Στέγαση ειδικού νηπιαγωγείου σε κοντέινερ: «Θέλουμε σχολείο όχι τσίγκινα κουτιά για τάξεις!»
«Η τοποθέτηση των νηπίων του ειδικού νηπιαγωγείου σε κοντέινερ έχει δημιουργήσει πολλά και σοβαρά ζητήματα»

Διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών για την απόφαση της δημοτικής αρχής και της διεύθυνσης εκπαίδευσης Α’ Αθήνας να στεγάσει τους μαθητές/τριες σε κοντέινερ γενικού νηπιαγωγείου στην οδό Ιακωβάτων.

«Η τοποθέτηση των νηπίων του ειδικού νηπιαγωγείου σε κοντέινερ έχει δημιουργήσει πολλά και σοβαρά ζητήματα» τονίζουν σε επιστολή διαμαρτυρίας τους οι εκπαιδευτικοί, την οποία δημοσιεύει το alfavita.gr, και αναφέρουν ενδεικτικά ότι υπάρχει «δυσκολία στην μετακίνηση των σχολικών λεωφορείων που λόγω μη ύπαρξης ειδικής σήμανσης, αυτοκίνητα παρκάρουν στην οδό Ιακωβάτων και τα λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σχολείο για να αφήσουν με ασφάλεια τα παιδιά».

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει σχολικός φύλακας ενώ έχουν σημειωθεί ήδη δυο περιστατικά που έβαλαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.

«Οι τάξεις-τσίγκινα κουτιά παραλήφθηκαν άδεια από το ειδικό νηπιαγωγείο, με κανένα κατάλληλο για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση υλικό και οι εκπαιδευτικοί πλήρωσαν οι ίδιες/οι την αγορά τέτοιου υλικού ή δανείστηκαν από άλλες τάξεις» επισημαίνουν και προσθέτουν ότι «τα χρήματα που ζητήθηκαν για το ειδικό νηπιαγωγείο που από 4 αίθουσες αριθμεί πλέον 7, άργησαν να δοθούν και την ίδια στιγμή δεν έφταναν για να καλύψουν τις ανάγκες τόσων παιδιών».

Τέλος, αναφέρουν ότι «στο παράρτημα της οδού Ιακωβάτων δεν υπάρχει κατάλληλη αίθουσα για τις ειδικότητες (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, νοσηλευτή, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό) ως χώρος για συνεδρίες» και συμπληρώνουν ότι «η Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας κρατά υποβαθμισμένο το σχολείο, αφού είναι καταγεγραμμένο σαν 2θεσιο, ενώ λειτουργεί σαν 4θεσιο από το 2018 και φέτος (2022-2023) σαν 7θεσιο».

Η επιστολή των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η επιστολή-διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών και μελών του Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών σχετικά με τη στέγαση μαθητ(ρι)ων του νηπιαγωγείου σε κοντέινερ γενικού νηπιαγωγείου στην οδό Ιακωβάτων:    

Εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού του 6ου ειδικού νηπιαγωγείου Αθηνών εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση της δημοτικής αρχής και της διεύθυνσης εκπαίδευσης Α’ Αθήνας να στεγάσει τους μαθητές/τριες που είναι εγγεγραμμένοι/ες στο ειδικό νηπιαγωγείο, και υπερβαίνουν τον αριθμό των παιδιών που χωρά στις τάξεις της οδού Νικοπόλεως, σε κοντέινερ γενικού νηπιαγωγείου στην οδό Ιακωβάτων. Αυτή η απόφαση πάρθηκε και εφαρμόστηκε σαν λύση «έκτακτης ανάγκης» για το έτος 2022-2023 αλλά ενημερωθήκαμε ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Με την επιστολή μας αυτή, καλούμε τις αρμόδιες αρχές (Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας και δημοτική αρχή) να αποκαταστήσουν την εκπαιδευτική κανονικότητα άμεσα, όπως ορίζουν η κείμενη νομοθεσία αλλά και οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Δηλώνουμε την έντονη αντίδρασή μας για την απόφαση το 6ο ειδικό νηπιαγωγείο Αθηνών να έχει παράρτημα σε κοντέινερ και ζητάμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για να χτιστεί νέο κτίριο που θα εξασφαλίζει την κατάλληλη στέγαση του σχολείου. Μεγάλη ευθύνη έχει ο αντιδήμαρχος παιδείας και συνολικά ο δήμος της Αθήνας που επιμένει να αδιαφορεί για τα κτιριακά προβλήματα των ειδικών σχολείων, να αρνείται να δεσμευτεί σε πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών κτιρίων, να μην διατυπώνει κανένα αντίστοιχο αίτημα προς το κράτος και τους αρμόδιους φορείς, να μην καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις απαιτήσεις για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών και προδιαγραφών που απαιτεί η ειδική αγωγή.

Η τοποθέτηση των νηπίων του ειδικού νηπιαγωγείου σε κοντέινερ έχει δημιουργήσει πολλά και σοβαρά ζητήματα

-δυσκολία στην μετακίνηση των σχολικών λεωφορείων που λόγω μη ύπαρξης ειδικής σήμανσης, αυτοκίνητα παρκάρουν στην οδό Ιακωβάτων και τα λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σχολείο για να αφήσουν με ασφάλεια τα παιδιά

-δεν υπάρχει σχολικός φύλακας ενώ έχουν σημειωθεί ήδη δυο περιστατικά που έβαλαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών

-οι τάξεις-τσίγκινα κουτιά παραλήφθηκαν άδεια από το ειδικό νηπιαγωγείο, με κανένα κατάλληλο για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση υλικό και οι εκπαιδευτικοί πλήρωσαν οι ίδιες/οι την αγορά τέτοιου υλικού ή δανείστηκαν από άλλες τάξεις

-οι τάξεις του παραρτήματος του 6ου ειδικού νηπιαγωγείου δεν πληρούν καμία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τα σχολικά κτίρια της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (Οδηγός Μελετών για Διδακτήρια Όλων των Βαθμίδων, ΟΣΚ, 2008)

-τα χρήματα που ζητήθηκαν για το ειδικό νηπιαγωγείο που από 4 αίθουσες αριθμεί πλέον 7, άργησαν να δοθούν και την ίδια στιγμή δεν έφταναν για να καλύψουν τις ανάγκες τόσων παιδιών. Το έκτακτο κονδύλι ήταν στην ουσία ψίχουλα.

-στο παράρτημα της οδού Ιακωβάτων δεν υπάρχει κατάλληλη αίθουσα για τις ειδικότητες (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, νοσηλευτή, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό) ως χώρος για συνεδρίες. Είναι αδύνατον ο λογοθεραπευτής να κάνει συνεδρία λογοθεραπείας με ένα παιδί, μέσα στην ίδια τάξη όπου τα υπόλοιπα παιδιά φωνάζουν, μιλάνε, κάνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με άλλο εκπαιδευτικό ή και τρώνε.

Την ίδια στιγμή, η Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας κρατά υποβαθμισμένο το σχολείο, αφού είναι καταγεγραμμένο σαν 2θεσιο, ενώ λειτουργεί σαν 4θεσιο από το 2018 και φέτος (2022-2023) σαν 7θεσιο.

Θέλουμε σχολείο όχι τσίγκινα κουτιά για τάξεις! Δεν θέλουμε ψίχουλα ούτε απλώς ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα σχολείο με όλες τις προδιαγραφές. Αντιδρούμε γιατί θέλουμε ειδική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά! Η μεταφορά των μαθητών  σε μια αίθουσα  κοντέινερ 36 τμ, μακριά από το ειδικό νηπιαγωγείο, χωρίς τις  αίθουσες για τις θεραπείες, τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την χαλάρωση και αποφόρτισή και όλα τα υπόλοιπα καθημερινά ζητήματα που έχει, δεν αποτελεί «σωτηρία» αλλά καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων εκπαίδευσης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εμείς ως εκπαιδευτικοί του 6ου ειδικού νηπιαγωγείου Αθηνών απαιτούμε να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να έχουν οι μαθητ(ρι)ές μας σχολεία και όχι πάρκινγκ, κατάλληλο εξοπλισμό, αίθουσες και προσωπικό! Για να μην πάει χαμένη μια τόσο σημαντική χρονιά από τη ζωή τους, όπως είναι το νηπιαγωγείο. Καλούμε τους γονείς των μαθητ(ρι)ών μας σε κοινό αγώνα για να καλυφθούν όπως πρέπει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, για τη δημόσια εκπαίδευση ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των παιδιών, διεκδικώντας ό,τι τους ανήκει πραγματικά.

Εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά