estia
«Η μόρφωση δεν είναι οικόπεδο να πουλιέται» - Διαμαρτυρία των μαθητών κατά της απειλής για έξωση

Μεγάλη συγκέντρωση μαθητών - γονέων και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για να μην γίνει έξωση στο 7ο Λύκειο και στο 8ο Γυμνάσιο (Εστία) που συστεγάζονται σε σχολικά κτίρια πάνω στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

estia

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από τους συλλόγους γονέων των σχολείων, την Ένωση Γονέων Νέας Σμύρνης, την ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου και τα 15μελή συμβούλια των μαθητών που στήριξαν με τη συμμετοχή τους την συγκέντρωση και την πορεία στο Δημαρχείο της Νέας Σμύρνης.

Τα μέλη του προεδρείου της ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου, η κ. Τζένη Μενύχτα (πρόεδρος του ΔΣ), η κ. Πρίμη Μαίρη (αντιπρόεδρος του ΔΣ) και ο κ. Απόστολος Ξυδάς (Γ.Γ του ΔΣ) δήλωσαν ότι "η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής δεν θα επιτρέψει την μετακίνηση των σχολείων και θα διασφαλίσει με τους αγώνες της μαζί με γονείς και μαθητές να συνεχίσουν τα σχολεία τη λειτουργία τους"

estia

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αντιδρούν στις απειλές για έξωση από το σχολικό κτίριο, έχοντας βρεθεί εν μέσω διαμάχης μεταξύ του Δήμου και της Εστίας Νέας Σμύρνης. «Κλείσιμο σχολείων, καταστροφή ονείρων», «Τα σχολεία ανήκουν στους μαθητές τους», έγραφαν μερικά από τα πανό που κρατούσαν οι μαθητές του 7ου Λυκείου και του 8ου Γυμνασίου της περιοχής.

Εν μέσω των σκληρών και χρόνιων αντιπαραθέσεων βρίσκονται τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς τους.  «Ελπίζουμε να είναι κατανοητό ότι όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο και την Εστία, ως μοχλός πίεσης στην μία ή στην άλλη κατεύθυνση, για αμιγώς κερδοσκοπικούς λόγους αφού το εν λόγω ακίνητο εδράζεται επί της Κεντρικής Πλατείας της Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά, στα οποία και αφορά η εκμίσθωση, δεν εκπροσωπούνται με οποιονδήποτε τρόπο» δήλωσε ο  πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

εστία

Και συνέχισε: «Το Υπουργείο Παιδείας το αντιμετωπίζει ως κτιριακό ζήτημα που δεν το αφορά, η Περιφέρεια απλώς παρατηρεί, ο Δήμος Νέας Σμύρνης (και η Εστία Νέας Σμύρνης) κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας. Όλοι οι Δημόσιοι φορείς, είτε άμεσα είτε κε των υστέρων, είναι κοινωνοί αυτής της συνθήκης για μια εικοσαετία, εστιάζοντας στο κτιριακό ζήτημα του σχολείου και αγνοώντας συστηματικά ή και χρησιμοποιώντας το έμψυχο υλικό του, τα παιδιά. Κανείς μα κανείς δεν έχει θίξει το ηθικό σε αντιδιαστολή με το νόμιμο, κανείς δε συνειδητοποιεί την βαρύτητα που φέρουν αυτοί οι θεσμοί, Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος, (Πολιτιστικό Ίδρυμα), στην εκπαιδευτική διαδικασία την οποία θα έπρεπε να προασπίζονται αντί, όπως νομίζουμε, να καταχρούνται».

Τελικά τα παιδιά πληρώνουν τις μεγαλύτερες συνέπειες και εξηγεί: «Κανείς δεν υπολογίζει το κόστος όλων αυτών στα ίδια τα παιδιά τα οποία βιώνουν συστηματική διασπαστική διαδικασία που εκτρέπει τον μαθησιακό τους στόχο, ρόνια ανασφάλεια που διαρρηγνύει τον κοινωνικό τους σκοπό, κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού που με τόσο κόπο, σήμερα, προσπαθούν ακόμα να αποκαταστήσουν μετά τις καραντίνες, εγκατάλειψη από τους φορείς που τους καθιστούν έρμαια των εκάστοτε τοπικών χειρισμών, αίσθηση ομηρίας, απογοήτευση για τους γονείς και τους καθηγητές τους που αδυνατούν να τους υπερασπιστούν, αισθήματα αγωνίας, άγχους και επιφυλακτικότητας. Ευελπιστούμε ότι ο Συνήγορος του Παιδιού θα μπορέσει να γίνει ο διαμεσολαβητής που θα ενσκήψει στο όλο θέμα με προτεραιότητα την πάσης φύσης υγεία των παιδιών, έστω προς την κατεύθυνση των Δημόσιων Φορέων.»

εστία

Το 8ο Γυμνάσιο και το 7ο Λύκειο συστεγάζονται σε κτίριο που παραχωρήθηκε δωρεάν, το 1952, από τον Δήμο Ν. Σμύρνης στο πολιτιστικό ίδρυμα ΕΣΤΙΑ για την ανέγερση Μεγάρου και Μέσης Σχολής Εμπορικού Ναυτικού. Τον Απρίλιο του 1998 συνάπτεται μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ της ιδιοκτήτριας ΕΣΤΙΑΣ και του τότε Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου, της Τεχνικής Σχολής και της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το Γυμνάσιο εγκαταστάθηκε στο κτίριο το 2002, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2004, ιδρύθηκε και το 7ο Λύκειο. 

estia

Η τελευταία δικάσιμος αναφορικά με το ύψος του χρέους είχε οριστεί για σήμερα 25 Ιανουαρίου. Λίγους μήνες πριν, τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και τους Συλλόγους Διδασκόντων των δύο σχολείων, εκφράζοντας την πρόθεση να ασκήσει έξωση στο σχολείο στο τέλος της χρονιάς.

estia

Η συγκέντρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών μετατράπηκε γρήγορα σε ένα βουερό εκπαιδευτικό ποτάμι που αφού έκανε τον κύκλο της Πλατείας κατέληξε στο Δημαρχείο Νέας Σμύρνης.

Και Νηπιαγωγείο υπό έξωση

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του 6ου Νηπιαγωγείου όπου λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, επιδόθηκε εξώδικο για έξωση στις 25 Ιανουαρίου. Η δημοτική αρχή υπέβαλε αίτηση ανακοπής της διαδικασίας και η υπόθεση δικάζεται αύριο. Η ομαλή λειτουργία του σχολείου έχει διαταραχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, αφού το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου στο οποίο στεγάζεται το νηπιαγωγείο είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ ιδιωτών και του δήμου τουλάχιστον 15 χρόνια τώρα.

«Γιατί δεν φρόντισε ο δήμος να λύσει εγκαίρως το πρόβλημα, αλλά το άφησε να χρονίσει και σήμερα να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του σχολείου και η ηρεμία της σχολικής κοινότητας, των μικρών μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών του; Την ώρα μάλιστα που υπάρχει τόσο μεγάλο κτιριακό πρόβλημα στη Νέα Σμύρνης –τα νηπιαγωγεία με παραρτήματα στεγάζονται σε προκάτ ενώ υπάρχουν ακόμη νηπιαγωγεία που στεγάζονται μέσα σε δημοτικά, χωρίς αυτόνομη στέγη– είναι απαράδεκτο να κινδυνεύει μια σταθερή δομή με έξωση προς όφελος ιδιώτη!» τονίζει η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Ν. Σμύρνης, καλώντας σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 5 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο, στην οδό Παρασκευοπούλου 54.


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακησ
Αν όσα καταγγέλλουμε είναι ψευδή θα ζητήσουμε δημόσια συγγνώμη, αλλιώς μας την οφείλει ο υπουργός Παιδείας
Η θέση του ΔΣ της ΕΛΜΕ ΠΠΣ για την αξιολόγηση
Αν όσα καταγγέλλουμε είναι ψευδή θα ζητήσουμε δημόσια συγγνώμη, αλλιώς μας την οφείλει ο υπουργός Παιδείας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Στοπ» στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις χωρίς άδεια
Η ανακοίνωση της πρυτανείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις του
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Στοπ» στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις χωρίς άδεια