polytexneio kritis
34 μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις των οκτώ φοιτητών και φοιτητριών - Στήριξη και από τους Συλλόγους ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων

34 μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης με δημόσια παρέμβασή τους δηλώνουν την εναντίωσή τους στις διώξεις των οκτώ φοιτητών και φοιτητριών και καλούν σε απόσυρση κάθε κατηγορίας.

Η παρέμβαση των μελών ΔΕΠ έρχεται σε συνέχεια της απόφασης των συλλόγων ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι καταδικάζουν την εκκίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος των φοιτητών και στέκονται στο πλευρό τους.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης καταδικάζει τις αυταρχικές διώξεις σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών, μετά τη μήνυση που υπέβαλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η ανακοίνωση των μελών ΔΕΠ

Αναλυτικά η ανακοίνωση των μελών ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης:

Ανακοίνωση Μελών ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με τη εκκρεμή ποινική διαδικασία σε βάρος φοιτητών του Ιδρύματος

Ως μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης και ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να τοποθετηθούμε για τη δυσανάλογη κλιμάκωση ενδοπανεπιστημιακού ζητήματος, που έλαβε χώρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης κατά την διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Το ζήτημα έχει να κάνει με τη διαφωνία μελών ΔΕΠ και φοιτητών για την τοποθέτηση χειρόγραφης ενημερωτικής αφίσας σε μη προκαθορισμένο χώρο και, μετά την παρέμβαση του Κοσμήτορα της εμπλεκόμενης Σχολής, την παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών στο γραφείο του.

Αποτελεί πάγια πεποίθησή μας ότι στην Πανεπιστημιακή καθημερινότητα τα όποια ζητήματα που συχνά αναδύονται θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με παιδαγωγική διάθεση, σεβασμό στην ακαδημαϊκή ελευθερία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, διασφάλιση της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, σεβασμό στην ατομική αξιοπρέπεια και ειλικρινή διάθεση αποκλιμάκωσης της όποιας έντασης. 

Τα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και με την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει, έχουν την ικανότητα να εκτιμούν, να διαχειρίζονται και εν τέλει να επιλύουν τα προβλήματά τους πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης επιλήφθηκε του προβλήματος που είχε ανακύψει και μετά τις σχετικές συστάσεις θεώρησε το περιστατικό λήξαν, η δε πανεπιστημιακή κοινότητα έμεινε με την πεποίθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης. 

Προς έκπληξη όμως όλων, στη συνέχεια και παρότι κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξέφρασε επιθυμία ποινικοποίησης του συμβάντος, ακολούθησε παρέμβαση της κυρίας Υπουργού Παιδείας με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και η έναρξη προανακριτικής διαδικασίας και επίδοσης κλήσεων για κατάθεση σχετικά με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σε οκτώ φοιτητές του Ιδρύματος, Προέδρους και μέλη ΔΣ φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μέσα σε μία δυσμενή πολιτική συγκυρία για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, η οποία χαρακτηρίζεται από τα ζητήματα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και του νέου Νομοσχεδίου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων που δέχονται καθημερινά δριμεία κριτική από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι λογικό ακόμη και ο οποιοσδήποτε καλόπιστος παρατηρητής να θεωρήσει ότι μία τέτοια πολιτική κίνηση χρησιμοποιεί ένα περιστατικό για να μπορέσει πιθανώς να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των πολιτικών πανεπιστημιακών εξελίξεων ή ακόμη και να δικαιολογήσει πολιτικές επιλογές.

Εμείς, ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα για ζητήματα που η ίδια η ενδιαφερόμενη ακαδημαϊκή κοινότητα και τα νόμιμα θεσμικά της όργανα θεώρησαν ως λήξαντα, όχι μόνο δεν επιλύουν προβλήματα αλλά επιδεινώνουν τις ακαδημαϊκές σχέσεις έχοντας αρνητικό παιδαγωγικό αποτύπωμα. Ενόψει των παραπάνω, καλούμε την κυρία Υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε και να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην ομαλή λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης και των σχέσεων μεταξύ των μελών της.

Τα μέλη ΔΕΠ (με αλφαβητική σειρά)
 
1.Βαζάκας Αλέξανδρος
2.Βάμβουκα Δέσποινα
3.Βαφείδης Αντώνιος
4.Βλυσίδης Ανέστης
5.Γεντεκάκης Ιωάννης
6.Γκότσης Αλέξανδρος
7.Δάρας Τρύφων
8.Δελής Ανάργυρος
9.Έλληνας Δημοσθένης
10.Καλλίθρακας-Κόντος Νικόλαος
11.Κοντογιάννης Θωμάς
12.Κοτσάκη Αμαλία 
13.Μανουσάκης Αντώνιος
14.Μανούτσογλου Εμμανουήλ
15.Μουτσόπουλος Αθανάσιος
16.Κουτρούλης Άρης
17.Λαζαρίδης Μιχαήλ
18.Μαριά Ευπραξία (Αίθρα)
19.Ξηρουδάκης Γεώργιος
20.Παπαδοπούλου Ελένη
21.Πασαδάκης Νικόλαος
22.Πατέλης Δημήτριος
23.Πεντάρη Δέσποινα
24.Ροζάκης Στυλιανός
25.Ρότσιος Δημήτριος
26.Σαμολαδάς Βασίλειος
27.Σαριδάκης Ιωάννης
28.Σκουτέλης Νικόλαος
29.Σταυρακάκης Γεώργιος
30.Στειακάκης Εμμανουήλ
31.Στεφανάκης Αλέξανδρος
32.Τσακαλάκης Δημήτριος
33.Τσούτσος Θεοχάρης
34.Χαλκιαδάκης Γεώργιος

 

Η απόφασης των συλλόγων ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων

Ακολουθεί η απόφαση στήριξης σε φοιτητές από τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Διοικητικών, ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης:

Λαμβάνοντας υπόψη την από 25/6/2022 απόφαση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με τη σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία για τη διερεύνηση τέλεσης αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα από οκτώ φοιτητές του Ιδρύματος κατόπιν μήνυσης της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού, Εργαστηριακού Τεχνικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Ιδρύματος:

1) Θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ ότι στο δημόσιο, δημοκρατικό και αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο τα όποια εσωτερικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος μέσω των οργάνων της, με βάση τον ορθολογισμό και αποσκοπώντας στη διατήρηση της ηρεμίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε παρέμβαση προκαλεί ένταση και δημιουργεί συνθήκες καταστολής ή ποινικοποίησης σε δράσεις θεσμοθετημένων συλλόγων του πανεπιστημίου ή στοχοποιεί φοιτητές για τη συνδικαλιστική τους δράση.

2) Ζητούν να μην ασκηθεί καμία ποινική δίωξη στους οκτώ φοιτητές του Ιδρύματος που εμφανίζονται ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια δράσης του φοιτητικού συλλόγου που είχε αποφασιστεί και προαναγγελθεί.

3) Τάσσονται στο πλάι των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης που συμπαρίστανται στους οκτώ φοιτητές.

4) Εξουσιοδοτούν τους εκπροσώπους τους στη Σύγκλητο του Ιδρύματος όταν συζητηθεί το θέμα να μεταφέρουν τις παραπάνω θέσεις και να ψηφίσουν ανάλογα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μοτσαρτ
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...
Αποσύρονται σύμφωνα με τον πατρινό τύπο σχολεία από τον "Μότσαρτ" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά από αντιδράσεις γονέων γιατί υποδύεται τον Μοτσαρτ γυναίκα.
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...