤΑΡΤΗ 24 του ΑΠΡΙΛΗ ώρα 11,30 π.μ.

Να διεκδικήσουμε με αγώνες και συλλογικά όλα τα δίκαια αιτήματα του κόσμου της εργασίας και των συνταξιούχων. Να ανατρέψουμε την πολιτική που εξαθλιώνει και οδηγεί στην φτώχεια. Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που μας ανήκει.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                  Η  Γεν. Γραμματέας

Αγαπητός Θανάσης                                           Τσιντίκη Γωγώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
ypoyrgeiopaidias_aftodioikisi_9.jpg
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις
Διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Γυμνάσια
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις