golearn-engl_970-250
Δώρο Πάσχα
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη αν αμείβονται με μέσο ημερομίσθιο ή με μισθό - Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους μέχρι την 30η Απριλίου

Η μη καταβολή του δώρου του Πάσχα συνιστά ποινικό αδίκημα και ακολουθεί έναρξη αυτόφωρης διαδικασίας για τους εργοδότες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας.

Όπως τονίζει, «δεν είναι «δώρο» των εργοδοτών, δεν μας κάνουν χάρη. Είναι κομμάτι της δουλειάς μας που παρακρατείται από τους εργοδότες, όπως κομμάτι της δουλειάς που δεν μας αποδίδεται είναι οι απλήρωτες ώρες διδασκαλίας, οι απλήρωτες επιτηρήσεις, αλλά και η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στα χαμηλά ημερομίσθια από τη μία και στα υψηλά κέρδη από την άλλη».

Στη συνέχεια, διευκρινίζει ότι «Για τους καθηγητές, υπολογίζουμε δύο ημερομίσθια για κάθε 13 ημέρες εργασίας που πραγματοποιήσαμε στη χρονική περίοδο 1/1 έως 30/4. (άρθρο 1, παρ. 5 της 19040/81 απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας , ΦΕΚ 742.941/86,15931/87 Υπουργείο Εργασίας)».

Η ανακοίνωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για το δώρο του Πάσχα

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας:

Το Δώρο Πάσχα είναι κομμάτι της δουλειάς μας, δεν είναι «δώρο» των εργοδοτών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

η καταβολή του Δώρου Πάσχα είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες από το νόμο. Δεν είναι «δώρο» των εργοδοτών, δεν μας κάνουν χάρη. Είναι κομμάτι της δουλειάς μας που παρακρατείται από τους εργοδότες, όπως κομμάτι της δουλειάς που δεν μας αποδίδεται είναι οι απλήρωτες ώρες διδασκαλίας, οι απλήρωτες επιτηρήσεις, αλλά και η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στα χαμηλά ημερομίσθια από τη μία και στα υψηλά κέρδη από την άλλη.

Δεν χαρίζουμε χρήματα που δικαιούμαστε!

Δικαιούχοι ορίζονται από τον νόμο, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη αν αμείβονται με μέσο ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους μέχρι την 30η Απριλίου.

Για τους καθηγητές, υπολογίζουμε δύο ημερομίσθια για κάθε 13 ημέρες εργασίας που πραγματοποιήσαμε στη χρονική περίοδο 1/1 έως 30/4. (άρθρο 1, παρ. 5 της 19040/81 απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας , ΦΕΚ 742.941/86,15931/87 Υπουργείο Εργασίας)

Αν η σχέση εργασίας είχε διάρκεια όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό.

Παράλληλα, κάθε εργοδότης οφείλει να τηρήσει τις μέρες διακοπών την περίοδο του Πάσχα, οι οποίες σύμφωνα με το ΦΕΚ 4212/Β/27-12-2016, ορίζονται από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα.

Η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα και ακολουθεί έναρξη αυτόφωρης διαδικασίας για τους εργοδότες. Απ΄ ό,τι φαίνεται, αυτό δεν είναι αρκετό για τους εργοδότες, με πάμπολλα παραδείγματα εργοδοτών που δεν καταβάλλουν το δώρο, διότι κρατούν τους εργαζομένους σε καθεστώς μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Μάλιστα, πολλοί εργοδότες εκπαιδευτικών οργανισμών, αφού καταθέσουν το δώρο στην τράπεζα, αναγκάζουν τους συναδέλφους να το επιστρέψουν υπό την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης.

Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 20/4!

Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό για την επιστροφή, την περικοπή του ή όποιο άλλο τέχνασμα – Καταγγέλουμε στο σωματείο όποιον εργοδότη δεν το καταβάλει

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

antipolemiki
77 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
«Τιμούμε τα θύματα του πυρηνικού εγκλήματος των ΗΠΑ. Με τους λαούς αγωνιζόμαστε ενάντια στον όλεθρο και την πυρηνική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών» -...
77 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη