Δυσλεξία: Ποιος είναι ο ρόλος της κληρονομικότητας στην ανάπτυξή της
Η δυσλεξία δεν σχετίζεται με ένα ούτε δύο, αλλά με δεκάδες διαφορετικά γονίδια, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων που μόλις δημοσίευσε τη μεγαλύτερη έρευνα για το θέμα.

Η μεγαλύτερη έως σήμερα έρευνα για τα γενετικά αίτια της δυσλεξίας είχε μερικά εκπληκτικά ευρήματα. Πόσα γονίδια συσχετίστηκαν με αυτήν και σε τι ποσοστό ευθύνονται για την ανάπτυξή της. Τι λένε οι ερευνητές.

Η δυσλεξία δεν σχετίζεται με ένα ούτε δύο, αλλά με δεκάδες διαφορετικά γονίδια, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων που μόλις δημοσίευσε τη μεγαλύτερη έρευνα για το θέμα.

Όπως μεταδίδει το iatropedia.gr, η γραφή και η ανάγνωση αποτελούν ζωτικής σημασίας δεξιότητες. Ωστόσο ένα στα 10 παιδιά έχουν δυσλεξία, η οποία μπορεί να επιμείνει και στην ενήλικη ζωή. Μελέτες σε οικογένειες με δυσλεξία έχουν δείξει πως υπάρχει κληρονομική προδιάθεση στην ανάπτυξή της σε ποσοστό έως και 70%. Ωστόσο έως τώρα είχαν εντοπιστεί λίγοι γενετικοί δείκτες γι’ αυτήν.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε γενετικές αναλύσεις που διενεργήθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες άτομα με δυσλεξία. Συνολικά εντόπισε 42 συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται ισχυρά με τη δυσλεξία. Τα 27 από αυτά είναι νέα, δηλαδή δεν έχουν σχετιστεί ποτέ ξανά με τη δυσλεξία.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πόσο πολύπλοκη είναι η φύση της δυσλεξίας», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Michelle Luciano, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Τώρα που γνωρίζουμε τα υπαίτια γονίδια, μπορούμε να μελετήσουμε τη λειτουργία τους και πως επηρεάζουν την ικανότητα γραφής και ανάγνωσης».

Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τις γενετικές αιτίες που οδηγούν στη δυσλεξία. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Genetics.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα 51.800 ενηλίκων με δυσλεξία και 1.087.000 εθελοντών οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με αυτήν (ομάδα ελέγχου). Η μέση ηλικία των πασχόντων ήταν 50 ετών και της ομάδας ελέγχου 52 ετών.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες εντόπισαν 42 γενετικούς τόπους που ήταν σημαντικοί για τη δυσλεξία. Ο γενετικός τόπος είναι μία συγκεκριμένη θέση σε ένα χρωμόσωμα όπου εδράζει ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Οι 15 από τους γενετικούς τόπους αφορούν γονίδια γνωστά για τη συσχέτισή τους με τις νοητικές δεξιότητες και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Οι υπόλοιποι 27 αφορούν νέα γονίδια, τα οποία ως φαίνεται είναι πιο ειδικά για τη δυσλεξία.

Στα γονίδια αυτά, όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται ορισμένα που παλαιότερα είχαν συσχετιστεί με τη δυσλεξία. «Η έρευνά μας είναι πολύ πιο ισχυρή από τις παλαιότερες. Επομένως τα ευρήματά μας είναι πιο αξιόπιστα», εξήγησε η Dr. Luciano.

Πολλά από τα γονίδια που συσχέτισαν οι ερευνητές με τη δυσλεξία, έχουν σχετιστεί σε προγενέστερες μελέτες και με άλλα χαρακτηριστικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

-Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας
-Η αμφιδεξιότητα (χρήση και των δύο χεριών για την εκτέλεση λεπτομερών εργασιών, όπως η γραφή)
-Η μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τις συσχετίσεις αυτές. Από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, λ.χ., έπασχε το 24% των εθελοντών τους με δυσλεξία, έναντι του 9% της ομάδας ελέγχου.

Αντιθέτως, δεν φάνηκε να υπάρχει γενετική αλληλοκάλυψη της διαταραχής σε γραφή και ανάγνωση με την ανατομία του εγκεφάλου. Το εύρημα αυτό ήταν απρόσμενο, διότι η ικανότητα γραφής και ανάγνωσης σχετίζεται με συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου, κατά την Dr. Luciano.

Συνολικά οι ερευνητές εκτίμησαν ότι τα γονίδια που εντόπισαν εξηγούν το 19% της κληρονομικής προδιάθεσης της δυσλεξίας. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι πιστευόταν. Η διαφορά όμως «μπορεί εν μέρει να οφείλεται στις επιδράσεις σπάνιων και δομικών γονιδιακών μεταλλάξεων, που σχετίζονται με τη γραφή και την ανάγνωση», σημειώνουν στο άρθρο τους.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 25-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Πιερρακάκης
Προσλήψεις Εκπαιδευτικών - "Βόμβα" : Σε δυο φάσεις οι προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών (για ειδική αγωγή;)
Στον διπλασιασμό του αριθμού του προσωπικού παράλληλης στήριξης μαθητών προχωρά η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος...
Προσλήψεις Εκπαιδευτικών - "Βόμβα" : Σε δυο φάσεις οι προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών (για ειδική αγωγή;)
zetta_makri
Ζέττα Μακρή για Θεσσαλία: Η τηλεκπαίδευση είναι έσχατη λύση, οι ειδικοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο
Μακρή: Η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της είπε κατηγορηματικά ότι οι Δήμοι θα κλείσουν καθολικά τα σχολεία στη Θεσσαλία.
Ζέττα Μακρή για Θεσσαλία: Η τηλεκπαίδευση είναι έσχατη λύση, οι ειδικοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο