malliaris konstantinos xarvarnt mathitis
ΑΠΕ ΜΠΕ
Κατάφερε να πάρει «εισιτήριο» πλήρους υποτροφίας διαβάζοντας μόνος στο σπίτι

Το όνειρό του πραγματικότητα έκανε ο 17χρονος μαθητής της Γ' λυκείου που πηγαίνει στο 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου, Κωνσταντίνος Μαλιάρης, καθώς έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ με πλήρη υποτροφία.

«Αν δεν το πίστευα έστω και λίγο ότι θα τα καταφέρω δεν θα το προχωρούσα. Είχα μία ελπίδα», εξηγεί ο 17χρονος ο οποίος ξεκίνησε να συμπληρώνει αιτήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό όμως που δεν είχε υπολογίσει ήταν ότι θα του δινόταν και πλήρη υποτροφία!

Διάβαζε μόνος στο σπίτι

Μάλιστα ο μαθητής του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου επέλεξε να μην πάει φροντιστήριο αλλά κατάφερε να γίνει δεκτός στο κορυφαίο αμερικάνικο πανεπιστήμιο διαβάζοντας μόνος στο σπίτι.

«Δεν ένιωσα την ανάγκη να πάω σε κάποιο φροντιστήριο. Με τη μελέτη στο σπίτι τα πήγα πολύ καλά», υπογραμμίζει ο 17χρονος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια. «Έδωσα όλη την ενέργεια και όλο μου τον χρόνο σ' αυτό. Ήταν ένα ρίσκο που είχα υπολογίσει και τελικά άξιζε τον κόπο», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νεαρός μαθητής, εξηγώντας πως όσο οι υπόλοιποι συμμαθητές του προετοιμάζονταν για τις πανελλήνιες εξετάσεις που πλησιάζουν, ο ίδιος «έβλεπε» προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Δικαίωση η υποτροφία

Τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς του, χωρίς την υποστήριξη των οποίων δεν θα τα είχε καταφέρει, όπως χαρακτηριστικά λέει, νιώθουν δικαιωμένοι από το «εισιτήριο» της πλήρους υποτροφίας στο Χάρβαρντ. «Οι γονείς μου χάρηκαν γιατί είχαν δει πόσο κόπο είχα καταβάλλει και μάλιστα από ένα περιβάλλον που δεν ευνοούσε αυτή την εξέλιξη», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι και στο σχολείο, οι καθηγητές και οι συμμαθητές του -κοινωνοί της τιτάνιας προσπάθειάς του όλα αυτά τα χρόνια- χάρηκαν με την επιτυχία του.
   
Σε λίγους μήνες, ο Κωνσταντίνος Μαλιάρης θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του για να διασχίσει τον Ατλαντικό, στο δεύτερο του ταξίδι στο εξωτερικό. Η πρώτη φορά που είχε περάσει τα σύνορα ήταν για να επισκεφθεί το CERN, «τη Μέκκα της επιστήμης», όπως χαρακτηριστικά λέει, ως μέλος μιας ομάδας 24 μαθητών από όλη την Ελλάδα (ανάμεσα σε 200 που έκαναν αίτηση).

Μια πορεία γεμάτη διακρίσεις

Ο 17χρονος, είναι μέλος της εθνικής ομάδας Ρομποτικής «FIRST Global Challenge Team Greece», που ξεκίνησε την πορεία της τον Μάιο του 2018 με τον συντονισμό του μη κερδοσκοπικού - Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact - Δράση για την Εκπαίδευση και διακρίθηκε στη Διεθνή Ολυμπιάδα FIRST Global Challenge 2021, αποσπώντας τρία μετάλλια ανάμεσα σε 169 χώρες.


Πέραν της σπουδαίας διάκρισης στη Διεθνή Ολυμπιάδα FIRST Global Challenge 2021, ο Κωνσταντίνος Μαλιάρης έχει στο βιογραφικό της σύντομης μέχρι σήμερα ζωής του, συμμετοχές και διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και Ολυμπιάδες Ρομποτικής, Αστρονομίας- και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων, στην 1η λυκείου κατάφερε να προκριθεί και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας που έγινε εξ αποστάσεως και μια χρονιά αργότερα εξασφάλισε την 4η θέση πανελληνίως και μια θέση στην εθνική ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, μέσω της οποίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, διεκδίκησε το χάλκινο μετάλλιο. Μάλιστα, με αφορμή τις διακρίσεις αυτές δεν παραλείπει ν' αναφερθεί στον άνθρωπο που τού έδωσε το έναυσμα ν' ασχοληθεί με την Αστροφυσική, τον καθηγητή Αργύρη Δρίβα, ο οποίος προσέφερε δωρεάν -διά ζώσης (προ κορονοϊού)- μαθήματα, τα οποία και παρακολουθούσε με πάθος.
   
Μεγαλώνοντας στη Ναύπακτο, μια επαρχιακή πόλη με μακρά ιστορία αλλά όχι όσα ερεθίσματα θα ήθελε ή θα χρειαζόταν ένα παιδί με αγάπη για τις επιστήμες και την τεχνολογία, ο νεαρός μαθητής άρχισε από μικρός να εξερευνά το διαδίκτυο για ν' αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν.

Ξεκίνησε προγραμματισμό μόνος του στην 1η Γυμνασίου   

«Στην πρώτη γυμνασίου άρχισα να μαθαίνω μόνος προγραμματισμό στο σπίτι. Το ίντερνετ είχε ό,τι πληροφορία χρειαζόταν. Όλοι οι πόροι ήταν διαθέσιμοι δωρεάν. Ήθελα ν' ασχοληθώ με την πληροφορική περισσότερο απ' ό,τι στο σχολείο. Στη συνέχεια ανέπτυξα κάποιες εφαρμογές (παιχνίδια) που δημοσίευσα τότε στο Playstore, ενώ αργότερα ασχολήθηκα με την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών ως μαθησιακή εμπειρία -πάντα μόνος, χωρίς τη βοήθεια κάποιου φροντιστηρίου ή ΚΔΑΠ, μόνο με τη συντροφιά των βιβλίων και του ίντερνετ», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕο 17χρονος.

Το… «μικρόβιο» της ρομποτικής

Το «μικρόβιο» της ρομποτικής θέλησε να το... μεταδώσει και σε άλλους συμμαθητές του, αλλά η απόπειρα να φτιάξει ομάδα ρομποτικής στο σχολείο, με τη βοήθεια μιας καθηγήτριάς του, έπεσε στο κενό. «Διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε ούτε η ίδια διάθεση από άλλα παιδιά λόγω της πίεσης των μαθημάτων ούτε το κεφάλαιο το χρηματικό, οπότε πάλι κλείστηκα στον εαυτό μου και ασχολήθηκα με Arduino και προγραμματισμό, παρήγγειλα κι έναν 3D printer και ασχολήθηκα με διάφορα πρότζεκτ», σημειώνει, επισημαίνοντας πως στη ρομποτική συνέχισε όταν τού δόθηκε η ευκαιρία να μπει στην εθνική ομάδα, κάτι πρωτόγνωρο για τον ίδιο αφού ώς τότε δεν είχε καταφέρει να συμμετάσχει σε κάποιο πρωτάθλημα ή Ολυμπιάδα ρομποτικής.
   
Στη διάρκεια της μέχρι σήμερα πορείας του έχει επίσης ασχοληθεί για κάποιο διάστημα με τη θεωρητική πληροφορική, με αλγορίθμους και δομές δεδομένων, και συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό πληροφορικής, όπου κατάφερε να φτάσει δυο φορές στο εθνικό καμπ προετοιμασίας (στην α' και β' λυκείου), ενώ με μια ομάδα που είχε φτιάξει με δυο συμμαθήτριές του είχαν συμμετάσχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό τρισδιάστατου σχεδιασμού κι εκτύπωσης και είχαν πάρει το τρίτο βραβείο μιας ασπίδας προσώπου, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...