Μάκης Βορίδης
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Με νέο έγγραφο ο υπουργός Εσωτερικών προτρέπει τους υπουργούς να ασκήσουν αγωγή κατά της προκήρυξης απεργίας/αποχής από την εφαρμογή της αξιολόγησης του ν. 4940/2022

Με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά της αξιολόγησης στο δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με νέο έγγραφο εξαπολύει νέες απειλές κατά των εργαζομένων, σημειώνοντας πως υπάρχει «έννομο συμφέρον του οικείου Υπουργού για την άσκηση αγωγής κατά της κήρυξης απεργίας»

Πιο συγκεκριμένα, με έγγραφο που απέστειλε στους υπουργούς στους οποίους υπάγονται οι υπάλληλοι των συνδικαλιστικών οργανώσεων που κηρύσσουν απεργία ή εποπτεύουν τα ΝΠΔΔ των οποίων τους υπαλλήλους εκπροσωπούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζει πως νομιμοποιούνται, κατά λόγο αρμοδιότητας, στην άσκηση αγωγής κατά της προκήρυξης απεργίας/αποχής από την εφαρμογή της στοχοθεσίας και τη διενέργεια της αξιολόγησης του ν. 4940/2022, με την οποία θα ζητούν την κήρυξη της ως παράνομης/καταχρηστικής.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το έγγραφο:

Σχετικά με την εν εξελίξει εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης και στοχοθεσίας, το οποίο θεσπίζεται με τις διατάξεις του Μέρους Β’ του ν.4940/2022 (Α’ 112), με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης του προσωπικού του δημοσίου και κατόπιν των εξαγγελθεισών απεργιακών κινητοποιήσεων, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο και των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), υπόκειται τόσο από το Σύνταγμα (άρθρο 23 παρ. 2 εδ. γ` Σ.), όσο και από την κοινή νομοθεσία (άρθρο 19 παρ. 2 του ν. 1264/1982, όπως ισχύει, και άρθρο 3 του ν. 2224/1994, όπως ισχύει) σε περιορισμούς, πρωτίστως γιατί οι όροι εργασίας των παραπάνω υπαλλήλων επηρεάζουν την ανταπόκριση στην υποχρέωση της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.

Η παράνομη ή/και καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της απεργίας διαπιστώνεται από τα δικαστήρια, στα πλαίσια των διατάξεων των άρθρων 22 παρ. 4 και 30 παρ. 1 του ν. 1264/1982 όπως ισχύουν, με έλεγχο τόσο ως προς την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας όσο και ως προς την υπέρβαση ή μη των νομίμων ορίων άσκησης του δικαιώματος της απεργίας στη βάση της αρχής της απαγόρευσης κατάχρησης δικαιώματος.

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 30 «Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων» του ν. 1264/1982 όπως ισχύει «…Το ελληνικό Δημόσιο νομιμοποιείται σε κάθε περίπτωση να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22, και δια του Υπουργού που ασκεί τη σχετική εποπτεία, και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές αρμοδιότητες σε Ο.Τ.Α. ή άλλα Ν.Π.Δ.Δ., ακόμη και με μεταφορά προς αυτούς των κατ’ αντικείμενο αρμόδιων υπαλλήλων».

Δυνάμει των ανωτέρω, οι Υπουργοί, στους οποίους υπάγονται οι υπάλληλοι των συνδικαλιστικών οργανώσεων που κηρύσσουν απεργία ή εποπτεύουν τα ΝΠΔΔ, των οποίων τους υπαλλήλους εκπροσωπούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, νομιμοποιούνται, κατά λόγο αρμοδιότητας, στην άσκηση αγωγής κατά της προκήρυξης απεργίας/αποχής από την εφαρμογή της στοχοθεσίας και τη διενέργεια της αξιολόγησης του ν. 4940/2022, με την οποία θα ζητούν την κήρυξη της ως παράνομης/καταχρηστικής.

Αρμόδιο δικαστήριο, κατ’ άρθρο 22 παρ. 4 του ν. 1264/1982 όπως ισχύει, για την επίλυση της δικαστικής διαφοράς από απεργία είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο, που δικάζει κατά την ειδική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 614 Κ.Πολ. Δικ. για τις εργατικές διαφορές.

Η παρούσα εγκύκλιος βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου μας (www.ypes.gr), στη διαδρομή: Έργο & Δράσεις→ Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα → Αξιολόγηση (https://www.ypes.gr/anthropino-dynamiko-dimosioytomea/category--axiologisi) καθώς και στην ιστοσελίδα της Απογραφής (https://www.apografi.gov.gr/) στη διαδρομή: Αξιολόγηση→ Θεσμικό Πλαίσιο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο