Καισαριανή: «Τα 242 παιδιά δεν είναι αρκετά» και κλείνουν τμήματα ένταξης
Τα 242 παιδιά δεν είναι «ικανός» αριθμός για την ύπαρξη τμημάτων ένταξης, καθώς το όριο είναι 250!

«Γι’ αυτούς το ζήτημα είναι αν ένα σχολείο έχει τον τυπικό αριθμό των 250 μαθητών, αλλά τα παιδιά που ουσιαστικά  θα μείνουν αβοήθητα δε μετράνε».

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ρόζα Ιμβριώτη καθώς πίσω από τους αριθμούς και τα μαθηματικά, κρύβεται το λουκέτο που μπαίνει σε τμήματα ένταξης στην Καισαριανή, με τους εκπαιδευτικούς να προχωρούν σήμερα το πρωί σε κινητοποίηση στην Α΄ Διεύθυνση Αθήνας (09:30).

«Είναι πραγματικά ντροπή! Κατακαλόκαιρο και μέσα από ένα πινακάκι που αναγγέλλει τους υπεράριθμους συναδέλφους ειδικής Αγωγής μαθαίνουμε ότι κλείνει το 2ο Τμήμα Ένταξης (ΤΕ) του 1ου Δημοτικού Καισαριανής, γιατί μας λένε ότι το σχολείο δεν πληροί τον πρώτο όρο λειτουργίας 2ου ΤΕ που είναι να έχει τουλάχιστον 250 παιδιά. Σημειωτέον έχει 240 μαθητές τώρα αλλά αναμένονται άλλα 2 παιδιά άρα 242 συνολικά! Δηλαδή για 8 παιδιά λιγότερα κλείνουν ή όπως αλλιώς το λένε αναστέλλουν τη λειτουργία του 2ου ΤΕ αφήνοντας αβοήθητα κι αστήριχτα τουλάχιστον 10 παιδιά που ήταν από πέρυσι στο ΤΕ αυτό και τα υπόλοιπα που θα έρθουν φέτος. Είναι πραγματικά ντροπή» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Είναι πραγματικά ντροπή! Κατακαλόκαιρο και μέσα από ένα πινακάκι που αναγγέλλει τους υπεράριθμους συναδέλφους ειδικής Αγωγής μαθαίνουμε ότι κλείνει το 2ο Τμήμα Ένταξης (ΤΕ) του 1ου Δημοτικού Καισαριανής, γιατί μας λένε ότι το σχολείο δεν πληροί τον πρώτο όρο λειτουργίας 2ου ΤΕ που είναι να έχει τουλάχιστον 250 παιδιά. Σημειωτέον έχει 240 μαθητές τώρα αλλά αναμένονται άλλα 2 παιδιά άρα 242 συνολικά! Δηλαδή για 8 παιδιά λιγότερα κλείνουν ή όπως αλλιώς το λένε αναστέλλουν τη λειτουργία του 2ου ΤΕ αφήνοντας αβοήθητα κι αστήριχτα τουλάχιστον 10 παιδιά που ήταν από πέρυσι στο ΤΕ αυτό και τα υπόλοιπα που θα έρθουν φέτος. Είναι πραγματικά ντροπή!

Συγκεκριμένα και για ενημέρωση όλων των συναδέλφων και των γονιών παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:

Το 1ο Δημοτικό Καισαριανής είναι συγκρότημα με το 7ο Δημοτικό και μοιράζονται το ίδιο προαύλιο. Τα σχολεία το επόμενο σχολικό έτος 2022-2023 θα έχουν 242 παιδιά το 1ο Δημοτικό και 147 παιδιά το 7ο Δημοτικό το οποίο δεν έχει ΤΕ, γι’ αυτό και οι ανάγκες των παιδιών του 7ου Δημοτικού καλύπτονται από τα δύο ΤΕ του 1ου Δημοτικού. Αν κλείσει το 2ο ΤΕ του 1ου Δημοτικού θα μείνουν αβοήθητα και τα παιδιά του 7ου Δημοτικού μαζί με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού που δε θα χωρέσουν στο 1ο ΤΕ. Στην πραγματικότητα η επίκληση ότι δεν πληρούται ο πρώτος όρος λειτουργίας του 2ου ΤΕ (που είναι να έχει το σχολείο πάνω από 250 παιδιά) δε στέκει γιατί εδώ το σύνολο των παιδιών είναι 389 και στην ουσία χρειάζεται και 3ο ΤΕ κι όχι να κλείσει το 2ο!

Το κυριότερο όμως δεν είναι οι αριθμοί και τα Μαθηματικά, που βέβαια απηχούν μια πραγματικότητα που και στην περίπτωση αυτή είναι συντριπτικά υπέρ μας, αλλά το τι θα απογίνουν τα ίδια τα παιδιά! Δηλαδή τι μας λένε το Υπουργείο Παιδείας, η Κυβέρνηση και η Α΄ Διεύθυνση; Ότι τα 10 παιδιά του 2ου ΤΕ φέτος στηρίχτηκαν γιατί το 1ο Δημοτικό Καισαριανής είχε φέτος 254 μαθητές αλλά την επόμενη χρονιά θα μείνουν αβοήθητα επειδή το σχολείο θα έχει 242 μαθητές (!), αποσιωπώντας ότι το συγκρότημα όμως θα έχει 389 παιδιά! Δηλαδή γι’ αυτούς το ζήτημα είναι αν ένα σχολείο έχει τον τυπικό αριθμό των 250 μαθητών, αλλά τα παιδιά που ουσιαστικά  θα μείνουν αβοήθητα δε μετράνε!

Κύριοι, ακούστε το καλά, για μας τα παιδιά και μάλιστα τα παιδιά με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες δεν είναι αριθμοί, είναι ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για μόρφωση, παιδαγωγική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, για να μάθουν να ξεπερνούν τις ιδιαίτερες δυσκολίες τους, να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να διεκδικήσουν ζωή με δικαιώματα! Ξέρουμε ότι Κυβέρνηση, Υπ. Παιδείας και Α΄ Διεύθυνση ενδιαφέρονται μόνο να περάσουν τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, που κομμάτι τους είναι οι περικοπές, αλλά με τον αγώνα μας θα τους υποχρεώσουμε να αφήσουν στην άκρη τις δικαιολογίες και να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, όπως έχουν υποχρέωση να κάνουν.

Επιπλέον, θυμίζουμε, είμαστε εν μέσω covid (κι ας προσπαθεί η κυβέρνηση να το «εξαφανίσει» για  χάρη των  κερδών των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού!) που παρά τις ηρωικές προσπάθειες των εντελώς αβοήθητων από Κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας εκπαιδευτικών και γονιών, τα παιδιά κουβαλάνε αντικειμενικά τα μεγάλα προβλήματα που έφερε η πανδημία, η τηλεκπαίδευση, ο εγκλεισμός στα σπίτια, η έλλειψη επικοινωνίας και ομαδικού παιχνιδιού και τόσα άλλα για τα οποία έχουμε μιλήσει άπειρες φορές! Αντί οι αρμόδιοι να σκύψουν σε αυτά τα προβλήματα και να στηρίξουν τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, με βάση τις προτάσεις του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος, ώστε να στηριχτούν τα παιδιά, κάνουν συνεχώς περικοπές, πολλές φορές οδυνηρές για τα ίδια τα παιδιά, όπως το να κλείνουν ΤΕ! Ντροπή! Η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή (κτηριακά, ελλείψεις σε προσωπικό, άδεια ταμεία…) είναι τραγική! Δε θα δεχτούμε καμία συγχώνευση στην Ειδική και Γενική Αγωγή, να μην κλείσει κανένα τμήμα ή ΤΕ!

Τέλος, για την ιστορία να πούμε ότι το 2ο ΤΕ στεγάζεται σε ένα δύσκολο μικρό χώρο, που ο Δήμος Καισαριανής μόλις στη λήξη της σχολικής χρονιάς έκανε τις αναγκαίες εργασίες και σε αυτό τοποθετήθηκε νεοδιόριστη συνάδελφος που τώρα καλείται να μετακινηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον δικό της οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες να έχουν συνέχεια και να αναπτύσσουν δεσμό με τον εκπαιδευτικό που θέλει χρόνο και όχι συνεχείς εναλλαγές.

Συμπερασματικά, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να κλείσει το 2ο ΤΕ στο 1ο Δημοτικό Καισαριανής! Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων των δύο Σχολείων και την Ένωση Γονέων Καισαριανής να βγάλουν ανακοινώσεις για το θέμα και να δράσουμε από κοινού, ώστε να απαιτήσουμε να παρθεί πίσω η απόφαση αυτή. Προχωράμε σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Α΄ Διεύθυνση τη Δευτέρα 11 Ιούλη στις 9.30 π.μ. Ζητάμε συνάντηση με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Α΄ Διεύθυνσης και φυσικά απαιτούμε ικανοποίηση του αιτήματός μας!

Απαιτούμε:

-        Να λειτουργήσει κανονικά και το 2ο ΤΕ στο 1ο Δημοτικό Καισαριανής. Να μην κλείσει κανένα ΤΕ σε κανένα σχολείο μας αλλά και κανένα Τμήμα Γενικής ή Ειδικής Αγωγής.

-        Να λειτουργήσει ΤΕ και στο 7ο Δημοτικό Καισαριανής και σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο που έχει κάνει αίτημα.

-        Να παραμείνει η συνάδελφος του 2ου ΤΕ στο σχολείο που τοποθετήθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

daskala
Απελπισία για μωρομάνα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό
Πού είναι το δικαίωμα μιας μάνας αναπληρώτριας, να μεγαλώσει το παιδί της; Πού είναι το δικαίωμα μιας μάνας αναπληρώτριας, να μπορέσει να λείψει από...
Απελπισία για μωρομάνα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό