dikastiria thessalonikis
Χωρίς δικαίωμα άδειας, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την τσέπη τους, «αντιμετωπιζόμενοι πότε ως εκπαιδευόμενοι πότε ως εργαζόμενοι» - «Εργαλειοποιηθήκαμε για να καλύψουμε οργανικά κενά των δικαστηρίων και για να προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους δικηγόρους», καταγγέλλουν οι ασκούμενοι δικηγόροι ΕΣΠΑ Θεσσαλονίκης

Χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα παραμένουν οι ασκούμενοι δικηγόροι ΕΣΠΑ Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα λήψης άδειας, την ώρα που καταβάλλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές και «αντιμετωπιζόμενοι πότε ως εκπαιδευόμενοι πότε ως εργαζόμενοι».

«Εκτός του γεγονότος πως εν γένει στα προγράμματα ΕΣΠΑ (ακόμη και στα δίμηνα προπτυχιακά) προβλέπονται άδειες, δεν νοείται οι ασκούμενοι ενώ εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με τους δικαστικούς υπαλλήλους, και επομένως εκτελούν εργασία, να μην έχουν το νόμιμο δικαίωμα στην άδεια», σημειώνουν σε σχετική καταγγελία οι ασκούμενοι δικηγόροι, έπειτα από συνέλευση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 17/2.

Επιπλέον, «έχουν όλες τις υποχρεώσεις ενός εργαζομένου με πραγματική σχέση εξαρτημένης εργασίας, δέσμευση χρόνου τόπου και τρόπου εκτέλεσης καθηκόντων μας, χωρίς, όμως να διαθέτουν τα δικαιώματα και τις προστατευτικές διατάξεις του εργατικού δικαίου». 

Η παραπάνω κατάσταση, όπως καταγγέλλεται, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «οι ασκούμενοι εργαλειοποιήθηκαν ώστε να καλύψουν οργανικά κενά των δικαστηρίων και για να προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους συμβληθέντες δικηγόρους».

Οι ασκούμενοι δικηγόροι ΕΣΠΑ Θεσσαλονίκης ζητούν μεταξύ άλλων άμεση καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς καθυστέρηση στις πληρωμές, τήρηση των όρων της σύμβασης, ρύθμιση του καθεστώτος των αδειών και διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας του ασκούμενου στο δικηγορικά γραφεία που θα τοποθετηθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ασκουμένους δικηγόρους τρέχει εδώ και αρκετούς μήνες. Μολαταύτα μετά το πέρασμα και την ολοκλήρωση των πρώτων πέντε μηνών οι συνθήκες εργασίας και η συνέχιση του προγράμματος παραμένει αβέβαιη και επισφαλής.

Αρχικά, οι ασκούμενοι δικηγόροι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βρέθηκαν απλήρωτοι για τους 3 πρώτους μήνες, χωρίς καμία διασφάλιση για την ημερομηνία αμοιβής τους και τις συνθήκες εργασίας τους. Παρ' όλα αυτά, μετά από σχετική κινητοποίηση, το αίτημα της αμοιβής ικανοποιήθηκε, εξασφαλίζοντας τόσο τους ασκουμένους του Α' κύκλου του προγράμματος του ΕΣΠΑ όσο και του Β' που είχαν μόλις δύο εβδομάδες έναρξης απασχόλησης στο πρόγραμμα, γεγονός που δεν μπορεί παρά να αποδεικνύει ότι με σχετική πίεση τα αιτήματα δύνανται να ικανοποιηθούν.

Τα εργασιακά δικαιώματα, ωστόσο, συνεχίζουν να παραμένουν μετέωρα και τα αιτήματα των ασκουμένων ανικανοποίητα. Οι ασκούμενοι εξακολουθούν να μη δικαιούνται άδειες ενώ το επικείμενο καθεστώς στα δικηγορικά γραφεία είναι εντελώς αδιευκρίνιστο.

