Erasmus 2023 Italy
Στην Ιταλία βρέθηκε το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

Το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου πραγματοποίησε το διάστημα 28/10 – 4/11/2023 την πέμπτη κινητικότητα μαθητών στην Ιταλία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο “Προσεγγίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα Γεωπάρκα” και κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000070252.

Το ταξίδι ξεκίνησε οδικώς για Ηράκλειο κι από εκεί αεροπορικώς στην Μπολόνια. Στη συνέχεια και πάλι οδικώς στην Φλωρεντία με άφιξη αργά το απόγευμα. Η πρώτη γνωριμία με την πόλη πραγματοποιήθηκε μέσω μικρής νυχτερινής βόλτας με προορισμό την Piazza del Duomo και τον καθεδρικό ναό Cattedrale di Santa Maria del Fiore.

Η δεύτερη ημέρα , άρχισε με ένα ταξίδι στο χρόνο, στη χλωρίδα και πανίδα μιας άλλης εποχής με την επίσκεψη στο Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας (Museo di Geologia e Paleontologia). Ακολούθησε μύηση στα έργα μιας από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες στην ιστορία με επίσκεψη στο διαδραστικό μουσείο Ντα Βίντσι (Leonardo da Vinci Interactive Museum). Οι μαθητές του σχολείου «παίζοντας» με τις διαδραστικές μακέτες των σημαντικότερων μηχανών που κατασκεύασε μπόρεσαν όχι μόνο να τις δουν αλλά και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Ολοκληρώθηκε με μετάβαση και πάλι στην πλατεία Duomo για να θαυμάσουν οι μαθητές στο φως της ημέρας το μέγεθος και τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του καθεδρικού ναού της Santa Maria del Flore με το εντυπωσιακό καμπαναριό και το βαπτιστήριο καθώς και στον ναό του Ευαγγελισμού (Basilica della Santissima Annunziata) στην Piazza della Santissima Annunziata. Πρόκειται για έναν χριστιανικό ναό σε αναγεννησιακό αρχιτεκτονικό ρυθμό του 13ου αιώνα με πλούσιο κι εντυπωσιακό διάκοσμο από γλυπτά, εικόνες και τοιχογραφίες.

Η τρίτη ημέρα περιλάμβανε αναχώρηση με τρένο για την πόλη της Pisa και διαμονή εκεί. Πρώτος σταθμός στην πόλη, η Πλατεία των Ιπποτών (Piazza dei Cavallieri), περιτριγυρισμένη από πολλά όμορφα κτίρια με πιο εντυπωσιακό το Παλάτι των Ιπποτών (Pallazo della Carovana) αλλοτινό αρχηγείο των ιπποτών του Αγίου Στεφάνου στο οποίο σήμερα στεγάζεται τμήμα του Πανεπιστημίου της Πίζας. Δεύτερος σταθμός, η Πλατεία των Θαυμάτων (Piazza dei Miracoli) επίσημα γνωστή ως Piazza dei Duomo στην οποία βρίσκονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης: το βαπτιστήριο του Σαν Τζιοβάννι(Battistero San Giovanni), ο καθεδρικός ναός της Πίζας (Duomo Santa Maria Assunta), το κοιμητήριο Campo Santo και ο περίφημος κεκλιμένος πύργος (CampanileTorrependente).

Ακολούθησε περίπατος ανάμεσα σε μεσαιωνικά παλάτια και πλατείες που οδήγησε στον Άρνο ποταμό που διαρρέει την πόλη και στην μικρή γοτθικού ρυθμού εκκλησία Chiesa di Santa Maria della Spina. Η βόλτα δίπλα στο ποτάμι έδωσε την ευκαιρία για μοναδικές εικόνες που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής με κτίρια κι εκκλησίες να καθρεφτίζονται στα νερά του.

Τέταρτη ημέρα το πρωί αναχώρηση με τρένο για την πόλη της Massa. Συνάντηση με τους υπεύθυνους του Γεωπάρκου Parco Alpi Apuane και μεταφορά στο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου στην περιοχή Equi Terme. Εκεί οι μαθητές μέσω μιας σειράς διαδραστικών δραστηριοτήτων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα στρώματα του εσωτερικού της γης, τα διαμορφούμενα πετρώματα, τις κινήσεις του εσωτερικού υλικού, τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, τη δημιουργία των σεισμών και τα αποτελέσματα της διάβρωσης.

Ακολούθησε μετάβαση σε κοντινό σπήλαιο της περιοχής όπου έγινε ενημέρωση για τις εργασίες ανασκαφής που γίνονται εκεί καθώς και για τα ευρήματα σχετικά με την προϊστορική πανίδα της περιοχής τα οποία και είδαμε στο μικρό μουσείο που έχει κατασκευασθεί. Τέλος με κατάβαση χαμηλά στο σπήλαιο μπορέσαμε να δούμε τα νερά που έρχονταν από υπόγειες πηγές.

Πέμπτη ημέρα επιστροφή στην Φλωρεντία. Επίσκεψη στην Πλατεία ντε λα Σινιορία (Piazza de la Signoria), στην οποία δεσπόζει το επιβλητικό Παλαιό παλάτι, το Παλάτσο Βέκιο (Palazzo Vecchio) με τον εντυπωσιακό πύργο που σήμερα στεγάζει το δημαρχείο της πόλης. Στο κέντρο της πλατείας ο επισκέπτης θαυμάζει την Κρήνη του Ποσειδώνα του Αμανάτι δίπλα στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Δούκα Κόζιμο Α΄ των Μεδίκων καθώς και τα αγάλματα του Δαυίδ και του Ηρακλή και του Κάκου. Ακολούθησε περιήγηση στους γύρω δρόμους θαυμάζοντας τα αρχιτεκτονικά στοιχεία διαφόρων κτιρίων με κατάληξη στο Πόντε Βέκιο (Ponte Vecchio) ένα μεσαιωνικό πέτρινο κλειστό τρίτοξο γεφύρι πάνω από τον Ποταμό Άρνο γνωστό για την ύπαρξη μαγαζιών χτισμένων κατά μήκος του, όπως συνηθιζόταν τότε. Θεωρείται το πρώτο γεφύρι που κατασκευάσθηκε στον ποταμό επί ρωμαϊκής εποχής όχι φυσικά με τη μορφή που έχει σήμερα.

Η έκτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη της Sienna, το ιστορικό κέντρο της οποίας έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η ίδια η πόλη αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο χρόνο και να γνωρίσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής.

Πρώτη στάση στην Piazza del Campo όπου δεσπόζει το  εντυπωσιακό Palazzo Publico με  τον τεράστιο πύργο Torre del Mangia στο οποίο στεγάζεται το σημερινό δημαρχείο της πόλης.

Δεύτερη στην Πλατεία Ντουόμο (Piazza Del Duomo) στην οποία βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης. Πρόκειται για μια εκκλησία γοτθικού ρυθμού, πολύ εντυπωσιακή τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά που κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα. Στο εσωτερικό της στεγάζεται η Βιβλιοθήκη Piccolomini, ένα μικρό δωμάτιο οι τοίχοι και το ταβάνι του οποίου είναι καλυμμένοι με εκπληκτικές τοιχογραφίες, στο οποίο εκτίθενται μουσικά βιβλία.

Η περιπλάνηση μέσα στα στενά δρομάκια της πόλης αποκάλυψε σημεία ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και μας οδήγησε στο μοναστήρι του Αγίου Αυγουστίνου. Από το πάρκο που βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι ο επισκέπτης έχει πανοραμική θέα στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης αλλά και της γύρω περιοχής.

Η έβδομη ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη στην Πινακοθήκη Ουφίτσι (Galleria degli Uffizi) ένα από τα παλαιότερα μουσεία-πινακοθήκες στον κόσμο. Στεγασμένο σε ένα παλιό ανάκτορο της Φλωρεντίας παρουσιάζει έργα ορισμένων από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες όπως του Φρα Αντζέλικο, του Μποτιτσέλι, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και πολλών άλλων. Τα εκθέματα όπως και το ίδιο το κτίριο του μουσείου εντυπωσίασαν τόσο τους μαθητές όσο και εμάς.

Περνώντας την Ponte Vecchio κι ακολουθώντας ανοδική πορεία, τα βήματα μας, μας οδήγησαν στην Πλατεία Μιχαήλ Αγγέλου (Piazzale Michelangelo). Πρόκειται για ένα σημείο με εκπληκτική θέα στην Φλωρεντία που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Γυρίζοντας στο κέντρο της πόλης στάση στην Porta San Niccolo, επιβλητική πύλη της πόλης του 14ου αιώνα.

Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στην κεντρική δημοτική αγορά (Mercato Centrale) αγαπημένο μέρος τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών. Πρόκειται για ένα κτίριο στο ισόγειο του οποίου υπάρχουν πολλοί πάγκοι με ντόπια φρούτα, λαχανικά, κρέατα και τυριά ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχει μεγάλος αριθμός μαγαζιών εστίασης, που προσφέρουν τοπικά εδέσματα.

Την όγδοη ημέρα επιστροφή από το αεροδρόμιο της Φλωρεντίας στο Ηράκλειο αεροπορικώς μέσω Αθηνών και οδικώς στο Ρέθυμνο.

Όλες αυτές τις ημέρες έγινε καταγραφή από τους μαθητές μας, των σπουδαιότερων αξιοθέατων και δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που φτιάχτηκε στην πλατφόρμα του ArcGIS.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης στην Ιταλία, οι μαθητές μας βίωσαν το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα Γεωπάρκα στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών περιοχών, ενσωματώνοντας αρμονικά τα πολιτιστικά στοιχεία κάθε περιοχής στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και της υιοθέτησης φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών και επεμβάσεων, το οποίο αποτελεί και έναν από τους στόχους του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Προσεγγίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα Γεωπάρκα” (2022-1-EL01-KA122-SCH-000070252).

https://2epal-rethymn.reth.sch.gr/?p=3019

1_6
3_4
5_1

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2024: 12 μυστικά για την επιτυχία στις εξετάσεις

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα