Εισαγγελείς στα Πανεπιστήμια: Ποινικές έρευνες κατά φοιτητών και καθηγητών
«Καζάνι που βράζει» η πανεπιστημιακή κοινότητα με νέα παρέμβαση της Δικαιοσύνης ενάντια στους καθηγητές που αρνούνται να συμμορφωθούν με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που προκρίνει τις εξ αποστάσεως εξετάσεις ως λύση έκτακτης ανάγκης.

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης κάνει ουσιαστικά το πρώτο βήμα ποινικής αποτίμησης (εάν υπάρχει τέτοια βάση) σε επίπεδο έρευνας για την άρνηση τμημάτων πανεπιστημιακών σχολών να διενεργήσουν διαδικτυακές εξετάσεις.

Ανοίγει η παλέτα των εισαγγελικών ενεργειών σχετικά με το θέμα των πανεπιστημίων καθώς διενεργείται ποινική έρευνα για την άρνηση των καθηγητών τμημάτων των ΑΕΙ να διενεργήσουν διαδικτυακές εξετάσεις, κάτι που προκρίθηκε ως λύση έκτακτης ανάγκης λόγω των καταλήψεων, ώστε να μη χαθεί το χειμερινό εξάμηνο των φοιτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν τελούνται αξιόποινες πράξεις από την άρνηση αυτή των καθηγητών, αν δηλαδή π.χ εκ του νόμου απορρέει υποχρέωση να συμμορφωθούν με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας , η οποία προκρίνει ως λύση έκτακτης ανάγκης την εξ αποστάσεως εξέταση.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση μεταξύ άλλων η απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες πως τίθεται θέμα “αδιάβλητου της διαδικασίας”:

Στην απόφαση των καθηγητών αναφέρεται:

«Η συνέλευση του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην συνεδρία της αποφάσισε να μη διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρείται η …. προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας αξιολόγησης.

Να εξετάσει την κατ' εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Εράσμους και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων».

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι καθηγητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ που αντιδρούν στις διαδικτυακές εξετάσεις. Την Παρασκευή, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με ανακοίνωσή της καθιστά σαφές ότι παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να μη διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, παρά μόνο αν το αποφασίσουν τα επηρεαζόμενα τμήματα για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλία Κολοβού και Δημήτρη Μποσνάκη, μετά την ανακοίνωση της Συγκλήτου για διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Επίσης, η γραμματεία της σχολής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους φοιτητές και φοιτήτριες ότι δεν είναι εφικτός προς το παρόν ο προγραμματισμός της εξέτασης μαθημάτων, ενώ το Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε σχολιάσει την απόφαση της Συγκλήτου λέγοντας ότι «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαϊκούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους».

Σειρά παρεμβάσεων της Εισαγγελίας

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη εισαγγελική έρευνα που συνδέεται με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά έχουν προηγηθεί ακόμη δύο: 

-Παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντ. Ελευθεριάνου που διέταξε εισαγγελική έρευνα για το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών, εκτός των καταληψιών, και των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων για παραλείψεις ενεργειών στην αποτροπή των καταλήψεων.

-Παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης που διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης τόσο για τους συμμετέχοντες στις καταλήψεις όσο και για τις διοικήσεις των πανεπιστήμιων που δεν τις απέτρεψαν.

Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες ορισμένων φοιτητών, ότι δέχθηκαν επιθέσεις, επειδή αντέδρασαν στις καταλήψεις.

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρήγγειλε έρευνα στην αστυνομία να διαπιστώσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, της παράνομης βίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράβασης καθήκοντος. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να εξεταστούν οι καταγγέλλοντες και παράλληλα να αναζητηθούν αποφάσεις της Πρυτανείας για τη λήψη μέτρων αποτρεπτικών για τις καταλήψεις…

Μέσα σε αυτό το κλίμα πιέσεων όσων αντιδρούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, να φέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα από την πίσω πόρτα και παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, προστίθεται και η σαφής απειλή του Πρωθυπουργού, ο οποίος από τις Βρυξέλλες είχε δηλώσει ότι «όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διακοπές
Οι Έλληνες θα κουνήσουν το μαντήλι… από το μπαλκόνι τους - Το 43% θεωρεί τις διακοπές πολυτέλεια
Η φετινή έρευνα της Alco αποτυπώνει την τουριστική ανισότητα ενός καλοκαιριού που για σχεδόν τους μισούς Έλληνες φαντάζει άπιαστο όνειρο – Πού οδηγεί...
Οι Έλληνες θα κουνήσουν το μαντήλι… από το μπαλκόνι τους - Το 43% θεωρεί τις διακοπές πολυτέλεια
Ο αστυνομικός που δολοφόνησε δύο γυναίκες στην Κηφισιά
Κηφισιά: Με 30 σφαίρες δολοφόνησε τις δύο γυναίκες ο αστυνομικός – Η πρόταση της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας ζητά καταδίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά, επισημαίνοντας την προμελετημένη εν ψυχρώ εκτέλεση της πρώην συζύγου και...
Κηφισιά: Με 30 σφαίρες δολοφόνησε τις δύο γυναίκες ο αστυνομικός – Η πρόταση της εισαγγελέως
karistianou-sintagma
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η καταγγελία της προέδρου του Συλλόγου Πληγέντων Τεμπών – Εμπλέκεται και απόστρατος αστυνομικός
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση