erasmus
«Μέσα από το πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί  επιμορφώθηκαν σε βέλτιστες πρακτικές διδασκαλίας και έγιναν φορείς αυτών των πρακτικών στο σύλλογο των διδασκόντων παρουσιάζοντας τα όσα έμαθαν»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιμόρφωση τεσσάρων καθηγητών του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Ελευσίνας στη Βαρκελώνη της Ισπανίας με θέμα την εφαρμογή STEAM στην εκπαιδευτική διαδικασία και η σύνδεσή της με την επαγγελματική εκπαίδευση που προσφέρει το σχολείο. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί μέρος του Σχεδίου Erasmus+ του σχολείου με τίτλο: «STEAM learning activities for effective school environments» που στοχεύει στην προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών στη μάθηση, στη βελτίωση των διδακτικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα για τη δημιουργία ενός δικτύου με Ευρωπαϊκούς φορείς. Με επικεφαλής και συντονίστρια του προγράμματος τη διευθύντρια Μπάζα Ναυσικά, οι εκπαιδευτικοί, Αγγελή Ιωάννα (ΠΕΟ2), Κατσή Ζωή (ΠΕ03), Κολιοπούλου Αναστασία (ΠΕ88.01) και Μαραζάκη Παναγούλα (ΠΕ04.01), πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βαρκελώνη κατά την περίοδο 5-12/2/23 και την επιμόρφωσή τους ανέλαβε ο εκπαιδευτικός φορέας MOVEU. Μέσω της επιμόρφωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ασκηθούν πάνω σε σύγχρονες και καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους, όπως το STEAM, να ενισχύσουν τη γνώση τους πάνω σε ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, να φιλοξενηθούν σε εκπαιδευτικές δομές διαφόρων βαθμίδων, να αλληλεπιδράσουν με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, φορείς και εκπαιδευτικούς και να ανταλλάξουν εμπειρίες προκειμένου να υιοθετηθούν νέες πρακτικές που θα βελτιώσουν τη μαθησιακή διαδικασία στο σχολείο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και σε ιστορικού, θρησκευτικού, και  πολιτιστικού ενδιαφέροντος χώρους της Βαρκελώνης, που επέτρεψαν στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον ισπανικό πολιτισμό.

Μέσα από το πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί  επιμορφώθηκαν σε βέλτιστες πρακτικές διδασκαλίας και έγιναν φορείς αυτών των πρακτικών στο σύλλογο των διδασκόντων παρουσιάζοντας τα όσα έμαθαν. Στη συνέχεια, σχεδίασαν λεπτομερές σχέδιο δράσης για την καλύτερη ενσωμάτωση και αξιοποίηση των νέων γνώσεων μέσα στην τάξη. Απέκτησαν εξοικείωση με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις φυσικές επιστήμες και βασίζονται στην τεχνολογία, ανέπτυξαν δεξιότητες χρήσης τεχνολογικών εργαλείων, έμαθαν πώς να ενσωματώνουν δεξιότητες που σχετίζονται με την τέχνη στο γενικότερο μαθησιακό περιβάλλον και είναι σε θέση να ενσωματώσουν αποτελεσματικές εφαρμογές STEAM στη διδασκαλία τους. Επίσης, ενέταξαν τη διερευνητική μάθηση και τη χρήση νέων τεχνολογιών στην τάξη, ώστε να αναπτυχθούν η κριτική σκέψη και οι δεξιότητες συνεργασίας των μαθητών με στόχο να αποκτήσουν νέα κίνητρα για μάθηση.        

Η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα, αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, ανανέωσε και εμπλούτισε την καθημερινή διαδικασία εκπαίδευσης και μάθησης. Παράλληλα, ενίσχυσε την εξωστρέφεια του σχολείου και την Ευρωπαϊκή του διάσταση, κάτι που θα επιτρέψει να υλοποιηθούν και στο μέλλον σχέδια υψηλής ποιότητας για τους μαθητές. Ως εκ τούτου, προέκυψαν πολλαπλά οφέλη για την εκπαιδευτική μας κοινότητα. Ευελπιστούμε, λοιπόν, για τη συμμετοχή του σχολείου μας σε παρόμοια προγράμματα και στο άμεσο μέλλον.    

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά  τη  διευθύντρια Ναυσικά Μπάζα για τη στήριξή της και τη σημαντική αρωγή της στην προσπάθειά μας, το ΙΚΥ, το φορέα MOVEU και τους υπεύθυνους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ για τη θαυμάσια αυτή ευκαιρία που μας προσέφεραν να ταξιδέψουμε στην Ισπανία, να επιμορφωθούμε, να έλθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

Η  Ομάδα του  Erasmus+.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσιμπουρια
Συναγερμός για τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους
Τι αναφέρει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) - Τι ισχύει για την Ελλάδα
Συναγερμός για τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους