απεργια
Ηρθε η ώρα της αλήθειας για τις διαγνωστικές εξετάσεις της λεγόμενης Ελληνικής PISA

Οταν οι Γάλλοι ξεσηκώθηκαν πρόσφατα, πολίτες και εργαζόμενοι μαζί με συνδικάτα  κατά της απόφασης μιας εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και παραλίγο να κάψουν το Παρίσι και άλλες πόλεις, δεν είχαν υπολογίσει το...Πρωτοδικείο Αθηνών!

Γιατί αν οι τρομερές «μάχες» των πολιτών απέναντι στην ασυδοσία ενός κράτους κρινόταν από το Πρωτοδικείο μας, θα είχε απλά χαρακτηριστεί «πολιτική απεργία» και θα είχε κριθεί παράνομη, όπως ακριβώς έγινε χτες με την αποχή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ από τις εξετάσεις της Ελληνικής PISA και έχει ξαναγίνει, με αυτή την κυβέρνηση, σε αρκετές απεργίες όπως λχ  οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει κατά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

Η ώρα της αλήθειας λοιπόν για τις διαγνωστικές εξετάσεις της λεγόμενης Ελληνικής PISA και ιδίως για την κ.Κεραμέως αλλά και τους εκπαιδευτικούς που αντιδρούν, μαζί με πολλούς συλλόγους γονέων, στη διαδικασία αυτή που οδηγεί στην  κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών, ήρθε.

Οι Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στα επιλεγμένα σχολεία στις  στην Στ΄ Δημοτικού / Γ΄ Γυμνασίου από τις 9.00 –έως τις 12.10 το μεσημέρι. Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν συνολικά 190΄ ως εξής (με τη σειρά που αναφέρονται): 75΄ η εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα 30΄ διάλειμμα 75΄ η εξέταση στα Μαθηματικά 10΄ η συμπλήρωση των κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων.

Ωστόσο, παρά την αγωγή της κ.Κεραμέως κατά της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ η οποία έγινε χθες το απόγευμα δεκτή από το Πρωτοδικείο Αθηνών που κήρυξε παράνομες και καταχρηστικές τις στάσεις εργασίας των Ομοσπονδιών, πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει ορισμένες  ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, ενώ η στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για να καλύψεις τις Ομοσπονδίες δεν έχει προσβληθεί στο δικαστήριο και συνεπώς είναι σε ισχύ κανονικά. Σε ορισμένες περιοχές (πχ Πειραιάς) οι εκπαιδευτικοί και γονείς οργανώνουν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από σχολεία που έχουν οριστεί να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

«Πολιτική απεργία»

Σύμφωνα με το δικαστηριο μάλιστα, η στάση εργασίας των Ομοσπονδιών «έχει χαρακτηριστικά «πολιτικής απεργίας» και ως τέτοια είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού επιχειρεί να καταλύσει το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί σε ζήτημα που ανήκει στην αποκλειστική ρυθμιστική εξουσία της»

Εδώ μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι με την ίδια λογική, μια σειρά από απεργίες που αφορούν ψηφισμένους νόμους του κράτους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πολιτικές απεργίες», σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου.  Ας προσέξουμε και κάτι ακόμα όμως: 

Σύμφωνα με τον ορισμό (της ΓΣΕΕ) πολιτική απεργία έχουμε όταν τα αιτήματα της έχουν ως αποδέκτη το κράτος. Στόχος της είναι η πίεση της πολιτικής βούλησης. Η απεργία που επιδιώκει καθαρά πολιτικούς σκοπούς, σκοπούς άλλους από αυτούς που προβλέπονται από τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις (ά από τις διατάξεις του Ν. 1264/1982), θεωρείται παράνομη.

Οπότε θα όφειλε το δικαστήριο να αναρωτηθεί ποιούς ακριβώς καθαρά πολιτικούς σκοπούς άλλους από αυτούς που προβλέπει τοι Σύνταγμα επεδίωκαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ κηρύσσοντας αποχή από μια διαδικασία που καγγέλλεται από πλήθος εκπαιδευτικών ότι θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών; Προβλέπει κάπου το Σύνταγμα την κατηγοριοποίηση;

Η απεργία της ΟΛΜΕ τις πανελλήνιες 

Θυμίζουμε μάλιστα οι εξετάσεις PISA δεν είναι πανελλήνιες, δεν κρίνεται από αυτές η τύχη και η πρόοδος των παιδιών. Ομως όταν το 1988 οι καθηγητές είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εν μέσω πανελλαδικών, χρειάστηκε πάνω από μήνας μέχρι το δικαστήριο να τις κρίνει παράνομες -δεν υπήρχε τότε νόμος Χατζηδάκη βλέπετε. Οι εξετάσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά, ενώ και οι εκπαιδευτικοί συμφώνησαν με την κυβέρνηση για χορήγηση υπερωριακού επιδόματος εξωδιδακτικού έργου και επιδόματος βιβλιοθήκης. Βλέπουμε λοιπόν ότι σήμερα η δικαιοσύνη επιφυλάσσει στους απεργούς μια αντιμετώπιση σαφώς δυσανάλογη με την υποτιθέμενη «ζημία» που θα επέφερε η αποχή.

Προφανώς η κυβέρνηση και η εκλεκτή της κ.Κεραμεως δείχνοντας τα δόντια της, απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία να σιωπήσουν μπροστά στην απόφασή της να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από το δωρεάν δημόσιο σχολείο, μπροστά στην απόφασή της να εντείνει τους ταξικούς φραγμούς τους αποκλεισμούς με τα εξεταστικά φίλτρα της Pisa, της τράπεζας θεμάτων, της ΕΒΕ κλπ

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Σε όλη τη θητεία της η απάντηση στις απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν τα δικαστήρια. Η απεργία όταν απειλεί την πολιτική της κυβέρνησης είναι παράνομη. Παράνομη είχε βγάλει την στάση εργασίας που είχε πάρει απόφαση η ΟΛΜΕ για τις εξετάσεις στα πρότυπα, παράνομη την Απεργία – Αποχή των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ από την αξιολόγηση. Και αυτά συμβαίνουν παντού: λιμενεργάτες, ταχυμεταφορείς, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, όλοι οδηγούνται στα δικαστήρια κάθε φορά που η απεργία τους λαμβάνει ενοχλητικές διαστάσεις.

Γι αυτό το λόγο έχει σημασία η εξέλιξη της σημερινής ημέρας. Δεν είναι μόνο οι εξετάσεις PISA, είναι το δικαίωμα στην απεργία και στη διατύπωση μιας γνώμης διαφορετικής από την -εκάστοτε- κυβερνητική, που διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Ύπ. Παιδείας: Νέος πίνακας επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Τροποποίηση απόφασης κύρωσης τελικών πινάκων επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ύπ. Παιδείας: Νέος πίνακας επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
xamogelopaidiou_5 (1).jpg
Νέα Σμύρνη: Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια από δομή
Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για...
Νέα Σμύρνη: Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια από δομή