esties-foitites-thessaloniki
Εστιακοί φοιτητές Λάρισας: Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για την έξωση εστιακών φοιτητών και να καταργηθεί ο εσωτερικός κανονισμός των εστιών, το χαράτσι των 150€ και 400€ και οι διδακτικές μονάδες ως προϋπόθεση για να πάρεις δωμάτιο

Καταγγελία κατά της μέριμνας των Φοιτητικών εστιών Λάρισας κάνουν οι εστιακοί φοιτητές, αναφέροντας ότι «με τελεσίγραφα κάτω από τις πόρτες των δωματίων μας , ενημέρωσε ότι όσοι φοιτητές αδυνατούν να πληρώσουν το “χαράτσι” ή δεν έχουν συμπληρώσει τον προαπαιτούμενο αριθμό διδακτικών μονάδων αλλά έχουν τα οικονομικά κριτήρια θα πρέπει να αδειάσουν τα δωμάτια τους και να φύγουν»

Σύμφωνα με τους εστιακούς φοιτητές το Πανεπιστήμιο και η Φοιτητική Μέριμνα των εστιών Λάρισας «εδώ και χρόνια μας έχει αποδείξει ότι καμία μέριμνα δεν παρέχει για τους φοιτητές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν την επιχειρηματική λειτουργία μέσα από το “χαράτσι”. Όπως επίσης και από την λειτουργία των πλυντηρίων μέσω ΣΔΙΤ που για ακόμη μια φορά οι φοιτητές αναγκαζόμαστε να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη για κάτι που θα έπρεπε να είναι δωρεάν»

Οι φοιτητές ζητούν να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για την έξωση εστιακών φοιτητών και να καταργηθεί ο εσωτερικός κανονισμός των εστιών, το χαράτσι των 150€ και 400€ και οι διδακτικές μονάδες ως προϋπόθεση για να πάρεις δωμάτιο.

H απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. Εστιών

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της φοιτητικής μέριμνας, η οποία κινούμενη σαν τον κλέφτη, με τελεσίγραφα κάτω από τις πόρτες των δωματίων μας , ενημέρωσε ότι όσοι φοιτητές αδυνατούν να πληρώσουν το “χαράτσι” ή δεν έχουν συμπληρώσει τον προαπαιτούμενο αριθμό διδακτικών μονάδων αλλά έχουν τα οικονομικά κριτήρια θα πρέπει να αδειάσουν τα δωμάτια τους και να φύγουν. Δίνοντας βέβαια το γενναιόδωρο περιθώριο των 8 ημερών! Παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών με άνεργους γονείς, είτε με μηδενικό εισόδημα που μοναδική προϋπόθεση για να σπουδάσουν είναι η παροχή δωρεάν στέγης. Η ενέργεια της φοιτητικής μέριμνας και της διοίκησης του Πανεπιστημίου είναι προκλητική. Έχουν ευθύνη για τους δεκάδες φοιτητές που αφήνει εκτός εστιών ο απαράδεκτος και αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός των εστιών.

Όμως το πρόβλημα είναι συνολικότερο και δεν αγγίζει μόνο τους εστιακούς φοιτητές. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση τσακίζουν κόκαλα όλο και περισσότεροι φοιτητές αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι, όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να πάρει μέτρα για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού με τα διάφορα επιδόματα και “pass”… Οι εξαγγελίες για αύξηση του στεγαστικού επιδόματος κατά 41 ευρώ το μήνα είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν δεν συνδυάζεται με πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.

Χρήματα υπάρχουν αλλά όχι όταν πρόκειται για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών! 75 εκατομμύρια ευρώ κοστολογεί η κυβέρνηση την ανάγκη για φοιτητική στέγη όταν για την επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ ξοδεύει 600 εκατομμύρια και για την πανεπιστημιακή αστυνομία 50 εκατομμύρια ευρώ!

Παρόλα αυτά όμως το Π.Θ. και η κυβέρνηση θέλουν να μας πείσουν ότι για ένα πανεπιστήμιο με χιλιάδες φοιτητές οι 474 κλίνες που διαθέτουν οι εστίες στην Λάρισα είναι αρκετές για να στεγαστούν οι φοιτητές, με τουλάχιστον 20 από τις κλίνες να είναι ακατάλληλες να ζήσει κάποιος λόγο χρόνιων βλαβών που δεν επισκευάζονται.

Το Πανεπιστήμιο και η Φοιτητική Μέριμνα των εστιών Λάρισας εδώ και χρόνια μας έχει αποδείξει ότι καμία μέριμνα δεν παρέχει για τους φοιτητές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν την επιχειρηματική λειτουργία μέσα από το “χαράτσι”. Όπως επίσης και από την λειτουργία των πλυντηρίων μέσω ΣΔΙΤ που για ακόμη μια φορά οι φοιτητές αναγκαζόμαστε να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη για κάτι που θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Αντί λοιπόν να προσπαθήσουν να διευκολύνουν τους φοιτητές, βάζουν και άλλα εμπόδια στη στέγαση και στις σπουδές μας αδιαφορώντας για την οικονομική κατάσταση κάθε φοιτητή που περνάει από διαγωνισμό φτώχειας κάθε χρόνο για να καταφέρει να πάρει δωμάτιο. Αδιαφορούν για το αν κάποιος εργάζεται παράλληλα με τη σχολή του για να καταφέρει να τα βγάλει πέρα ή αρρωστήσει σε περίοδο εξεταστικής και δεν μπορέσει να περάσει τα προαπαιτούμενα μαθήματα..

Κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς τους. Κανένας φοιτητής δεν θα φύγει από τις εστίες!

Να πάρουν τώρα μέτρα και για τα εκατοντάδες παιδιά που έμειναν εκτός των εστιών και φέτος, να εξασφαλιστεί με ευθύνη του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας και του Δήμου η στέγη αυτών των ανθρώπων.

Διεκδικούμε:

 • Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για την έξωση εστιακών φοιτητών.

 • Να καταργηθεί ο εσωτερικός κανονισμός των εστιών. Να καταργηθούν το χαράτσι των 150€ και 400€ και οι διδακτικές μονάδες ως προϋπόθεση για να πάρεις δωμάτιο.

 • Αξιοποίηση τώρα των ξενοδοχείων Asteras και Atlantic για τη δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών που έκαναν αίτηση στην εστία και δεν κρίθηκαν δικαιούχοι. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

 • Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών. Ενδεικτικά έχουμε εντοπίσει πάνω από 10 δωμάτια που είναι ακατάλληλα για να μείνει ένας φοιτητής. Για παράδεγμα, στο κτήριο 6 το δωμάτιο 228 είναι γεμάτο υγρασία και μούχλα, με χαλασμένα υδραυλικά και η φοιτήτρια ζει από το Σεπτέμβριο χωρίς νερό, στο δωμάτιο 226 η βρύση είναι σπασμένη και το καζανάκι τρέχει. Στο κτήριο 7, το δωμάτιο 272 έχει σπασμένο το χερούλι στο παράθυρο του μπάνιου και σπασμένο το χερούλι της εξώπορτας, στο δωμάτιο 267 είναι χαλασμένη η βρύση και το καζανάκι. Στο κτήριο 4, στο δωμάτιο 189 είναι χαλασμένο το τηλέφωνου του ντουζ. Στο κτήριο 3, στο δωμάτιο 168 είναι βουλωμένος ο νεροχύτης και η εξώπορτα είναι χαλασμένη. Στο κτήριο 5, στο δωμάτιο 216 είναι χαλασμένο το καλοριφέρ και οι τοιχοι έχουν μούχλα. Στο κτήριο 8, το δωμάτιο 275 είναι χαλασμένο το καζανάκι και ο μεντεσές της πόρτας και η λίστα δεν σταματάει εδώ! Υπάρχουν δωμάτια που έχουν σοβαρά προβλήματα με μούχλα και ρωγμές από τον σεισμό που έγινε στη Λάρισα το Μάρτιο του 2020.

 • Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, χρήση πλυντηρίων και internet για όλους τους φοιτητές.

 • Να επισκευαστούν άμεσα οι βλάβες στη μοναδική αίθουσα ψυχαγωγίας των εστιακών φοιτητών στο κτήριο 8.

 • Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. 300€ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, να αυξηθεί στα 2.000€ με διεύρυνση των δικαιούχων

 • Μείωση και πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της φοιτητικής στέγης, κατάργηση του ειδικού τέλους κατανάλωσης, του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις σπουδές μας.

Κανένας δε θα μας στερήσει το δικαίωμα μας να σπουδάσουμε. Καλούμε όλους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά , τους συλλόγους οικότροφων φοιτητών, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τον σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων και όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης να μας στηρίξουν στον δίκαιο αγώνα μας!

Μέσα από την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10/10 αποφασίσαμε τις παρακάτω ενέργειες:

 1. Την Τρίτη 11/10 στη 13:00 να μοιράσουμε το πλαίσιο πάλης μας έξω από την λέσχη σίτισης για να γίνουν γνωστά τα προβλήματα μας σε όλους τους συμφοιτητές μας. Επίσης, να διεκδικήσουμε ελεύθερη πρόσβαση στη σίτιση για όλους τους φοιτητές.

 2. Την Τετάρτη 12/10 στις 11:30 να καλέσουμε τα ΜΜΕ και να προβούμε σε κινητοποίηση στην φοιτητική μέριμνα ώστε να πάρει έκταση το θέμα, να βγει στη δημοσιότητα η κατάσταση στην οποία ζούμε.

 3. Την Τετάρτη 12/10 θα συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και άλλοι φορείς ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει καθημερινά τις ζωές μας. Στις 7:00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

 4. Την Παρασκευή 14/10 εάν η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν έχει δώσει απάντηση θα προβούμε είτε σε κατάληψη στην Πρυτανεία είτε σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συνελήφθη καθηγήτρια σε σχολική εκδρομή επειδή μαθητής είχε πάνω του κάνναβη και σουγιά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lexeis
Τι σημαίνει «drink» στα ελληνικά; Είσθε σίγουροι ότι μπορείτε να το αποδώσετε με μια και μόνο λέξη;
Να γιατί η η Αγγλική γλώσσα δεν μπορεί να είναι λακωνική όπως είναι η Ελληνική
Τι σημαίνει «drink» στα ελληνικά; Είσθε σίγουροι ότι μπορείτε να το αποδώσετε με μια και μόνο λέξη;