Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Πρεμιέρα» από τον Οκτώβριο στα ΑΕΙ - Σφοδρές αντιδράσεις απά την Πανεπιστημιακή κοινότητα
Από τον Οκτώβριο στα ΑΕΙ η Πανεπιστημιακή Αστυνομία- Ξεκινά η εκπαίδευση άλλων 600 Ειδικών Φρουρών - Σφοδρές αντιδράσεις από φοιτητές και Πανεπιστημιακούς δασκάλους

Σε Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να «κάνει πρεμιέρα». η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουλίου ανακοινώθηκαν από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τα ονόματα όσων πληρούν τα προσόντα της προκήρυξης για την πρόσληψη των 400 ειδικών φρουρών που θα κληθούν να στελεχώσουν  πρώτοι το σώμα της Πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ. 

Η πορεία των σχεδίων ασφάλειας από πλευράς πανεπιστημίων για την εφαρμογή των μέτρων για έναρξη λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ήταν το θέμα σύσκεψης που είχε  την Πέμπτη ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, με τους πρυτάνεις τεσσάρων Ιδρυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ενώ οι τέσσερις πρυτάνεις που συμμετείχαν ήταν οι Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος (ΕΚΠΑ), Ανδρέας Μπουντουβής (ΕΜΠ), Δημήτριος Μπουραντάς (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Νικόλαος Παπαϊωάννου (ΑΠΘ).

Σημειώνεται, ότι για να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας στα Πανεπιστήμια και η λειτουργία των ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων), πρέπει να υποβληθούν σχέδια ασφάλειας από κάθε Πανεπιστήμιο, στα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για κάθε ίδρυμα ξεχωριστά, κάτι όμως που δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής.

Αρχές Ιανουαρίου «μπαίνουν» ακόμη 600 αστυνομικοί στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από τους Πρυτάνεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για την λειτουργία των Ο.Π.Π.Ι. έτσι ώστε να μπορέσουν οι πρώτες ομάδες αστυνομικών να αναλάβουν υπηρεσία αρχές Οκτωβρίου. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο, ξεκινά η εκπαίδευση άλλων 600 Ειδικών Φρουρών που έχουν προσληφθεί για να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις στα ΑΕΙ όλης της χώρας. 

Οι εξετάσεις στο σύνολό τους για την πρόσληψη επιλαχόντων ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους στις 15 Ιουλίου. Μάλιστα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του, σημείωνε πως “οι προσλήψεις πραγματοποιούνται με σκοπό την αναβάθμιση και ενίσχυση της ασφάλειας προσώπων και υποδομών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων”.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στα «ΝΕΑ», «στόχος μας θα είναι η προσεκτική παρουσία των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια μετά και από το τέλος της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, όπου προφανώς δεν χρειάζεται αστυνομική επιτήρηση. Συνεκτιμούμε τις ιδιομορφίες πολλών πανεπιστημιακών χώρων και των προβλημάτων στην προσεκτική αστυνόμευσή τους. Ακόμη, δεν θα προχωρήσουμε σε πρόωρη τοποθέτηση αστυνομικών σε ΑΕΙ, συνεκτιμώντας και άλλες παραμέτρους.

Όπως φέρ’ ειπείν ότι ο χώρος της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη συνορεύει με εκείνον του ΑΠΘ και ελλοχεύει ο κίνδυνος επέκτασης εκεί τυχόν επεισοδίων. Πολλά από τα επιμέρους προβλήματα θα επιλυθούν ύστερα από συνεννοήσεις που μπορεί να υπάρχουν από τους διοικητές της ΟΠΠΙ σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, με τους εκπροσώπους των πρυτανικών Αρχών. Συμπληρώνουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμοι και άλλοι 600 αστυνομικοί που προσλαμβάνονται με την προοπτική να ενισχύσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Όμως κάθε βήμα θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή…».

 

Συλλογές υπογραφών από διδάσκοντες στα πανεπιστήμια - Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Περισσότεροι από 870 διδάσκοντες από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια έρχονται να προσθέσουν τη φωνή τους δίπλα στις αντιδράσεις δεκάδων Συγκλήτων, Σχολών, Τμημάτων και συλλόγων διδασκόντων και διοικητικών που αντιτίθενται στην παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται πο αποφάσεις των Συγκλήτων ΑΠΘ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παντείου Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.ά. Ο πλήρης κατάλογος των υπογραφών βρίσκεται στον σύνδεσμο και επικαιροποιείται μια φορά την εβδομάδα (https://drive.google.com/file/d/1NQ67_c8BT5mWjujTv89ylSAFMxGewx6Q/view ).

Όσοι και όσες υπογράφουν το κείμενο της «Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών» (https://www.facebook.com/OxiAstynomiaStaPanepistimia) αντιτίθενται στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση σύσταση νέου αστυνομικού σώματος, της «Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», το οποίο εγκαθιστάμενο στα ΑΕΙ θα αναφέρεται απευθείας στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στις πανεπιστημιακές αρχές. Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα με πρωτοβουλία φοιτητών κυκλοφορεί κείμενο το οποίο πλησιάζει τις 10 χιλιάδες υπογραφές, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σύντομα. Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται στο [email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα