plimmyrise_nipiagogeio
«Απαράδεκτη και παράνομη» χαρακτηρίζουν οι εκπαιδευτικοί Κέρκυρας την απόφαση του ΣΥΚΟΙΠΑ για την ίδρυση Βρεφονηπιακών Σταθμών - «Απαράδεκτη και αντιεπιστημονική διάκριση σε βάρος τους»

Την «απαράδεκτη και παράνομη απόφαση» του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Κέρκυρας, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται πως στην απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 9 Φεβρουαρίου και αφορά στην ίδρυση Βρεφονηπιακού Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας, αναφέρει μεταξύ άλλων πως θα φιλοξενεί και «προνήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας, «είναι ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη απόφαση με αυθαίρετο τρόπο επιχειρεί να παρακάμψει τη νομοθεσία αναφορικά με την υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης».

Παράλληλα συμπληρώνει πως «τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών είναι νήπια α’ και β’ ηλικίας που με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία οφείλουν να φοιτούν υποχρεωτικά στα δημόσια νηπιαγωγεία. Η διαφοροποίηση από τη συγκεκριμένη απόφαση σε σχέση με τα νήπια με αναπηρία 4-6 συνιστά απαράδεκτη και αντιεπιστημονική διάκριση σε βάρος τους».

Δείτε την απόφαση του ΣΥΚΟΙΠΑ

Αναλυτικά

Απαράδεκτη και παράνομη απόφαση του ΣΥΚΟΙΠΑ 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κέρκυρας καταγγέλλει την απόφαση - κατόπιν εισήγησης της Προέδρου κας Μαρίας Ζερβού- του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Κέρκυρας (επισυνάπτεται) που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 9 Φεβρουαρίου και αφορά στην ίδρυση Βρεφονηπιακού Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας, η οποία αναφέρει πως μεταξύ άλλων θα φιλοξενεί και “προνήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6”. Είναι ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη απόφαση με αυθαίρετο τρόπο επιχειρεί να παρακάμψει τη νομοθεσία αναφορικά με την υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών είναι νήπια α’ και β’ ηλικίας που με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία οφείλουν να φοιτούν υποχρεωτικά στα δημόσια νηπιαγωγεία. Η διαφοροποίηση από τη συγκεκριμένη απόφαση σε σχέση με τα νήπια με αναπηρία 4-6 συνιστά απαράδεκτη και αντιεπιστημονική διάκριση σε βάρος τους.  

Έχουν παρέλθει ήδη πέντε χρόνια από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 33 του ν. 4521/2018 η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ως παιδαγωγική αναγκαιότητα, όμως η δημοτική αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας εξακολουθεί να κωλυσιεργεί ως προς την ομαλή εφαρμογή της.  Τρανταχτή απόδειξη πως περισσότερα από 200 νήπια της πόλης και των περιαστικών περιοχών, δηλαδή πάνω από το 30% των μαθητών των δημοσίων νηπιαγωγείων, παραμένουν σε κοντέινερ χωρίς μόνιμη λύση στέγασης, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού για τη μεταστέγασή τους σε σύγχρονα κτήρια όπου θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφάλειά τους και θα καλύπτονται επαρκώς οι μορφωτικές και βιολογικές τους ανάγκες. Είναι σαφές πως το “ενδιαφέρον” της δημοτικής αρχής για τα νήπια 4-6 ετών με αναπηρία είναι υποκριτικό μιας και στην πραγματικότητα υπάρχει πλήρης αδιαφορία για την  “ολοκληρωμένη φροντίδα” τους που απαιτεί καταρχήν όρους προσβασιμότητας στα νηπιαγωγεία και σύγχρονες υποδομές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Πόση κοροϊδία θα συνεχίσουν να υφίστανται γονείς και εκπαιδευτικοί της περιοχής από την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο παιδείας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, που επιδιώκει την εκ του πονηρού ανατροπή εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που είναι προς όφελος των μορφωτικών δικαιωμάτων των νηπίων  και αναβαθμίζουν την υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που υπάρχει από την πλευρά της πλήρης αδιαφορία 
για τα δημόσια νηπιαγωγεία; 

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κέρκυρας δώσαμε μάχη για την θεσμοθέτηση και την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και δε θα επιτρέψουμε την κατάργησή της. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο νηπιαγωγείο και τα δικαιώματα 
 
όλων των νηπίων σε οργανωμένη εκπαιδευτική διαδικασία. Θα αποτρέψουμε τα σχέδια τους για ενοποίηση, με πρόσχημα το “ενδιαφέρον” για τα νήπια με αναπηρίες, των δομών που απευθύνονται στις ηλικίες 0-6 και για διαμόρφωση τοπίου που θα παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο των αποφοίτων των πανεπιστημιακών σχολών νηπιαγωγών. Ζητάμε την άμεση παραίτηση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για θέματα παιδείας και προέδρου του ΣΥΚΟΙΠΑ κας Μαρίας Ζερβού εξαιτίας της αυθαίρετης αυτής απόφασης και της στάσης της απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. 

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση και τη ΔΟΕ να παρέμβει άμεσα για να αποτραπούν αυτά τα σχέδια που κινούνται πολιτικά στην κατεύθυνση των αποφάσεων της πολέμιας, πάνω στο ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ΚΕΔΕ. Η προσπάθεια διαμόρφωσης ενιαίας δομής 0-6 ετών και «σαλαμοποίησης» των εργασιακών σχέσεων των νηπιαγωγών θα αποτραπεί για άλλη μια φορά με τη συλλογική μας στάση και δράση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βραδινή δίαιτα: Έξι φαγητά για να χάσετε άμεσα βάρος

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.jpg
Το 1ο Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Αυτισμού και Ειδικής Αγωγής από ΑΕΙ
Σας παρουσιάζουμε τα πρώτα Πιστοποιητικά από το Παν.Πατρών που μοριοδοτούν εκπαιδευτικούς για διορισμούς και προσλήψεις
Το 1ο Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Αυτισμού και Ειδικής Αγωγής από ΑΕΙ