Μια εβδομάδα Erasmous+ για μαθητές και εκπαιδευτικούς από 4 χώρες στο 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
Η θεματική της συνάντησης αφορούσε " τα αίτια της ανόδου του ολοκληρωτισμού τόσο στο παρελθόν, όσο και στις μέρες μας"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Διασχολική Συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA229, «Totalitarian Past and Democratic Present: Lessons for our Future», στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας ως συντονιστικό σχολείο. 19 μαθητές συνοδευόμενοι από 8 καθηγητές από την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ισπανία, επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη και την πόλη μας, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα πλούσιο σε δραστηριότητες.

Η πρώτη μέρα του προγράμματος ξεκίνησε με παρουσιάσεις των συμμετεχόντων σχολείων για την πόλη και το σχολείο τους, καθώς και με δραστηριότητες γνωριμίας μεταξύ των μαθητών (συνεργατική κατασκευή χαρτών, παιχνίδι αρχαιολογίας). Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει σχετικά με τη θεματική της συνάντησης, δηλαδή τα αίτια της ανόδου του ολοκληρωτισμού τόσο στο παρελθόν, όσο και στις μέρες μας, μέσα από παρουσιάσεις σε Power Point, αφίσες και σύντομες ψηφιακές παρουσιάσεις (βίντεο). Οι μαθητές «ελέγχθηκαν» για τις γνώσεις που απέκτησαν μέσα από ένα διαδικτυακό παιχνίδι γνώσεων kahoot. Το πρόγραμμα της ημέρας έκλεισε με δυο ακόμη δραστηριότητες μέσα στην τάξη, ένα παιχνίδι Βιολογίας και ένα παιχνίδι Γλωσσών, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τις κοινές ρίζες των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος οι μαθητές επισκέφθηκαν και πάλι το σχολείο μας, όπου παρακολούθησαν (με παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά από μαθητές του σχολείου μας) μια Γενική Συνέλευση καθηγητών και μαθητών σχετικά με προβλήματα που απασχολούν τη σχολική μας κοινότητα, στο πλαίσιο της Κοινότητας Δημοκρατικής Ευθύνης (οι φιλοξενούμενοι είχαν κι αυτοί τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους για το συζητούμενο θέμα). Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές πήραν μέρος σε δύο εργαστήρια: ένα για μαθητές σχετικό με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας μικροέρευνας, την οποία πρόκειται να υλοποιήσουν για την επόμενη διασχολική συνάντηση, και ένα για καθηγητές, όπου παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών στην τάξη. Μετά τα εργαστήρια μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας παρουσίασε ένα σύντομο δρώμενο εμπνευσμένο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973, το οποίο ακολούθησε ένα παιχνίδι ρόλων για τους μαθητές με θέμα την κοινωνική ενσωμάτωση περιθωριακών ομάδων. Η μέρα έληξε με παρουσιάσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων των συμμετεχόντων χωρών και με μια αυθόρμητη και ελεύθερη συζήτηση μαθητών και καθηγητών για το φαινόμενο του ολοκληρωτισμού και τις ρίζες του.

Την Τετάρτη μαθητές και καθηγητές πραγματοποιήσαμε μια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης:  ξεκινήσαμε από τον Λευκό Πύργο, που χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως φυλακές, συνεχίσαμε στις φυλακές του Επταπυργίου, όπου κρατήθηκαν πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας και όχι μόνο, περιπλανηθήκαμε στη γραφική παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης και καταλήξαμε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου και τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήσαμε μια ημερήσια εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και τη Μονή του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, που είχε ολοσχερώς καταστραφεί από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος επισκεφθήκαμε το πολεμικό πλοίο «ΒΕΛΟΣ», που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αντίστασης, και μετά από μια βόλτα κατά μήκος της Παραλίας της πόλης καταλήξαμε στο Μουσείο Κινηματογράφου, όπου οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου και της σχέσης του με την πολιτική, γύρισαν οι ίδιοι τους ένα σύντομο βιντεάκι με θέμα τη διαφορετικότητα και την αντίσταση. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με το αποχαιρετιστήριο πάρτι, κατά τη διάρκεια του οποίου παραδόθηκαν και οι βεβαιώσεις συμμετοχής.

Οι μαθητές και καθηγητές του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος» θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους φιλοξενούμενούς μας για την άψογη συνεργασία που είχαμε και ελπίζουμε να άφησαν την πόλη μας γεμάτοι με υπέροχες αναμνήσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δηλητηριαση
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»
Τι υποστηρίζουν οι γονείς μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»