Φοιτητική στέγη: Εστίες για λίγους, ενοίκια στο «θεό»… Οι προτάσεις του ΚΚΕ
«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν δίπλα τους το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που καταθέτουν προτάσεις και πρωτοστατούν στη διεκδίκηση για σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους»

Η ΚΝΕ το επόμενο διάστημα πρόκειται να οργανώσει τη διεκδίκηση για το δικαίωμα των φοιτητών στη σύγχρονη, δωρεάν στέγαση, παίρνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες.

Σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση-φυλλάδιο της ΚΝΕ, που καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να οργανώσουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του ΚΚΕ που δίνουν απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα.

Οι προτάσεις ΚΚΕ-ΚΝΕ για το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών

Η αναζήτηση στέγης έχει εξελιχθεί σε «µαραθώνιο» για χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους που πληρώνουν ακριβά τις δήθεν «δωρεάν» σπουδές. Τα πανάκριβα νοίκια για «τρύπες» ή «ερείπια» προστίθενται στις αυξήσεις-φωτιά στο ρεύµα, στα καύσιµα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μαζί µε τους λογαριασµούς και τα πάγια έξοδα ενός φοιτητή δεν φτάνει ένας µισθός!

Οι ελάχιστες και υποβαθµισµένες φοιτητικές εστίες µετά βίας επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Το ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδοµα αντιστοιχεί σε 83€ το µήνα, αποκλείει φοιτητές µε άδικα κριτήρια και καταβάλλεται ...του χρόνου!

Η κυβέρνηση έχει το θράσος να µιλάει για «αριστεία» ενώ απογειώνει τα ταξικά εµπόδια, µε εκατοντάδες φοιτητές να µην µπορούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους!

Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για ακατάλληλα διαµερίσµατα, που κοστίζουν χρυσάφι, εξώσεις φοιτητών γιατί δεν µπορούν να πληρώσουν το νοίκι ή για την «τουριστική αξιοποίηση» της οικίας!

6 πανεπιστηµιακά Ιδρύµατα της πρωτεύουσας δεν διαθέτουν καν εστία και χιλιάδες φοιτητές ψάχνουν για κατοικία µε το κιάλι!

 • 17 πόλεις με φοιτητές χωρίς εστίες!

 • 83€ το μηνιαίο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα / 300-500€ ενοίκιο γκαρσονιέρας στην Αθήνα

 • +30,9% το κόστος στέγασης σε σχέση με πέρσι

 • 47,8% δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο

5.jpg

Αυτή την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούµενων!

Όλα τα κόµµατα που κυβέρνησαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) θεωρούν «ατοµική ευθύνη» την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, κόβουν τη χρηµατοδότηση για τη φοιτητική µέριµνα, για να εξοικονοµείται ζεστό χρήµα για τους µεγάλους επιχειρηµατικούς οµίλους!

Τα µέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιµετώπιση του στεγαστικού είναι κοροϊδία! Με τα διάφορα “pass” δεν …πας πουθενά!

Με το ένα χέρι “ληστεύει” τον λαό µε τους άδικους φόρους και την ακρίβεια και µε το άλλο «επιστρέφει» ορισµένα ψίχουλα! Η όποια αύξηση στο επίδοµα ενοικίου, αν δε συνδυάζεται µε µια συνολικά διαφορετική πολιτική για τη στέγη, θα ενσωµατωθεί από την αγορά µε νέα αύξηση στα ενοίκια.

Η κατασκευή εστιών µέσω συµπράξεων µε ιδιώτες (ΣΔΙΤ), που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η ΝΔ, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Η ιδιωτικοποίηση των εστιών θα οδηγήσει σε ακόµα µεγαλύτερη υποβάθµιση, όπως αποδεικνύει η σηµερινή παράδοση της λειτουργίας τους σε εργολαβικές εταιρείες.

Με τον νόµο-πλαίσιο, που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, ενισχύεται η εµπορική αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων αντί για την κατασκευή σύγχρονων, δηµόσιων και δωρεάν εστιών.

ΕΚΠΑ:

 • 100.604 εγγεγραμμένοι φοιτητές (ν+2: 43.168)

 • 900 κλίνες στην εστία

 • 77 ακίνητα προς «εμπορική αξιοποίηση»

5.jpg

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκίζει τα ρούχα του για το «δικαίωµα των νέων στην κατοικία» ενώ θεσµοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασµούς κατοικιών και έκανε ιδιώνυµο αδίκηµα το µπλοκάρισµά τους! Οι προτάσεις του κινούνται στον ίδιο αδιέξοδο δρόµο µε τη ΝΔ, δεν αγγίζουν την αιτία!

Κανένας φοιτητής δεν είναι μόνος του στην προσπάθεια να στεγάσει τα όνειρά του για σπουδές!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν δίπλα τους το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που καταθέτουν προτάσεις και πρωτοστατούν στη διεκδίκηση για σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους. Έχουν δίπλα τους τους συµφοιτητές τους, τους φοιτητικούς συλλόγους, που οργανώνουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία όποιου φοιτητή έχει ανάγκη! Εκατοντάδες φοιτητές µέσα από τέτοιους αγώνες κατάφεραν να πάρουν δωµάτιο στην εστία ή βοηθήθηκαν να βρουν σπίτι, ανάγκασαν το υπουργείο και τις διοικήσεις των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων να διαθέσουν δωµάτια σε ξενοδοχεία για τη στέγαση φοιτητών! Με διεκδίκηση και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουµε!

Απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών δίνουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ

 • Άμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη.

 • Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. 300€ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, να αυξηθεί στα 2.000€ με διεύρυνση των δικαιούχων.

 • Να αξιοποιηθεί η περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

 • Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους  τους φοιτητές. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

 • Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχηση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επίδομα ανεργίας στα 600€ για όλους τους ανέργους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΙΕΚ
Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ): Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος σε καταρτιζόμενους
Το ετήσιο επίδομα είναι 1.500 ευρώ, ή 2.000 ευρώ σε περίπτωση καταρτιζόμενου που συγκατοικεί με άλλον καταρτιζόμενο - Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να...
Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ): Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος σε καταρτιζόμενους
elliniko-mesogeiako-panepistimio
Πανελλαδικές 2024: Ενημέρωση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ενημέρωση υποψηφίων για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού στις Πανελλαδικές 2024 από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Πανελλαδικές 2024: Ενημέρωση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Πιερρακάκης: Κονδύλι 5,2 εκ. ευρώ για προμήθεια 4.500 φορητών υπολογιστών και 2.500 ακουστικών για τις ανάγκες του διαγωνισμού PISA
Θα διατεθούν σε 242 επιλεγμένα σχολεία της χώρας
Πιερρακάκης: Κονδύλι 5,2 εκ. ευρώ για προμήθεια 4.500 φορητών υπολογιστών και 2.500 ακουστικών για τις ανάγκες του διαγωνισμού PISA