δημοτικό σχολείο
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2021 η έλευση ενός κύματος καύσωνα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας οδήγησε πολλούς Δήμους στην απόφαση διακοπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά) λόγω καιρικών φαινομένων

Με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, η εβδομάδα αφού τοπικά ο υδράργυρος φτάνει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την προέλαση του στη χώρα μας από αύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου, και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου με την δυσκολότερη μέρα όλων να αναμένεται να είναι η Πέμπτη 13 Ιουνίου με τη χώρα δίχως υπερβολή να θυμίζει καμίνι λόγω θερμοκρασιών.

Όπως είναι γνωστό την  Παρασκευή 14 Ιουνίουθα χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι της τρέχουσας σχολικής χρονιάς για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων της επικράτειας.

Ως γνωστόν, η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων σχολείων δεν έχουν κλιματιστικά στις σχολικές αίθουσες, ούτε εξωτερικά σκίαστρα (τέντες), με αποτέλεσμα σε συνθήκες καύσωνα στο εσωτερικό τους να αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Και πολλοί γονείς αναρωτιούνται: Σε περίπτωση που την εβδομάδα που μας έρχεται οι θερμοκρασίες πράγματι ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς όπως μαθαίνουμε από τους μετεωρολόγους, οι συνθήκες στις αίθουσες που θα γράφουν οι μαθητές εξετάσεις θα είναι κατάλληλες;

Η απόφαση για γενικό κλείσιμο των σχολείων λαμβάνεται από το Υπουργείο Παιδείας όμως σε τοπικό επίπεδο την αρμοδιότητα για το κλείσιμο σχολείων έχουν εξ ολοκλήρου οι Δήμοι εξετάζοντας τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και έχοντας λάβει τις απαραίτητες συστάσεις σε συζήτηση πάντα με την Περιφέρεια. 

Γονείς πάντως ζητούν να σημάνει νωρίτερα το τέλος της σχολικής χρονιάς στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία που έτσι και αλλιώς κλείνουν την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2021 η έλευση ενός κύματος καύσωνα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας οδήγησε πολλούς Δήμους στην απόφαση διακοπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά) λόγω καιρικών φαινομένων

Κραυγή αγωνίας γονέων για τις Εξετάσεις

Το alfavita.gr λαμβάνει τις τελευταίες μέρες επιστολές από γονείς και εκπαιδευτικούς που δικαιολογημένα ζητούν, λόγω του καύσωνα, ειδική πρόβλεψη για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες 2024 αλλά και ενδοσχολικές εξετάσεις αλλά και για τους εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για τις συνθήκες με τις οποίες θα εξεταστούν οι υποψήφιοι μαθητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, μέσα στο νέο κύμα καύσωνα, έστειλαν επιστολή οι γονείς του Δήμου Πετρούπολης προς το υπουργείο Παιδείας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις διευθύνσεις των εξεταστικών κέντρων 1ου,2ου,3ου, 4ου και 5ου ΓΕΛ και 1ου ΕΠΑΛ και δύο αντιδημάρχους.

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα εξεταστούν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε τάξεις που βράζουν» τονίζουν οι γονείς και καλούν τους Συλλόγους Γονέων να εξετάσουν την κατάσταση και αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να τους ενημερώσουν άμεσα.

Η επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης

 Αγαπητοί,

όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα μιλούν για οριακές θερμοκρασίες. Το ίδιο διάστημα οι μαθητές της πόλης μας, και όλης της χώρας περνούν την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα εξεταστούν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε τάξεις που βράζουν.

Θεωρούμε ότι οι διευθύνσεις των σχολείων που είναι εξεταστικά κέντρα έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες οι μαθητές να εξετάζονται σε κατάλληλες αίθουσες μόνο. Το θεωρούμε ως ελάχιστη απαίτηση ώστε οι μαθητές απρόσκοπτα να αφοσιωθούν στην εξέταση.

Παρακαλούμε τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων να εξετάσουν την κατάσταση και αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να μας ενημερώσουν ΑΜΕΣΑ.

Πειραιάς

Επιστολές στους Δήμους του Πειραιά, αλλά και στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για το νέο κύμα καύσωνα έστειλε η ΕΛΜΕ Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύνατον, αλλά και επικίνδυνο να συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι σε έναν χώρο, χωρίς κλιματισμό, σε ημέρα καύσωνα και μάλιστα τα παιδιά εκείνη την ώρα να πρέπει να συγκεντρωθούν για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις».

Η ΕΛΜΕ Πειραιά ζητά από τους Δήμους άμεσα να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, ικανή να καλύψει την αγορά ανεμιστήρων (όπου δεν υπάρχει κλιματισμός) και ταυτόχρονα να καλύψει επαρκώς και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα (γραφική ύλη, toner κλπ) που τρέχουν.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά λειτουργούν 3 βαθμολογικά κέντρα: το Γυμνάσιο Νέου Φαλήρο, το ΓΕΛ Αγίου Ιωάννη Ρέντη και το 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας.

«Τα 3 αυτά σχολεία λειτουργούν όλη την ημέρα, αφού διορθώνονται γραπτά μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ειδικά στο βαθμολογικό-εξεταστικό κέντρο του Νέου Φαλήρου η κατάσταση ήταν απαράδεκτη και τα παράπονα εκπαιδευτικών απόλυτα δικαιολογημένα» επισημαίνει.

Τέλος, η ΕΛΜΕ Πειραιά ζητά από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την εξαίρεση από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις την επόμενη βδομάδα των εκπαιδευτικών που έχουν οριστεί, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (κατόπιν αίτησής τους).

Η επιστολή της ΕΛΜΕ Πειραιά στους Δήμους

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

κ. Δήμαρχοι

Στα περισσότερα σχολεία που λειτουργούν σαν εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα δεν υπάρχει κλιματισμός στις αίθουσες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αφόρητη, για εκπαιδευτικούς που εργάζονταν, μαθητές/μαθήτριες που εξετάζονταν, τις προηγούμενες ημέρες που υπήρχε κύμα καύσωνα.

Την επόμενη βδομάδα, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα, με 40αρια, ξεκινώντας από την Τρίτη 11/6. Πρέπει, έστω και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα. Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, ικανή να καλύψει την αγορά ανεμιστήρων (όπου δεν υπάρχει κλιματισμός) και ταυτόχρονα να καλύψει επαρκώς και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα (γραφική ύλη, toner κλπ) που τρέχουν! Είναι αδύνατον, αλλά και επικίνδυνο να συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι σε έναν χώρο, χωρίς κλιματισμό, σε ημέρα καύσωνα και μάλιστα τα παιδιά εκείνη την ώρα να πρέπει να συγκεντρωθούν για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις!

Επιπλέον, στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά λειτουργούν 3 βαθμολογικά κέντρα (τα οποία είναι παράλληλα και ειδικά εξεταστικά κέντρα για φυσικώς αδύνατους μαθητές). Τα σχολεία αυτά είναι:

Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου

ΓΕΛ Αγίου Ιωάννη Ρέντη

2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας

Τα 3 αυτά σχολεία λειτουργούν όλη την ημέρα, αφού διορθώνονται γραπτά μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ειδικά στο βαθμολογικό-εξεταστικό κέντρο του Νέου Φαλήρου η κατάσταση ήταν απαράδεκτη και τα παράπονα εκπαιδευτικών απόλυτα δικαιολογημένα!

 Επιπλέον, το ζήτημα αυτό φέρνει στην επιφάνεια:

Την έλλειψη υποδομών στα σχολεία, όπως κλιματισμός, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή, έχει σαν αποτέλεσμα αφόρητες θερμοκρασίες, ακόμα και αρχές Ιούνη. Πλέον ο κλιματισμός μέσα στις αίθουσες δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά άμεση ανάγκη και φυσικά δεν αφορά μόνο τα εξεταστικά ή/και βαθμολογικά κέντρα, αλλά όλα τα σχολεία (οι ενδοσχολικές εξετάσεις συνεχίζονται σε Γυμνάσια-ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, όλη την επόμενη βδομάδα του καύσωνα).

Την έλλειψη σχολικών φυλάκων, μια και στα σχολεία που έχει τοποθετηθεί κλιματισμός, αυτός συχνά έχει κλαπεί, όπως συνέβη στο βαθμολογικό κέντρο του 2ου Γυμνασίου Δραπετσώνας. Είναι ανάγκη να γίνει πρόσληψη σχολικών φυλάκων, τουλάχιστον για η νυχτερινή βάρδια, ώστε να περιοριστούν (όσο γίνεται) φαινόμενα κλοπών του σχολικού εξοπλισμού (δεν είναι μόνο οι μονάδες κλιματισμού, αλλά και άλλος εξοπλισμός).

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την αντιμετώπιση του καύσωνα των επόμενων ημερών.

Η επιστολή της ΕΛΜΕ Πειραιά στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤO ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΜΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

κ. Διευθυντή

Στα περισσότερα σχολεία που λειτουργούν σαν εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα δεν υπάρχει κλιματισμός στις αίθουσες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αφόρητη, για εκπαιδευτικούς που εργάζονται, μαθητές/μαθήτριες, τις προηγούμενες ημέρες που υπήρχε κύμα καύσωνα.

Την επόμενη βδομάδα, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα, με 40αρια, ξεκινώντας από την Τρίτη 11/6.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά απέστειλε επείγουσα επιστολή στους Δημάρχους της ευρύτερης Περιφέρειας του Πειραιά, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος καύσωνα και έκτακτη χρηματοδότηση για την αγορά (έστω) ανεμιστήρων.

Ωστόσο, η κατάσταση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά και επικίνδυνη για συναδέλφους/συναδέλφισσες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υηγείας.

Για το λόγο αυτό, ζητούμε την εξαίρεση την επόμενη βδομάδα από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εκπαιδευτικών που έχουν οριστεί, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (κατόπιν αίτησής τους).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει νεκρά πρόσωπα
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ζωή μετά τον θάνατο είναι η νέα μπίζνα - Θα αναστήσεις τους νεκρούς σου;
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ζωή μετά τον θάνατο είναι η νέα μπίζνα στην AI εποχή - Πόσο έτοιμοι είμαστε για μια ζωή μετά τον θάνατο; 
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ζωή μετά τον θάνατο είναι η νέα μπίζνα - Θα αναστήσεις τους νεκρούς σου;
Τηλεκπαίδευση
Πολυνομοσχέδιο ΥΠΑΙΘΑ – «Ψηφιακό φροντιστήριο»: «Δελεάζουν εκπαιδευτικούς με μπόνους μονάδες μετάθεσης»
Πολυνομοσχέδιο ΥΠΑΙΘΑ – «Ψηφιακό σχολείο»: «Σκοπός η γενίκευση της τηλεκπαίδευσης»
Πολυνομοσχέδιο ΥΠΑΙΘΑ – «Ψηφιακό φροντιστήριο»: «Δελεάζουν εκπαιδευτικούς με μπόνους μονάδες μετάθεσης»