Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης σχολής που αποφοίτησε ο άτυχος μηχανικός που έχασε τη ζωή του στο μεταλλείο Βωξίτη στη Φωκίδα ζητά άμεση διερεύνηση των αιτίων και απόδοση ευθυνών

Nα προχωρήσει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων του εργατικού δυστυχήματος στο μεταλλείο Βωξίτη στη Φωκίδα και να αποδοθούν ευθύνες, ζητά ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, σχολής που αποφοίτησε ο άτυχος μηχανικός που έχασε τη ζωή του.

«Ο εργαζόμενος έρχεται να προστεθεί στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων», αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Στο μεταλλείο Βωξίτη “IMERYS”, στην Φωκίδα, όπου μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και πρόσφατη εκπαιδευτική εκδρομή της σχολής μας, με την εταιρεία να υπερηφανεύεται για την Υγιεινή και Ασφάλεια που διαθέτουν τα λατομεία της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης:

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου και απόφοιτου της σχολής μας, Κωνσταντίνου Αργύρη και απαιτεί να προχωρήσει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αποδοθούν και ευθύνες.

Ο εργαζόμενος έρχεται να προστεθεί στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Στο μεταλλείο Βωξίτη “IMERYS”, στην Φωκίδα, όπου μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και πρόσφατη εκπαιδευτική εκδρομή της σχολής μας, με την εταιρεία να υπερηφανεύεται για την Υγιεινή και Ασφάλεια που διαθέτουν τα λατομεία της. Μετά από την κατάρρευση στοάς, ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε και τον καταπλάκωσε κάνοντάς τον να χάσει τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο εργαζόμενοι κινδύνευσαν. Προκαλούνται λοιπόν σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια στις στοές και για το αν και το πως αυτές συντηρούνται.

Αυτό το τραγικό συμβάν, όπως και τα προηγούμενα, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κρίσιμων μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, της ολοένα και μεγαλύτερης εντατικοποίησης της δουλειάς. Η ευθύνη βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που διατηρούν υποστελεχωμένες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, ενώ όπου γίνονται έλεγχοι αποτελούν τυπική διαδικασία και δεν εστιάζουν στη εργοδοτική ευθύνη για να μη θιχθούν τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η προσπάθεια της εργοδότριας εταιρείας να βγάλει κι «από τη μύγα ξύγκι», σε παλιά και νέα Μεταλλεία του βουνού, διαμορφώνει το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε στο δυστύχημα. Αποκαλυπτικό στοιχείο για την κατάσταση αποτελεί ότι στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων υπηρετούν μόνο 3 μηχανικοί! 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στους συναδέλφους του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου. Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους των Μεταλλείων και συνολικά στους χώρους δουλειάς για να μην ξαναϋπάρξουν οι προϋποθέσεις τέτοιων τραγικών περιστατικών.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

AUA@12th Marathon Lake Run_slider.jpg
Σημαντικές διακρίσεις για την ομάδα δρομέων “AUA Running Team” του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον 12ο Αγώνα Δρόμου Λίμνης Μαραθώνα.
Σημαντικές διακρίσεις για την ομάδα δρομέων “AUA Running Team” του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον 12ο Αγώνα Δρόμου Λίμνης Μαραθώνα.
Σημαντικές διακρίσεις για την ομάδα δρομέων “AUA Running Team” του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον 12ο Αγώνα Δρόμου Λίμνης Μαραθώνα.
αμφιθέατρο
Για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση
Διασφάλιση/Αναγνώριση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων που απονέμουν οι Ελληνικοί τίτλοι σπουδών (α΄ κύκλος/προπτυχιακό,...
Για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση
AUA_GIS_Congress report_slider.png
6ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον
Ολοκληρώθηκε με ισχυρό αποτύπωμα επιστήμης, καινοτομίας και εξωστρέφειας το 6ο GIS Congress του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ένα πολυδιάστατο...
6ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
ΟΙΕΛΕ: «Οι Πανελλαδικές πρέπει να διασφαλίζουν ισονομία και ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά»
Η Ομοσπονδία εύχεται καλή επιτυχία στους υποψηφίους, εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για τις εκπαιδευτικές ανισότητες και το μέλλον του θεσμούς
ΟΙΕΛΕ: «Οι Πανελλαδικές πρέπει να διασφαλίζουν ισονομία και ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά»