απθ
Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του ΑΠΘ και την Πέμπτη να κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη.

Την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εκλογή του νέου πρύτανη, καθώς, με σχετική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, δόθηκε, με μεγάλη καθυστέρηση, λύση για να ξεπεραστεί το κενό νόμου που είχε αφήσει στον αέρα τις πρυτανικές αρχές και την ευρύτερη λειτουργία του πανεπιστημίου εδώ και σχεδόν έναν χρόνο...

Υπενθυμίζεται το κώλυμα είχε προκύψει επειδή ο προσωρινός μεταβατικός πρύτανης μέχρι την εκλογή του νέου, Απόστολος Αποστολίδης, είναι ταυτόχρονα και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και σύμφωνα με τον πολυσυζητημένο νόμο Κεραμέως 4957/2022, λόγω ασυμβίβαστου, δεν μπορούσε να συγκαλέσει συνεδρίαση για την εκλογή του νέου πρύτανη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας voria.gr η υπουργική απόφαση Πιερρακάκη διευκρινίζει ότι την αρμοδιότητα αυτή αναλαμβάνει το αρχαιότερο μέλος της Συγκλήτου, εν προκειμένω ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης.

Υποψήφιοι πρυτάνεις του ΑΠΘ είναι ο πρώην Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Χαράλαμπος Φείδας, ο οποίος έχει συμφωνήσει να παραιτηθεί μετά από δύο χρόνια από τη θέση του πρύτανη για να αναλάβει ο πρώην κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Απόστολος Αποστολίδης, ο πρώην αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Ευστράτιος Στυλιανίδης και ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κυριάκος Αναστασιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στυλιανίδης έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά του προσυμφωνηθέντος διαχωρισμού της νέας θητείας του πρύτανη σε δύο συν δύο χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τους κ.κ. Χαράλαμπο Φείδα και Απόστολο Αποστολίδη. 

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του ΑΠΘ και την Πέμπτη να κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη.

Η διαδικασία

Η διαδικασία εκλογής του νέου πρύτανη του ΑΠΘ θα διαρκέσει τρεις μέρες, στις 5, 6 και 7 Φεβρουαρίου. Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης θα αξιολογήσουν τα διοικητικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά προσόντα των υποψηφίων, τις προτάσεις αναπτυξιακών σχεδίων που υποβλήθηκαν και τα αντίστοιχα προσόντα των υποψήφιων Αντιπρυτάνεων, που προτείνονται ανά υποψήφιο. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, με απόφαση του Σ.Δ., που λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11) εκλέγεται ο Πρύτανης.

Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε απαιτείται η πλειοψηφία επτά ενδεκάτων (7/11). Εάν και πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών. Εάν κανείς υποψήφιος δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο (2) πρώτων σε ψήφους υποψηφίων.

Εάν στη δεύτερη θέση ισοψηφούν δύο (2) υποψήφιοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, και εφόσον το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, διενεργείται κλήρωση μεταξύ αυτών που ισοψήφησαν, οπότε και επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φυλακή καθηγητής
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 50χρονος που κάρφωσε σπασμένο μπουκάλι στο κεφάλι 14χρονου
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έκατσαν και οι γονείς του ανήλικου που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 50χρονος που κάρφωσε σπασμένο μπουκάλι στο κεφάλι 14χρονου
kausonas
Καμπανάκι επιστημόνων: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια
«Τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτή η επιβάρυνση που προκαλείται από τις ακραίες θερμοκρασίες είναι πολύ...
Καμπανάκι επιστημόνων: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια
kleista sxoleia proaulio
Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: 15χρονος χτύπησε συνομήλικο του μέσα σε προαύλιο Γυμνασίου
O 15χρονος φέρεται να εισήλθε σε προαύλιο χώρο Γυμνασίου στο Αγρίνιο και να χτύπησε με γροθιά τον συνομήλικό του, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει...
Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: 15χρονος χτύπησε συνομήλικο του μέσα σε προαύλιο Γυμνασίου