Δυσλεξία: Ποιος είναι ο ρόλος της κληρονομικότητας στην ανάπτυξή της
Η δυσλεξία δεν σχετίζεται με ένα ούτε δύο, αλλά με δεκάδες διαφορετικά γονίδια, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων που μόλις δημοσίευσε τη μεγαλύτερη έρευνα για το θέμα.

Η μεγαλύτερη έως σήμερα έρευνα για τα γενετικά αίτια της δυσλεξίας είχε μερικά εκπληκτικά ευρήματα. Πόσα γονίδια συσχετίστηκαν με αυτήν και σε τι ποσοστό ευθύνονται για την ανάπτυξή της. Τι λένε οι ερευνητές.

Η δυσλεξία δεν σχετίζεται με ένα ούτε δύο, αλλά με δεκάδες διαφορετικά γονίδια, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων που μόλις δημοσίευσε τη μεγαλύτερη έρευνα για το θέμα.

Όπως μεταδίδει το iatropedia.gr, η γραφή και η ανάγνωση αποτελούν ζωτικής σημασίας δεξιότητες. Ωστόσο ένα στα 10 παιδιά έχουν δυσλεξία, η οποία μπορεί να επιμείνει και στην ενήλικη ζωή. Μελέτες σε οικογένειες με δυσλεξία έχουν δείξει πως υπάρχει κληρονομική προδιάθεση στην ανάπτυξή της σε ποσοστό έως και 70%. Ωστόσο έως τώρα είχαν εντοπιστεί λίγοι γενετικοί δείκτες γι’ αυτήν.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε γενετικές αναλύσεις που διενεργήθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες άτομα με δυσλεξία. Συνολικά εντόπισε 42 συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται ισχυρά με τη δυσλεξία. Τα 27 από αυτά είναι νέα, δηλαδή δεν έχουν σχετιστεί ποτέ ξανά με τη δυσλεξία.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πόσο πολύπλοκη είναι η φύση της δυσλεξίας», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Michelle Luciano, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Τώρα που γνωρίζουμε τα υπαίτια γονίδια, μπορούμε να μελετήσουμε τη λειτουργία τους και πως επηρεάζουν την ικανότητα γραφής και ανάγνωσης».

Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τις γενετικές αιτίες που οδηγούν στη δυσλεξία. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Genetics.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα 51.800 ενηλίκων με δυσλεξία και 1.087.000 εθελοντών οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με αυτήν (ομάδα ελέγχου). Η μέση ηλικία των πασχόντων ήταν 50 ετών και της ομάδας ελέγχου 52 ετών.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες εντόπισαν 42 γενετικούς τόπους που ήταν σημαντικοί για τη δυσλεξία. Ο γενετικός τόπος είναι μία συγκεκριμένη θέση σε ένα χρωμόσωμα όπου εδράζει ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Οι 15 από τους γενετικούς τόπους αφορούν γονίδια γνωστά για τη συσχέτισή τους με τις νοητικές δεξιότητες και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Οι υπόλοιποι 27 αφορούν νέα γονίδια, τα οποία ως φαίνεται είναι πιο ειδικά για τη δυσλεξία.

Στα γονίδια αυτά, όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται ορισμένα που παλαιότερα είχαν συσχετιστεί με τη δυσλεξία. «Η έρευνά μας είναι πολύ πιο ισχυρή από τις παλαιότερες. Επομένως τα ευρήματά μας είναι πιο αξιόπιστα», εξήγησε η Dr. Luciano.

Πολλά από τα γονίδια που συσχέτισαν οι ερευνητές με τη δυσλεξία, έχουν σχετιστεί σε προγενέστερες μελέτες και με άλλα χαρακτηριστικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

-Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας
-Η αμφιδεξιότητα (χρήση και των δύο χεριών για την εκτέλεση λεπτομερών εργασιών, όπως η γραφή)
-Η μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τις συσχετίσεις αυτές. Από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, λ.χ., έπασχε το 24% των εθελοντών τους με δυσλεξία, έναντι του 9% της ομάδας ελέγχου.

Αντιθέτως, δεν φάνηκε να υπάρχει γενετική αλληλοκάλυψη της διαταραχής σε γραφή και ανάγνωση με την ανατομία του εγκεφάλου. Το εύρημα αυτό ήταν απρόσμενο, διότι η ικανότητα γραφής και ανάγνωσης σχετίζεται με συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου, κατά την Dr. Luciano.

Συνολικά οι ερευνητές εκτίμησαν ότι τα γονίδια που εντόπισαν εξηγούν το 19% της κληρονομικής προδιάθεσης της δυσλεξίας. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι πιστευόταν. Η διαφορά όμως «μπορεί εν μέρει να οφείλεται στις επιδράσεις σπάνιων και δομικών γονιδιακών μεταλλάξεων, που σχετίζονται με τη γραφή και την ανάγνωση», σημειώνουν στο άρθρο τους.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetasi.jpg_b2_1.jpg
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού
Πρόγραμμα εξετάσεων για τις Πανελλήνιες 2024, υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας των Ελλήνων του εξωτερικού
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού
anergia-elstat.jpg
Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις
«Εργάνη»: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση για χρήση της 6ήμερης εργασίας
Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις
doe
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων Τάσου Γκαραγκάνη  και Βιολέττας Πατέλη για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την...
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας