estia
«Η μόρφωση δεν είναι οικόπεδο να πουλιέται» - Διαμαρτυρία των μαθητών κατά της απειλής για έξωση

Μεγάλη συγκέντρωση μαθητών - γονέων και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για να μην γίνει έξωση στο 7ο Λύκειο και στο 8ο Γυμνάσιο (Εστία) που συστεγάζονται σε σχολικά κτίρια πάνω στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

estia

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από τους συλλόγους γονέων των σχολείων, την Ένωση Γονέων Νέας Σμύρνης, την ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου και τα 15μελή συμβούλια των μαθητών που στήριξαν με τη συμμετοχή τους την συγκέντρωση και την πορεία στο Δημαρχείο της Νέας Σμύρνης.

Τα μέλη του προεδρείου της ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου, η κ. Τζένη Μενύχτα (πρόεδρος του ΔΣ), η κ. Πρίμη Μαίρη (αντιπρόεδρος του ΔΣ) και ο κ. Απόστολος Ξυδάς (Γ.Γ του ΔΣ) δήλωσαν ότι "η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής δεν θα επιτρέψει την μετακίνηση των σχολείων και θα διασφαλίσει με τους αγώνες της μαζί με γονείς και μαθητές να συνεχίσουν τα σχολεία τη λειτουργία τους"

estia

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αντιδρούν στις απειλές για έξωση από το σχολικό κτίριο, έχοντας βρεθεί εν μέσω διαμάχης μεταξύ του Δήμου και της Εστίας Νέας Σμύρνης. «Κλείσιμο σχολείων, καταστροφή ονείρων», «Τα σχολεία ανήκουν στους μαθητές τους», έγραφαν μερικά από τα πανό που κρατούσαν οι μαθητές του 7ου Λυκείου και του 8ου Γυμνασίου της περιοχής.

Εν μέσω των σκληρών και χρόνιων αντιπαραθέσεων βρίσκονται τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς τους.  «Ελπίζουμε να είναι κατανοητό ότι όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο και την Εστία, ως μοχλός πίεσης στην μία ή στην άλλη κατεύθυνση, για αμιγώς κερδοσκοπικούς λόγους αφού το εν λόγω ακίνητο εδράζεται επί της Κεντρικής Πλατείας της Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά, στα οποία και αφορά η εκμίσθωση, δεν εκπροσωπούνται με οποιονδήποτε τρόπο» δήλωσε ο  πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

εστία

Και συνέχισε: «Το Υπουργείο Παιδείας το αντιμετωπίζει ως κτιριακό ζήτημα που δεν το αφορά, η Περιφέρεια απλώς παρατηρεί, ο Δήμος Νέας Σμύρνης (και η Εστία Νέας Σμύρνης) κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας. Όλοι οι Δημόσιοι φορείς, είτε άμεσα είτε κε των υστέρων, είναι κοινωνοί αυτής της συνθήκης για μια εικοσαετία, εστιάζοντας στο κτιριακό ζήτημα του σχολείου και αγνοώντας συστηματικά ή και χρησιμοποιώντας το έμψυχο υλικό του, τα παιδιά. Κανείς μα κανείς δεν έχει θίξει το ηθικό σε αντιδιαστολή με το νόμιμο, κανείς δε συνειδητοποιεί την βαρύτητα που φέρουν αυτοί οι θεσμοί, Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος, (Πολιτιστικό Ίδρυμα), στην εκπαιδευτική διαδικασία την οποία θα έπρεπε να προασπίζονται αντί, όπως νομίζουμε, να καταχρούνται».

Τελικά τα παιδιά πληρώνουν τις μεγαλύτερες συνέπειες και εξηγεί: «Κανείς δεν υπολογίζει το κόστος όλων αυτών στα ίδια τα παιδιά τα οποία βιώνουν συστηματική διασπαστική διαδικασία που εκτρέπει τον μαθησιακό τους στόχο, ρόνια ανασφάλεια που διαρρηγνύει τον κοινωνικό τους σκοπό, κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού που με τόσο κόπο, σήμερα, προσπαθούν ακόμα να αποκαταστήσουν μετά τις καραντίνες, εγκατάλειψη από τους φορείς που τους καθιστούν έρμαια των εκάστοτε τοπικών χειρισμών, αίσθηση ομηρίας, απογοήτευση για τους γονείς και τους καθηγητές τους που αδυνατούν να τους υπερασπιστούν, αισθήματα αγωνίας, άγχους και επιφυλακτικότητας. Ευελπιστούμε ότι ο Συνήγορος του Παιδιού θα μπορέσει να γίνει ο διαμεσολαβητής που θα ενσκήψει στο όλο θέμα με προτεραιότητα την πάσης φύσης υγεία των παιδιών, έστω προς την κατεύθυνση των Δημόσιων Φορέων.»

εστία

Το 8ο Γυμνάσιο και το 7ο Λύκειο συστεγάζονται σε κτίριο που παραχωρήθηκε δωρεάν, το 1952, από τον Δήμο Ν. Σμύρνης στο πολιτιστικό ίδρυμα ΕΣΤΙΑ για την ανέγερση Μεγάρου και Μέσης Σχολής Εμπορικού Ναυτικού. Τον Απρίλιο του 1998 συνάπτεται μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ της ιδιοκτήτριας ΕΣΤΙΑΣ και του τότε Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου, της Τεχνικής Σχολής και της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το Γυμνάσιο εγκαταστάθηκε στο κτίριο το 2002, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2004, ιδρύθηκε και το 7ο Λύκειο. 

estia

Η τελευταία δικάσιμος αναφορικά με το ύψος του χρέους είχε οριστεί για σήμερα 25 Ιανουαρίου. Λίγους μήνες πριν, τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και τους Συλλόγους Διδασκόντων των δύο σχολείων, εκφράζοντας την πρόθεση να ασκήσει έξωση στο σχολείο στο τέλος της χρονιάς.

estia

Η συγκέντρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών μετατράπηκε γρήγορα σε ένα βουερό εκπαιδευτικό ποτάμι που αφού έκανε τον κύκλο της Πλατείας κατέληξε στο Δημαρχείο Νέας Σμύρνης.

Και Νηπιαγωγείο υπό έξωση

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του 6ου Νηπιαγωγείου όπου λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, επιδόθηκε εξώδικο για έξωση στις 25 Ιανουαρίου. Η δημοτική αρχή υπέβαλε αίτηση ανακοπής της διαδικασίας και η υπόθεση δικάζεται αύριο. Η ομαλή λειτουργία του σχολείου έχει διαταραχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, αφού το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου στο οποίο στεγάζεται το νηπιαγωγείο είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ ιδιωτών και του δήμου τουλάχιστον 15 χρόνια τώρα.

«Γιατί δεν φρόντισε ο δήμος να λύσει εγκαίρως το πρόβλημα, αλλά το άφησε να χρονίσει και σήμερα να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του σχολείου και η ηρεμία της σχολικής κοινότητας, των μικρών μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών του; Την ώρα μάλιστα που υπάρχει τόσο μεγάλο κτιριακό πρόβλημα στη Νέα Σμύρνης –τα νηπιαγωγεία με παραρτήματα στεγάζονται σε προκάτ ενώ υπάρχουν ακόμη νηπιαγωγεία που στεγάζονται μέσα σε δημοτικά, χωρίς αυτόνομη στέγη– είναι απαράδεκτο να κινδυνεύει μια σταθερή δομή με έξωση προς όφελος ιδιώτη!» τονίζει η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Ν. Σμύρνης, καλώντας σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 5 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο, στην οδό Παρασκευοπούλου 54.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

στε-ste
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρ. 53 ν. 4589/2019 με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα -...
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
koritsaki
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό
Η μητέρα του παιδιού περιέγραψε στο δικαστήριο τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε όταν, συνοδεύοντας τα δύο ανήλικα παιδιά της, είδε την βαριά...
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό