Κεφαλίδου για φοιτητικές εστίες: Ανευθυνότητα στη φύλαξη και ασφάλεια τους
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου προς το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τη φύλαξη και ασφάλεια των φοιτητικών εστιών

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού Δράμας και Υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαράς Κεφαλίδου, προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις φοιτητικές εστίες. 

Όπως αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτηση, οι φοιτητικές εστίες τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε έδρα και συντονιστικό κέντρο ληστειών, κλοπών και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων ενώ καταβάλλονται κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη φύλαξη και ασφάλεια αυτών. 

«Η παράλειψη αναζήτησης ευθυνών για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες από το Υπουργείο Παιδείας είναι γαλαντομίες σε παρανομούντες. Όταν όμως γίνονται σε βάρος του φορολογούμενου είναι και κατάχρηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς στην Πολιτεία», αναφέρεται στο δελτίο τύπου χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

«Η παράλειψη αναζήτησης ευθυνών για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες από το Υπουργείο Παιδείας είναι γαλαντομίες σε παρανομούντες. Όταν όμως γίνονται σε βάρος του φορολογούμενου είναι και κατάχρηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς στην Πολιτεία»

Στην αναζήτηση ευθυνών και την έλλειψη λογοδοσίας για την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες, μετά τα γεγονότα στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου (ΦΕΖ), που είχε μεταβληθεί σε ορμητήριο συμμοριών θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των φοιτητών, αναφέρθηκε η βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κατά τη σημερινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Βουλή των Ελλήνων.
Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) είναι αρμόδιο για την οικονομική διαχείριση, τις λειτουργικές δαπάνες των Φοιτητικών Εστιών και έχει την αρμοδιότητα της φύλαξής τους, την καθαριότητα και τη συντήρηση των υποδομών, ανέφερε η βουλευτής.  Το Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διορίζεται με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και έχει παραχωρήσει τη φύλαξη όλων των εστιών της χώρας σε εταιρεία security.

Τα χρήματα που έχουν διατεθεί από τα δημόσια ταμεία για τη φύλαξη της ΦΕΖ είναι πολλά. Συγκεκριμένα η συνολική δαπάνη φύλαξης για τη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου και τις Εστίες του ΕΜΠ ανέρχεται σε 1.150.000 Ευρώ για ένα έτος. 

Πολλές, συχνές και σχολαστικές και οι καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου. Παρ’ όλα αυτά, οι φοιτητές και το προσωπικό της ΦΕΖ ζούσαν σε συνθήκες διαρκούς τρόμου, υπό τη συνεχή επίβλεψη εγκληματιών! «Δεν έχει κανένας ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, που συμβαίνει εδώ και 4 χρόνια σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ;» ρώτησε η βουλευτής τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο. 

Η Χαρά Κεφαλίδου καταλήγοντας τόνισε ότι :«Αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εποπτείας, φύλαξης, αλλά κυρίως λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών, όλα όσα εξαγγέλλονται για ανακαίνιση των Εστιών, νέες κλίνες κλπ., σε μερικά χρόνια θα είναι σαν να ρίχνετε τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη σε βαρέλι δίχως πάτο».
Ο αρμόδιος Υφυπουργός απάντησε με την παράθεση νομοθετικών διατάξεων περί αρμοδιοτήτων του ΙΝΕΒΙΔΙΜ και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των Φοιτητικών Εστιών, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά δεν απάντησε στο βασικό ερώτημα: «Τελικά κανείς δεν οφείλει να λογοδοτήσει για τη μετατροπή μιας Φοιτητικής Εστίας σε ορμητήριο ποινικών εγκληματιών; Κανείς δεν είναι υπεύθυνος;».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ειρήνη Κουρούβανη
Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που οδηγός παρασύρει την Παραολυμπιονίκη Ειρήνη Κουρούβανη
Ο 36χρονος συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση, σωματική βλάβη, στέρηση άδειας οδήγησης και για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος....
Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που οδηγός παρασύρει την Παραολυμπιονίκη Ειρήνη Κουρούβανη