Αστεροσκοπείο
INTIME NEWS
«Η δημόσια έρευνα στο στόχαστρο»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ομοσπονδία Εργαζόμενων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων (Π.Ο.Ε.Ε.Κ.–Ι.) σχετικά με το γεγονός ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα περάσει στην άμεση σφαίρα επιρροής και διαχείρισης της κυβέρνησης.

Κάτι τέτοιο όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για το πώς ενδέχεται να επηρεαστεί η δημοσιοποίηση των επιστημονικών αποφάσεων στους πολίτες, κοινώς αν θα υπάρξει «κόφτης» υπέρ της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει ο Π.Ο.Ε.Ε.Κ.–Ι., παρά την έγκυρη και συστηματική μελέτη του Αστεροσκοπείου, «κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο δε χρησιμοποίησαν τις διαθέσιμες πληροφορίες και προβλέψεις για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, αντιθέτως, προτίμησαν να επιτεθούν στο ΕΑΑ κατηγορώντας το ευθέως για πολιτικοποίηση και αμφισβητώντας την αξιοπιστία των επιστημόνων του. Τη στάση αυτή επιστέγασαν πρωθυπουργικές αναγγελίες για την προσάρτηση του ΕΑΑ στη Πολιτική Προστασία».

Η απάντηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου στις αβάσιμες κατηγορίες ήρθε άμεσα, μέσω της υπόδειξης επιστημονικών τεκμηρίων, ενώ απορία υπάρχει γιατί ζητάται η συνένωση με την Πολιτική Προστασία, εφόσον «η συνεργασία με την Πολιτεία υπήρξε ανέκαθεν άψογη».

Κοινή είναι η αντίληψη ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνεργαστεί με τους επιστήμονες, μην βάζοντάς τους απέναντί της.

«Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Ε.Κ.-Ι. εκφράζει την υποστήριξή του στην επιστημονική και κοινωνική αποστολή του ΕΑΑ και καταδικάζει κάθε προσπάθεια χειραγώγησής του», αναφέρει η ανακοίνωση ολοκληρώνοντας.

Η ανακοίνωση

«Πριν μερικές εβδομάδες, πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα γης, συμπεριλαμβανομένου του πολύτιμου Δάσους της Δαδιάς που αποτελεί εθνικό δρυμό και προστατευόμενο βιότοπο Natura, καταστράφηκαν από πυρκαγιές.

Μερικές μέρες αργότερα, η κακοκαιρία Daniel, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, σάρωσε την Ελλάδα και βύθισε στις λάσπες μεγάλες περιοχές σε Πήλιο και θεσσαλικό κάμπο. Νέο χτύπημα σε αυτές τις περιοχές, όπως και στη Βόρεια Εύβοια, που επί ημέρες καιγόταν πριν μόλις δύο χρόνια, ζούμε αυτή τη στιγμή με την κακοκαιρία Elias.

Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τεράστιες υλικές ζημιές και ανυπολόγιστη καταστροφή στην πρωτογενή παραγωγή. Όπως είναι φυσικό, τέτοιας έκτασης και έντασης καταστροφές προκαλούν οργή στους πολίτες και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην ετοιμότητα και προετοιμασία των υπεύθυνων κρατικών υπηρεσιών και των αρμόδιων δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπισή τους. Φαίνεται πως για άλλη μία φορά, οι ελλείψεις στον κρίσιμο τομέα της πολιτικής προστασίας οφείλονται σε μια νοοτροπία που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολλών μόνο ως κόστος που δεν εξυπηρετεί τη λογική του οφέλους.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα στη χώρα μας, εργάζεται από τη σύστασή του μέχρι σήμερα στην αιχμή της διεθνούς έρευνας. Δημοσιεύει συστηματικά εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους, παράγει καινοτόμες επιστημονικές μελέτες, επικοινωνεί την επιστημονική γνώση και τον ορθό τρόπο σκέψης στο ευρύ κοινό, και παρέχει σημαντικές υπηρεσίες προς την κοινωνία, διαθέσιμες για τη χρήση τους από την Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΑΑ κάνοντας χρήση σύγχρονων εργαλείων και τεχνολογικών προσεγγίσεων προειδοποίησε έγκαιρα και έγκυρα τους αρμόδιους κρατικούς φορείς γι' αυτά τα φαινόμενα και ακολούθως απεικόνισε με ακρίβεια την έκταση των καταστροφών, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στην Πολιτεία.

Ωστόσο, και προς έκπληξη όλων μας, κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο δε χρησιμοποίησαν τις διαθέσιμες πληροφορίες και προβλέψεις για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, αντιθέτως, προτίμησαν να επιτεθούν στο ΕΑΑ κατηγορώντας το ευθέως για πολιτικοποίηση και αμφισβητώντας την αξιοπιστία των επιστημόνων του. Τη στάση αυτή επιστέγασαν πρωθυπουργικές αναγγελίες για την προσάρτηση του ΕΑΑ στη Πολιτική Προστασία!

Οι κατηγορίες για το ΕΑΑ είναι εμφανώς αβάσιμες και εντελώς ατεκμηρίωτες. Η διοίκηση του ΕΑΑ απάντησε άμεσα με επιστημονικά επιχειρήματα που υποστηρίζουν την ακρίβεια των παρατηρήσεων και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όσον αφορά στο θέμα της προσάρτησης του ΕΑΑ στην Πολιτική Προστασία, την απάντηση έδωσαν με τον προσήκοντα τρόπο ο Πρόεδρος και το ΔΣ του ΕΑΑ. Να υπογραμμίσουμε ότι το ΕΑΑ εποπτεύεται εδώ και δεκαετίες από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την Πολιτεία υπήρξε ανέκαθεν άψογη. Προς τι λοιπόν αυτή η προτεινόμενη μεταφορά του ΕΑΑ και αλλαγή της εποπτεύουσας αρχής;

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα ερευνητικά κέντρα της χώρας πιστεύουμε ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος και να αναζητήσουμε λύσεις για την προστασία της γης και των πόρων της. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της σε συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο και όχι απέναντι από αυτόν.

Το επιστημονικό προσωπικό των Ερευνητικών Φορέων της χώρας ασκεί το έργο του με αφοσίωση, επαγγελματισμό και προσήλωση στην επιστημονική μέθοδο. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα προφανώς πρέπει να δοκιμάζονται και να επαληθεύονται διαρκώς. Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση, όμως, να αμφισβητούνται και να αφορίζονται από κυβερνητικά/πολιτικά πρόσωπα, επειδή απλά δεν εξυπηρετούν συγκεκριμένα αφηγήματα. Τέτοια φαινόμενα προβάλλουν ανησυχητικά όταν εκπορεύονται από την εκτελεστική εξουσία.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Ε.Κ.-Ι. εκφράζει την υποστήριξή του στην επιστημονική και κοινωνική αποστολή του ΕΑΑ και καταδικάζει κάθε προσπάθεια χειραγώγησής του. Προασπίζουμε τη δημόσια έρευνα, την επιστημονική μέθοδο και την ακαδημαϊκή ελευθερία που υπηρετούνται και κοινωνούνται με συνέπεια από την ερευνητική κοινότητα. Υπερασπιζόμαστε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο των δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων για την ενημέρωση, προστασία και εξέλιξη της κοινωνίας.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα