ypaith
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS
«Σημαντικό και αδικαιολόγητο ατόπημα» του υπουργείου Παιδείας λένε οι ερευνητές

Τον αποκλεισμό τους από προκήρυξη του υπουργείου Παιδείας για το έργο «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας – ΣΕΑ», αλλά και τον αποκλεισμό των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ), καταγγέλλει η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) σε επιστολή της.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τον αποκλεισμό αυτό «σημαντικό και αδικαιολόγητο ατόπημα» του υπουργείου Παιδείας και υποστηρίζουν ότι «αυτό υπαγορεύεται τόσο από την επί δεκαετίες ισότιμη πρόσβαση των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ στα προγράμματα που προκηρύσσονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), όσο και από την αξιοκρατική ευρωπαϊκή πρακτική για ανοικτές ανταγωνιστικές προκηρύξεις».

«Είναι γνωστό στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα ότι η χρηματοδότηση της βασικής έρευνας σε ΕΚ και ΑΕΙ περιορίζεται μέχρι τώρα στους μειωμένους πόρους του ΕΛΙΔΕΚ και στην ελάχιστη ενίσχυσή του με 60 εκ. € από το «μερίδιο» του Υπουργείου Ανάπτυξης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) . Σε αντίστιξη, το ΥΠΑΙΘΑ προτίθεται να χρηματοδοτήσει με πολλαπλάσιους πόρους από το ΤΑΑ τις ερευνητικές δραστηριότητες μόνο των ΑΕΙ, των μελών ΔΕΠ και των πρόσφατα νομοθετημένων ερευνητικών τους κέντρων (ΠΑΚΕΚ). Αυτός ο διαχωρισμός αποτελεί ένα ακόμα παρελκόμενο της απόσπασης των ΕΚ της ΓΓΕΚ από το ΥΠΑΙΘΑ και της διαφορετικής κυβερνητικής «στέγασης» ΑΕΙ και ΕΚ. Η πρακτική αυτή μας γυρίζει πολλά χρόνια πριν το 2009, στην εποχή της εσωστρέφειας και της απουσίας συνεργειών μεταξύ ΑΕΙ και ΕΚ» επισημαίνουν.

Τέλος, ζητούν την άμεση τροποποίησή της ώστε να συμπεριληφθούν τα ΕΚ και οι Ερευνητές στους δικαιούχους του έργου και την άμεση άρση των διαφόρων μορφών διακρίσεων μεταξύ των ΑΕΙ και μελών ΔΕΠ αφενός και των ΕΚ και Ερευνητών αφετέρου.

Η επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών

Ως Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) οφείλουμε να δημοσιοποιήσουμε την απογοήτευση της ερευνητικής κοινότητας για την προδημοσίευση της προκήρυξης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) που αφορά στο έργο «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας – ΣΕΑ» . Το έργο αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και Επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία συνεργατικών ερευνητικών ομάδων και τη διαμόρφωση προτάσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών Έρευνας & Ανάπτυξης, με έμφαση στους τομείς τεχνολογίας αιχμής. Ο προϋπολογισμός της Πρόσκλησης προγράμματος είναι 128.419.200,00 €, με συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 88.200.000,00 ευρώ, ιδιωτική συμμετοχή 37.800.000,00 ευρώ και 2.419.200,00 ευρώ από το Εθνικό ΠΔΕ- ΦΠΑ.

Ο αποκλεισμός των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ) και των Ερευνητών από την προδημοσίευση της προκήρυξης αποτελεί σημαντικό και αδικαιολόγητο ατόπημα του ΥΠΑΙΘΑ. Αυτό υπαγορεύεται τόσο από την επί δεκαετίες ισότιμη πρόσβαση των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ στα προγράμματα που προκηρύσσονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), όσο και από την αξιοκρατική ευρωπαϊκή πρακτική για ανοικτές ανταγωνιστικές προκηρύξεις. Η απρόσκοπτη συμμετοχή επιστημόνων με αντίστοιχα ακαδημαϊκά προσόντα αποτελεί σημαντικό παράγοντα διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των ερευνητικών προτάσεων, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και κυρίως της προαγωγής της ποιότητας των ερευνητικών επιτευγμάτων.

Είναι γνωστό στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα ότι η χρηματοδότηση της βασικής έρευνας σε ΕΚ και ΑΕΙ περιορίζεται μέχρι τώρα στους μειωμένους πόρους του ΕΛΙΔΕΚ και στην ελάχιστη ενίσχυσή του με 60 εκ. € από το «μερίδιο» του Υπουργείου Ανάπτυξης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) . Σε αντίστιξη, το ΥΠΑΙΘΑ προτίθεται να χρηματοδοτήσει με πολλαπλάσιους πόρους από το ΤΑΑ τις ερευνητικές δραστηριότητες μόνο των ΑΕΙ, των μελών ΔΕΠ και των πρόσφατα νομοθετημένων ερευνητικών τους κέντρων (ΠΑΚΕΚ). Αυτός ο διαχωρισμός αποτελεί ένα ακόμα παρελκόμενο της απόσπασης των ΕΚ της ΓΓΕΚ από το ΥΠΑΙΘΑ και της διαφορετικής κυβερνητικής «στέγασης» ΑΕΙ και ΕΚ. Η πρακτική αυτή μας γυρίζει πολλά χρόνια πριν το 2009, στην εποχή της εσωστρέφειας και της απουσίας συνεργειών μεταξύ ΑΕΙ και ΕΚ.

Η ΕΕΕ διαχρονικά υποστηρίζει σθεναρά ότι τα ΑΕΙ και τα ΕΚ αποτελούν τους κύριους δημόσιους χώρους δημιουργίας νέας γνώσης και προώθησης της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας και αποτελούν ένα αλληλοσυμπληρούμενο, δυναμικό σύστημα, το οποίο συνδυάζει και μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα που έχουν οι δύο χώροι και τα αξιοποιεί προς όφελος της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη προδημοσίευση της προκήρυξης, ως ΕΕΕ ζητούμε την άμεση τροποποίησή της ώστε να συμπεριληφθούν τα ΕΚ και οι Ερευνητές στους δικαιούχους του έργου.

Επιπλέον ζητούμε την άμεση άρση των διαφόρων μορφών διακρίσεων μεταξύ των ΑΕΙ και μελών ΔΕΠ αφενός και των ΕΚ και Ερευνητών αφετέρου, αντιπροσωπευτικό δείγμα των οποίων αποτελεί η συγκεκριμένη προδημοσίευση προκήρυξης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα