πιερρακακης
Τι φέρνει το σχέδιο Πιερρακάκη

Η κυβέρνηση με το σχέδιο Πιερρακάκη φαίνεται να θέλει να κλείσει το χάσμα των 8.000 ειδικών που λείπουν από τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Με τον κλάδο να χρειάζεται 16.000 ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής κάθε χρόνο την ώρα που οι σχολές «παράγουν» 8.000, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για άμεση ανάληψη δράσης.

Τι δρομολογείται

Στο πλαίσιο αυτό, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δρομολογείται η επανεκπαίδευση 100.000 Ελλήνων πάνω σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα που θα τρέξει με ευρωπαϊκά κονδύλια θα προωθήσουν από κοινού τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, από το βήμα του Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να επενδύσει στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού του και αυτό αποτελεί μία μεγάλη συζήτηση που έχουμε ανοίξει στο Υπουργείο παιδείας», τόνισε.

Στόχος είναι το υπουργείο Παιδείας να γίνει ένα ψηφιακό υπουργείο. «Το να ψηφιοποιήσεις 14 χιλιάδες σχολεία είναι επίπονη διαδικασία, αλλά όχι ακατόρθωτη», επεσήμανε.

Η επένδυση σε υποδομές, νέα λογισμικά, εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων σε όλα τα σχολεία από Ε΄ δημοτικού, είναι, μεταξύ άλλων, πράγματα που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για να καλυφθούν τα κενά στον τεχνολογικό κλάδο, προωθούνται ανατροπές στον τρόπο που διδάσκεται η πληροφορική στα σχολεία.

Λάθος ο τρόπος διδασκαλίας της πληροφορικής

«Ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται η πληροφορική στα σχολεία δεν είναι ο σωστός όπως και ότι τα βιβλία πληροφορικής είναι περισσότερο κοντά στην ιστορία της πληροφορικής και όχι κοντά στις δεξιότητες που απαιτούνται. Χρειάζεται να αναπτυχθεί από το σχολείο η αλγοριθμική σκέψη, το μάθημα της πληροφορικής να καταλήγει σε διεθνή πιστοποίηση», υποστήριξε, ξεδιπλώνοντας και την στρατηγική της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. «5 ξένα πανεπιστήμια να έρθουν είναι μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ.

Οι νέοι θα μείνουν στην χώρα αν ισχυροποιείται η ανάπτυξη και βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες, ήδη και στον κλάδο της πληροφορικής έχει ξεκινήσει η αντιστροφή της τάσης φυγής των νέων. Από τους 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό εκτιμούμε πως οι 30.000 θα ήθελαν να μείνουν εδώ», κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)
Μητρώο ΔΥΠΑ: Νέες αιτήσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 η υποβολή αιτήσεων στη ΔΥΠΑ για την 10η Συμπληρωματική Πρόσκληση του Μητρώου Εκπαιδευτικών
Μητρώο ΔΥΠΑ: Νέες αιτήσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΑΠΥΣΠΕ: 235 παραιτήσεις στελεχών και 298 άδειες άνευ αποδοχών μόνο στην Αττική!
Σοκαριστικά στοιχεία από την 1η συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής για το 2026 - Κρίσης στελέχωσης στα σχολεία της Αττικής
ΑΠΥΣΠΕ: 235 παραιτήσεις στελεχών και 298 άδειες άνευ αποδοχών μόνο στην Αττική!