Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
INTIME NEWS
Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ημέρα που λήγει η διαβούλευση του νέου νόμου και συγκέντρωση στη Βουλή την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου

Εντονη διαμαρτυρία και κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι ερευνητές και το προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την απόφαση υπαγωγής του ΕΑΑ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ερευνητών και ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΑΑ αποφάσισαν να οργανώσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. ΚΚ&ΠΠ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 10:00, ημέρα που λήγει η διαβούλευση του νέου νόμου και συγκέντρωση στη Βουλή την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 10:00, ημέρα που θα συζητηθεί ο νέος νόμος στην Ολομέλεια, και παράδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Οι Σύλλογοι του ΕΑΑ καλούν όλους τους Συλλόγους Ερευνητών και Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, την ΕΕΕ, την ΠΟΕΕΚ-Ι, την ΠΟΣΔΕΠ, Επιστημονικούς Συλλόγους και Σωματεία, και την ΑΔΕΔΥ, να συμμετάσχουν

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ο Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους με την αποκοπή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από το φυσικό του περιβάλλον, αυτό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), και από το πλαίσιο λειτουργίας του, αυτό του Νόμου για την Έρευνα (4310/2014, 4386/2016).

Αυτή η αποκοπή σηματοδοτείται από την υπαγωγή του ΕΑΑ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υπ. ΚΚ&ΠΠ) που εισάγεται σε λίγες μόνο γραμμές στο Άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», που έχει κατατεθεί από 15/11 και έως 29/11 προς δημόσια διαβούλευση. Το ΕΑΑ είναι το πρώτο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της νεότερης Ελλάδας (181 χρόνια ιστορίας) και αποτελείται από τρία επιμέρους Ερευνητικά Ινστιτούτα:

1. Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, 2. Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, και 3. Γεωδυναμικό.

Το ΕΑΑ έχει ως βασική και θεμελιώδη αποστολή του την συλλογή επιστημονικών δεδομένων και την εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια πληθώρα διαφορετικών επιστημονικών τομέων, με σκοπό την παραγωγή νέας γνώσης, την εφαρμογή νέων καινοτόμων τεχνολογιών, την εκπαίδευση νέου επιστημονικού προσωπικού και τη μεταφορά της γνώσης στην ίδια την κοινωνία. Κάποιες από τις βασικότερες θεματικές του περιλαμβάνουν την Αστρονομία, την Αστροφυσική, τις Διαστημικές εφαρμογές, το Περιβάλλον, την Ατμοσφαιρική Φυσική και Χημεία, την Ενέργεια, τη Μετεωρολογία, τη Σεισμολογία και τη Γεωφυσική.

Η κίνηση αυτή παραβλέπει κατάφωρα το γεγονός ότι μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του ερευνητικού προσωπικού του ΕΑΑ μπορεί να συνεισφέρει στην αποστολή της πολιτικής προστασίας. Αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το ΕΑΑ ως Ερευνητικό Κέντρο, αλλά και για την ίδια την πρόοδο της έρευνας στη χώρα, καθώς ο φυσικός χώρος, ο μόνος με τις απαιτούμενες διοικητικές και θεσμικές δυνατότητες, για τα Ερευνητικά Κέντρα είναι η ΓΓΕΚ.

1. Η υλοποίηση της κύριας αποστολής του ΕΑΑ απαιτεί ακαδημαϊκή ελευθερία.

2. Τα εθνικά Ερευνητικά Κέντρα συνεργάζονται συχνά με υπουργεία, περιφέρειες και δημόσιους φορείς μέσω καθιερωμένων και δοκιμασμένων διαδικασιών, χρησιμοποιώντας μνημόνια συμφωνίας ή προγραμματικές συμφωνίες. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ του ΥΚΚΠΠ και του ΕΑΑ μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και επιτυχώς μέσω τέτοιων διαδικασιών.

3. Ο ξεριζωμός ερευνητικού κέντρου από την εποπτεία της ΓΓΕΚ είναι πρωτοφανής στην Ελλάδα, και θα έχει δραματικές οργανωτικές, οικονομικές, διοικητικές και θεσμικές συνέπειες.

4. Η ΓΓΕΚ και ολόκληρη η ελληνική επιστημονική κοινότητα, καθώς και πάνω από δύο χιλιάδες επιστήμονες από το εξωτερικό, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Φορείς, έχουν δηλώσει επισήμως τη διαφωνία τους με την παραπάνω απόφαση.

Ο Σύλλογος Ερευνητών και ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΑΑ αποφασίζουν:

(1) Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. ΚΚ&ΠΠ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 10:00, ημέρα που λήγει η διαβούλευση του νέου νόμου.

(2) Συγκέντρωση στη Βουλή την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 10:00, ημέρα που θα συζητηθεί ο νέος νόμος στην Ολομέλεια, και παράδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Οι Σύλλογοι του ΕΑΑ καλούν όλους τους Συλλόγους Ερευνητών και Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, την ΕΕΕ, την ΠΟΕΕΚ-Ι, την ΠΟΣΔΕΠ, Επιστημονικούς Συλλόγους και Σωματεία, και την ΑΔΕΔΥ, να συμμετάσχουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

σχολεία
Άμεση αποκατάσταση των επικίνδυνων κτηριακών βλαβών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς!
Ανακοίνωση από τον ΣΕΠΕ Αμαρουσίου - «Ο Δήμος Κηφισιάς να αναλάβει τις ευθύνες του»
Άμεση αποκατάσταση των επικίνδυνων κτηριακών βλαβών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς!
ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς σε διαδικτυακή δράση για τη Βιώσιμη Πολιτειότητα
Στόχος του Έργου είναι η δημιουργία Ακαδημίας Εκπαιδευτικών για την προώθηση πράσινων δεξιοτήτων και ειδικότερα την ανάπτυξη της Βιώσιμης...
ΙΕΠ: Πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς σε διαδικτυακή δράση για τη Βιώσιμη Πολιτειότητα
myschool.jpg
Myschool: Κονδύλι 1 εκ.€ για αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών - Τι αλλάζει
Προβλέπεται προμήθεια εξοπλισμού-υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών σε κύρια υποδομή και τη λειτουργία κέντρου δεδομένων ανάκτησης από καταστροφές...
Myschool: Κονδύλι 1 εκ.€ για αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών - Τι αλλάζει