Ενώ αρχικά υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους τεχνικούς συμβούλους για το δικαίωμα σε νόμιμες άδειες, εν τέλει, η όποια δέσμευση υπήρξε, άρθηκε και οι υπεύθυνοι επικαλέστηκαν την ανυπαρξία πρόβλεψης στην σύμβαση, για να αρνηθούν οποιαδήποτε συζήτηση. Εν ολίγοις, αυτό συνεπάγεται πως για ένα χρόνο δεν υφίσταται δυνατότητα απουσίας από την εργασία μας, παρά μόνο σε περίπτωση ασθενείας. Εκτός του γεγονότος πως εν γένει στα προγράμματα ΕΣΠΑ (ακόμη και στα δίμηνα προπτυχιακά) προβλέπονται άδειες, δεν νοείται οι ασκούμενοι ενώ εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με τους δικαστικούς υπαλλήλους, και επομένως εκτελούν εργασία, να μην έχουν το νόμιμο δικαίωμα στην άδεια.

Παράλληλα οι συμβληθέντες με το πρόγραμμα ασκούμενοι βρέθηκαν έκθετοι χωρίς γνώση του τρόπου κατανομής στα Δικηγορικά Γραφεία, τους όρους εργασίας και τους όρους της σύμβασης που θα κληθούν να υπογράψουν, ούτε καν την ημερομηνία έναρξης της παραπάνω διαδικασίας.

Όπως οι υπόλοιποι ασκούμενοι, έτσι κι αυτοί βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς ανασφάλειας της άσκησης, δουλεύοντας απλήρωτοι, καταβάλλοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές εισφορές και ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη, αντιμετωπιζόμενοι πότε ως εκπαιδευόμενοι πότε ως εργαζόμενοι. Έχουν, δηλαδή, όλες τις υποχρεώσεις ενός εργαζομένου με πραγματική σχέση εξαρτημένης εργασίας, δέσμευση χρόνου τόπου και τρόπου εκτέλεσης καθηκόντων μας, χωρίς, όμως να διαθέτουν τα δικαιώματα και τις προστατευτικές διατάξεις του εργατικού δικαίου.

Δεν μπορεί, λοιπόν κανείς παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Υπουργείο όσο και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν είχαν καμία πρόθεση να ρυθμίσουν τον θεσμό της άσκησης. Περισσότερο, μάλλον, οι ασκούμενοι εργαλειοποιήθηκαν ώστε να καλύψουν οργανικά κενά των δικαστηρίων και για να προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους συμβληθέντες δικηγόρους.

Επειδή η συνέχιση εργασίας με τις παραπάνω συνθήκες δεν είναι δυνατή, αιτούμαστε συνολικά για τους ασκουμένους όλων των κύκλων του προγράμματος:

•   Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων! Καμία άλλη καθυστέρηση στις πληρωμές!
•   Έγκαιρη μηνιαία καταβολή του μισθού μας! Να τηρηθεί η σύμβαση που υπογράψαμε!
•   Ρύθμιση του καθεστώτος των αδειών! Ρητή αναφορά και κάλυψη του ηθελημένου κενού με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του εργατικού δικαίου!
•   Δέσμευση για την ομαλή  και άμεση ολοκλήρωση του 18μήνου προγράμματος τόσο στα δικαστήρια όσο και στα δικηγορικά γραφεία!
•   Διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας του ασκούμενου στο δικηγορικά γραφεία που θα τοποθετηθεί, με ευθύνη του ΔΣΘ!
•   Ρύθμιση εν γένει του θεσμού της άσκησης για όλους τους ασκουμένους!

ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

γιατροί, νοσοκόμοι, υγεία
Από σήμερα: Πανελλαδική 48ωρη απεργία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία
Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη από εργαζόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Από σήμερα: Πανελλαδική 48ωρη απεργία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία
ekpaideutikoi_anaplirotes_kathigites
Νέοι αναπληρωτές: Αύριο η Αίτηση-Δήλωση προτιμήσεων - Οδηγίες και δικαιολογητικά
Προθεσμία ανάληψης υπηρεσίας στις σχολικές μονάδες από τη Δευτέρα 4 έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023
Νέοι αναπληρωτές: Αύριο η Αίτηση-Δήλωση προτιμήσεων - Οδηγίες και δικαιολογητικά