Thumbnail
Πανάκριβα τα ενοίκια για φοιτητές και στην Κύπρο...

Η ακρίβεια στα ενοίκια, ειδικά όταν αφορούν στη φοιτητική στέγη, εκτός από την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και στην Κύπρο.

Τόσο μεγάλη, ώστε οδηγεί φοιτητές των πανεπιστημίων της Λευκωσίας να ενοικιάζουν διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου στον ...κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο και σε άλλες περιοχές, όπου το νοίκι αρχίζει από €250 σε σχέση με €500-€700 στις ελεύθερες περιοχές!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το πρόβλημα θεωρείται μεγαλύτερο στη Λεμεσό, όπου τα μονάρια (γκαρσονιέρες) κυμαίνονται μεταξύ €800-€1.200 μηνιαίως ενώ τα δυάρια ξεκινούν από €1.300 και τα στούντιο από €600, πλέον οι λογαριασμοί (ρεύμα, νερό κ.λπ.). Ο εκπρόσωπος των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, Βίκτωρ Χριστοφίδης, ο οποίος ανέφερε τα πιο πάνω στοιχεία, πρόσθεσε πως, λόγω των υψηλών ενοικίων, πολλοί φοιτητές είτε σταμάτησαν τις σπουδές τους είτε δεν ξεκίνησαν καν.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι σε περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια το νοίκι αυξήθηκε κατά 25%-30%, προσθέτοντας, πως το στεγαστικό εξελίσσεται σε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Το μέγεθος στεγαστικού δεν περιορίζεται στους φοιτητές και αν δεν υπήρχαν οι χορηγίες, ίσως εκατοντάδες άνθρωποι κοιμόντουσαν στα παγκάκια. Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, χορηγείται ενοίκιο σε 3.000 οικογένειες. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι χορηγίες που αφορούν Ελληνοκύπριους πρόσφυγες που επιχορηγούνται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε στα στεγαστικά προγράμματα που προωθεί, τα οποία, ωστόσο, παραπέμπονται σε βάθος χρόνου, χωρίς να αντιμετωπίζουν τα σημερινά προβλήματα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών επικαλέστηκε τη Στατιστική Υπηρεσία, με βάση την οποία, τους πρώτους 8 μήνες του 2022 τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,2%, κατά μέσον όρο, σε σχέση με το πρώτο οκτάμηνο του 2021. Η αύξηση σε σχέση με το 2020 ήταν 4,7%. Όπως ανέφερε ο ίδιος, την περίοδο 2018-2021 η επαρχία Λεμεσού παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 3,77%, ακολουθούσε η Πάφος με 2,93% και η Λευκωσία 1,49%. Για το έτος 2021 ο μεγαλύτερος μέσος όρος αύξησης σημειώθηκε στην επαρχία Πάφου με 4,69% και ακολουθεί η επαρχία Λάρνακας με 2,83% και Λεμεσού με 2,22%. Τέλος ανέφερε, πως το φαινόμενο είναι παγκύπριο μεν αλλά η Λεμεσός παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση, λόγω και της ύπαρξης των φοιτητών. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής παρατήρησε πως με βάση εκθέσεις που έχει ενώπιόν του, σε περιοχές γύρω από πανεπιστήμια καταγράφονται αυξήσεις μεταξύ 25-30%. Είπε, επίσης, πως υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι εξασφάλισαν θέσεις σε πανεπιστήμια αλλά τις απέρριψαν επειδή οι οικογένειες τους δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα ενοίκια που ζητούνται. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, παρατήρησε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, φοιτητές πανεπιστημίων της Λευκωσίας αναγκάζονται να εγκατασταθούν στις κατεχόμενες περιοχές, οπόταν το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη Λεμεσό. Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές που αιτήθηκαν να στεγαστούν στις εστίες του Ιδρύματος εγκρίθηκαν κατά 90%. Όσον αφορά φοιτητές παλαιότερων ετών θα ικανοποιηθούν μόνο οι μισοί αιτητές. 

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανέφερε ότι οι ιδιόκτητες εστίες αποτελούνται από 1.300 δωμάτια τα οποία είναι πλήρη. Το νοίκι για μονάρια στην περιοχή του πανεπιστημίου κυμαίνονται μεταξύ €400-€650, χωρίς νερό, ρεύμα κ.λπ. που είναι έξτρα με το μέσον όρο να κυμαίνεται στα €510.

Εκ μέρους των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, ο Βίκτωρ Χριστοφίδης ανέφερε πως τα μονάρια κυμαίνονται μεταξύ €800-€1.200 ενώ τα δυάρια ξεκινούν από €1.300 και τα στούντιο από €600 χωρίς τους λογαριασμούς. Πολλοί φοιτητές είτε σταμάτησαν τις σπουδές τους είτε δεν ξεκίνησαν καν, συμπλήρωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα