amfitheatro-aei-foitites
Alexandros Michailidis / SOOC
ΚΙΠΑΝ: Οι καθησυχαστικές διακηρύξεις περί δήθεν στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου όπως και τυχόν θριαμβολογίες περί «αύξησης» των θέσεων ΔΕΠ (ονομαστικά 630 έναντι 542), αποτελούν χονδροειδείς απόπειρες εξαπάτησης...

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρακάμψει το άρθρο 16 για να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα, προκύπτει ότι 1 στις 4 θέσεις καθηγητών στα πανεπιστήμια -πλην Ιατρικής- δεν αναπληρώνεται το 2024!

Αυτή είναι η δήθεν «ενίσχυση» του δημόσιου πανεπιστημίου για την οποία μιλάει, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ

«Οι καθησυχαστικές διακηρύξεις περί δήθεν στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου, που συνοδεύουν κάθε φορά τις εξαγγελίες για ιδιωτικά πανεπιστήμια, και επαναλαμβάνονται ενόψει της νομοθέτησης σχετικών ρυθμίσεων, όπως και τυχόν θριαμβολογίες περί «αύξησης» των θέσεων ΔΕΠ (ονομαστικά 630 έναντι 542), αποτελούν χονδροειδείς απόπειρες εξαπάτησης, που δεν πείθουν και δεν θα γίνουν ανεκτές από τους πανεπιστημιακούς», τονίζει η παράταξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΙΠΑΝ

Ο προγραμματισμός προσλήψεων στο δημόσιο για το 2024 είναι γνωστός από τις 31-10-2023, όταν αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, και προβλέπει για τα πανεπιστήμια 630 θέσεις ΔΕΠ, εκ των οποίων 270 στις Ιατρικές, από πιστώσεις του Υπ. Υγείας για Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Στη Σύνοδο Πρυτάνεων την Παρασκευή 15-12-2023, ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, μαζί με τους ανωτέρω αριθμούς έδωσε και στοιχεία για τις αποχωρήσεις του έτους 2023: 542 αποχωρήσεις, εκ των οποίων 77 από Ιατρικές. Με έναν απλό υπολογισμό προκύπτει ότι για τα μέλη ΔΕΠ πλην Ιατρικών Σχολών δίνονται 105 θέσεις λιγότερες από τις 465 αφυπηρετήσεις του 2023. Σχεδόν μία στις 4 θέσεις (23%) που κενώθηκαν το 2023 δεν θα καλυφθεί! Το θέμα αυτό δεν φαίνεται να απασχόλησε τους πρυτάνεις καθώς δεν αναφέρεται στα πεπραγμένα της Συνόδου.

Είναι βέβαια απαραίτητη η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αυξημένες θέσεις ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές κλινικές (τρεισήμισι θέσεις για κάθε αποχώρηση), μετά από τα συσσωρευμένα κενά τα περασμένης δεκαετίας, όταν επί χρόνια δεν δίνονταν καμία θέση και στη συνέχεια δεν καλύπτονταν όλες οι αποχωρήσεις.

Το ίδιο απαραίτητη όμως, προκειμένου να ανασχεθεί η πορεία υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, που εντείνεται από την χρόνια υποχρηματοδότηση, την χρόνια υστέρηση του μισθολογίου ΔΕΠ και μη αποκατάσταση των αποδοχών, και τη διαρκή αποψίλωση του προσωπικού την προηγούμενη δεκαετία, είναι μια εξίσου γενναία απόφαση για να δοθούν περισσότερες νέες θέσεις ΔΕΠ, για άμεση κάλυψη όλων των αποχωρήσεων του 2023 και προγραμματισμένη αναπλήρωση των συσσωρευμένων κενών της δεκαετίας και των επερχόμενων πολλών αποχωρήσεων τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι καθησυχαστικές διακηρύξεις περί δήθεν στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου, που συνοδεύουν κάθε φορά τις εξαγγελίες για ιδιωτικά πανεπιστήμια, και επαναλαμβάνονται ενόψει της νομοθέτησης σχετικών ρυθμίσεων, όπως και τυχόν θριαμβολογίες περί «αύξησης» των θέσεων ΔΕΠ (ονομαστικά 630 έναντι 542), αποτελούν χονδροειδείς απόπειρες εξαπάτησης, που δεν πείθουν και δεν θα γίνουν ανεκτές από τους πανεπιστημιακούς.

Δ Ι Ο Ι Κ Ο Υ Σ Α Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η της

Κ Ι Ν Η Σ Η Σ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Α Κ Η Σ Α Ν Α Β Α Θ Μ Ι Σ Η Σ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_0.jpg
Αυτή είναι η πασίγνωστη διατροφή – σύμμαχος για υγιές έντερο και λιγότερα κιλά
Στη δοκιμή συμμετείχαν 41 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα (27 γυναίκες και 14 άνδρες) για μια περίοδο 8 εβδομάδων
Αυτή είναι η πασίγνωστη διατροφή – σύμμαχος για υγιές έντερο και λιγότερα κιλά