Thumbnail
Ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης σχολής που αποφοίτησε ο άτυχος μηχανικός που έχασε τη ζωή του στο μεταλλείο Βωξίτη στη Φωκίδα ζητά άμεση διερεύνηση των αιτίων και απόδοση ευθυνών

Nα προχωρήσει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων του εργατικού δυστυχήματος στο μεταλλείο Βωξίτη στη Φωκίδα και να αποδοθούν ευθύνες, ζητά ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, σχολής που αποφοίτησε ο άτυχος μηχανικός που έχασε τη ζωή του.

«Ο εργαζόμενος έρχεται να προστεθεί στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων», αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Στο μεταλλείο Βωξίτη “IMERYS”, στην Φωκίδα, όπου μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και πρόσφατη εκπαιδευτική εκδρομή της σχολής μας, με την εταιρεία να υπερηφανεύεται για την Υγιεινή και Ασφάλεια που διαθέτουν τα λατομεία της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης:

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου και απόφοιτου της σχολής μας, Κωνσταντίνου Αργύρη και απαιτεί να προχωρήσει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αποδοθούν και ευθύνες.

Ο εργαζόμενος έρχεται να προστεθεί στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Στο μεταλλείο Βωξίτη “IMERYS”, στην Φωκίδα, όπου μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και πρόσφατη εκπαιδευτική εκδρομή της σχολής μας, με την εταιρεία να υπερηφανεύεται για την Υγιεινή και Ασφάλεια που διαθέτουν τα λατομεία της. Μετά από την κατάρρευση στοάς, ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε και τον καταπλάκωσε κάνοντάς τον να χάσει τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο εργαζόμενοι κινδύνευσαν. Προκαλούνται λοιπόν σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια στις στοές και για το αν και το πως αυτές συντηρούνται.

Αυτό το τραγικό συμβάν, όπως και τα προηγούμενα, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κρίσιμων μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, της ολοένα και μεγαλύτερης εντατικοποίησης της δουλειάς. Η ευθύνη βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που διατηρούν υποστελεχωμένες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, ενώ όπου γίνονται έλεγχοι αποτελούν τυπική διαδικασία και δεν εστιάζουν στη εργοδοτική ευθύνη για να μη θιχθούν τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η προσπάθεια της εργοδότριας εταιρείας να βγάλει κι «από τη μύγα ξύγκι», σε παλιά και νέα Μεταλλεία του βουνού, διαμορφώνει το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε στο δυστύχημα. Αποκαλυπτικό στοιχείο για την κατάσταση αποτελεί ότι στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων υπηρετούν μόνο 3 μηχανικοί! 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στους συναδέλφους του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου. Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους των Μεταλλείων και συνολικά στους χώρους δουλειάς για να μην ξαναϋπάρξουν οι προϋποθέσεις τέτοιων τραγικών περιστατικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα και οι λύσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

panelladikes_exetaseis.jpg
Πανελλήνιες 2023 - Θέμα Ν. Γλώσσας: Ένοχος ο … Αριστοτέλης για τις γυναικοκτονίες!
Πανελλήνιες 2023 - Νεοελληνική Γλώσσα: Το αποτέλεσμα είναι να  καταπνίγεται ο αυθορμητισμός και να εθίζονται οι μαθητές στην ανειλικρίνεια και την...
Πανελλήνιες 2023 - Θέμα Ν. Γλώσσας: Ένοχος ο … Αριστοτέλης για τις γυναικοκτονίες!
εξετάσεις 30.jpg
Πανελλήνιες 2023: Πως υπονομεύεται ο Μπρεχτ στο θέμα των Νέων Ελληνικών στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ
Γιατί άραγε επιλέξατε το ποίημα του Μπρεχ «Καταφύγια για τη νύχτα», ένα ποίημα που είναι  καταπέλτης ενάντια  στην φιλανθρωπία,  ποίημα που γράφτηκε...
Πανελλήνιες 2023: Πως υπονομεύεται ο Μπρεχτ στο θέμα των Νέων Ελληνικών στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