αμφιθεατρο
Ζητήματα διαβλητότητας θέτουν το πανεπιστήμιο Πατρών και ορισμένες σχολές του ΕΜΠ

Μέρες αποφάσεων χθες και σήμερα για τις Συγκλήτους των ΑΕΙ όλης της χώρας, καθώς κλήθηκαν να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι ακαδημαϊκές εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου, στο φόντο των μαζικών φοιτητικών-μαθητικών αντιδράσεων για τέταρτη εβδομάδα ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Περισσότερα από 250 τμήματα τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα αυτές τις ημέρες, ενώ σήμερα Πέμπτη οργανώνονται νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Ειδικότερα, οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής διαδικτυακών εξετάσεων: 

ΕΚΠΑ

Τη διεξαγωγή ψηφιακών εξεταστικών αποφάσισε πριν από λίγο ομόφωνα η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, κατόπιν εισηγητικής πρότασης του Πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου και μετά από. συνεδρίαση σχεδόν 5 ωρών.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

 Η Σύγκλητος του ΠΑΔΑ μετά από την πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα (31/1) με θέμα την "Ολοκλήρωση του Χειμερινού Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2023 – 2024" αποφάσισε ότι τα μαθήματα και οι εξετάσεις των φοιτητών θα διεξαχθούν όπου απαιτείται με διαδικτυακά μέσα (εξ αποστάσεως).

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αποφάσισε ομόφωνα στην Έκτακτη Συνεδρίαση της Συγκλήτου του (απόφαση 1/103/1-2-2024) τη διεξαγωγή των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου στα Ακαδημαϊκά Τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, διαδικτυακά.

Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά από απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

«Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν με εξ’ αποστάσεως μεθόδους για όσο χρόνο διαρκέσει η αδυναμία χρήσης των υποδομών του κεντρικού συγκροτήματος κτηρίων του Πανεπιστήμιο», αναφέρει η απόφαση που έλαβε ομόφωνα η Σύγκλητος του ΟΠΑ, στη σημερινή συνεδρίαση.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Η Σύγκλητος του ΠΑ.ΜΑΚ., με ομόφωνη απόφαση της αποφάσισε να διεξαχθούν οι εξετάσεις της περιόδου ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως. 

 Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας (ΠΑΔΑ)

Τη διεξαγωγή των εξετάσεων διαδικτυακά αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση. Όσον αφορά την πραγματοποίηση των μαθημάτων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι 13 εβδομάδες του χειμερινού εξαμήνου, αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Πανεπιστήμιο Πειραιώς 

Από Αύριο Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου θα γίνει η εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιάόπως αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Τη διεξαγωγή των  εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών,  των τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη διαδικτυακά, μέχρι να καταστεί εφικτή η δια ζώσης διαδικασία, αποφάσισε η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πλειοψηφία 2/3 μετά από δίωρη συνεδρίαση. 

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες (31/1) με θέμα την "ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου" αποφάσισε ότι οι εξετάσεις των φοιτητών θα διεξαχθούν με διαδικτυακά μέσα (εξ αποστάσεως) στα τμήματα που βρίσκονται υπό κατάληψη.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 

Η Σύγκλητος αποφάσισε να διενεργηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις -σύμφωνα με τους διδάσκοντες- διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ σε όποια τμήματα δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες μαθημάτων για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά. 

«Όχι» στις διαδικτυακές εξετάσεις αποφάσισαν τέσσερις σχολές του ΕΜΠ, καθώς δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Πρόκειται για τις Σχολές:

Σχολή Χημικών Μηχανικών
ΣΕΜΦΕ
Σχολή Αρχιτεκτόνων
Σχολή Ηλεκτρολόγων

«Εν αναμονή» το Πάντειο Πανεπιστήμιο 

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα και οι εξετάσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα διεξαχθούν χωρίς να επηρεαστεί η έναρξη του εαρινού εξαμήνου», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πάντειου Πανεπιστημίου.

«Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές, που έχουν ήδη χάσει δύο έως τρεις εβδομάδες εξετάσεων λόγω κατάληψης και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για απώλεια της εξεταστικής, στο Πάντειο η εξεταστική περίοδος ξεκινούσε τη Δευτέρα 29/1/24. Με δεδομένο ότι υπήρχε κενή εβδομάδα ανάμεσα στο προγραμματισμένο πέρας των εξετάσεων και την έναρξη του εαρινού εξαμήνου (19-24/2/24), οι εξετάσεις της τρέχουσας εβδομάδας μεταφέρθηκαν στην κενή εβδομάδα ώστε να μην διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή του ακαδημαϊκού ημερολογίου δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών και απαιτεί απόφαση της Συγκλήτου, η οποία και θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα». 

«Όχι» από το πανεπιστήμιο Πατρών

Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών διαφωνεί με τη διεξαγωγή εξετάσεων διαδικτυακά και θέτει ευθέως ζητήματα για το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

«Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη», επισημαίνει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών και αποφασίζει ομόφωνα ότι:

«1)Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών - διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών

2)  Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.

3)  Οι περιπτώσεις (1) και (2) είναι εφαρμοστέες για τα Τμήματα, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.

4)  Η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων». 

Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζει και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας. «Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για το αν οι φοιτητικές καταλήψεις είναι νόμιμες ή παράνομες, κάποιος πρέπει να ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας ότι οι δικτυακές εξετάσεις πλέον είναι διαβλητές.  Ιδού το πείραμα με δύο ερωτήσεις σε δύο διαφορετικά μαθήματα», έγραψε στο Facebook και παρέθεσε μία δοκιμή που έκανε στο ChatGPT.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις και των υπόλοιπων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΧΟΛΕΙΑ 1.jpg
Σχετικά με την πάγια προκαταβολή 500 ευρώ στους διευθυντές των σχολείων: Τι κιμπαριλίκια είναι αυτά, τι κουβαρνταλίκια!!!
"Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας"
Σχετικά με την πάγια προκαταβολή 500 ευρώ στους διευθυντές των σχολείων: Τι κιμπαριλίκια είναι αυτά, τι κουβαρνταλίκια!!!
patates.jpg
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη