dikastiria thessaloniki
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και πληρωμές στις προβλεπόμενες ημερομηνίες ζητούν ασκούμενοι δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη - Η απόφαση της συνέλευσης

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και καμία άλλη καθυστέρηση στις πληρωμές απαιτούν οι ασκούμενοι δικηγόροι Θεσσαλονίκης, με απόφαση της διά ζώσης συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

«Παρά τα λεγόμενα των υπευθύνων του προγράμματος, ότι η καθυστέρηση της καταβολής των μισθών οφειλόταν σε τεχνικούς λόγους ( πχ καθυστερήσεις στην εκκαθάριση) ή και σε εμάς τους ίδιους (πχ καθυστέρηση εγγραφής των ασκουμένων στον ΕΦΚΑ), σύντομα έγινε ξεκάθαρο ότι εξ αρχής δεν υπήρχε καμία πρόθεση για την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας. Παράλληλα, εμείς συνεχίσαμε να εργαζόμαστε κανονικά, παρότι καταστρατηγούνταν ευθέως οι βασικοί όροι της σύμβασης που είχαμε υπογράψει», υπογραμμίζουν σχετικά οι ασκούμενοι.

Παράλληλα τονίζουν: «Δεν μπορούμε παρά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το Υπουργείο όσο και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν είχαν καμία πρόθεση να ρυθμίσουν τον θεσμό της άσκησης. Περισσότερο, μάλλον, μας εργαλειοποίησαν ώστε να καλύψουν οργανικά κενά των δικαστηρίων και για να προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους συμβληθέντες δικηγόρους».

Ακολουθεί η απόφαση της συνέλευσης της των ασκούμενων δικηγόρων Θεσσαλονίκης:

ΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Μετά την περάτωση των σπουδών μας, πολλοί από τους απόφοιτους νομικής, ενταχθήκαμε στο πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για άσκηση στα δικαστήρια. Ως μια απάντηση στις κινητοποιήσεις και τα χρόνια αιτήματα των φοιτητών Νομικής, ασκουμένων και νέων δικηγόρων, για πραγματική ρύθμιση του καθεστώτος της άσκησης, με βασικό μισθό, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι προώθησαν το εν λόγω πρόγραμμα, από το οποίο ήδη έχουν αρχίσει να ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα.
 
Το πρώτο βασικό πρόβλημα με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωποι αφορά την καταβολή του μισθού μας. Παρά τη σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση για μηνιαία καταβολή των χρημάτων, παραμένουμε απλήρωτοι, ενώ οι συνάδελφοι που ξεκίνησαν τώρα το πρόγραμμα, αναμένεται να δούνε τον πρώτο τους μισθό το Φεβρουάριο του 2022!

Συγκεκριμένα, όσοι εισαχθήκαμε στο πρόγραμμα με το πρώτο κύκλο ( 1 Σεπτεμβρίου), σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης αναμέναμε τα δεδουλευμένα των δύο πρώτων μηνών στα τέλη του Οκτωβρίου. Παρά τα λεγόμενα των υπευθύνων του προγράμματος, ότι η καθυστέρηση της καταβολής των μισθών οφειλόταν σε τεχνικούς λόγους ( πχ καθυστερήσεις στην εκκαθάριση) ή και σε εμάς τους ίδιους (πχ καθυστέρηση εγγραφής των ασκουμένων στον ΕΦΚΑ), σύντομα έγινε ξεκάθαρο ότι εξ αρχής δεν υπήρχε καμία πρόθεση για την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας. Παράλληλα, εμείς συνεχίσαμε να εργαζόμαστε κανονικά, παρότι καταστρατηγούνταν ευθέως οι βασικοί όροι της σύμβασης που είχαμε υπογράψει.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ενώ αρχικά διαβεβαιωθήκαμε από τους τεχνικούς συμβούλους για το δικαίωμα μας σε νόμιμες άδειες, ενημερωθήκαμε ότι δεν υφίσταται, εν τέλει, καμία σχετική πρόβλεψη στην σύμβαση. Υποχρεούμαστε εν ολίγοις, για ένα χρόνο, να μην λείψουμε από την εργασία μας, παρά μόνο σε περίπτωση ασθενείας. Πέρα από το γεγονός ότι γενικά στα προγράμματα ΕΣΠΑ (ακόμη και στα δίμηνα προπτυχιακά) προβλέπονται άδειες, αδυνατούμε να καταλάβουμε πως γίνεται ενώ εκτελούμε ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με τους δικαστικούς υπαλλήλους, και επομένως εκτελούμε εργασία, να μην έχουμε το νόμιμο δικαίωμα στην άδεια.

Οι συμβληθέντες με το πρόγραμμα ασκούμενοι βρεθήκαμε έκθετοι. Όπως οι υπόλοιποι ασκούμενοι, βρισκόμαστε στο ίδιο καθεστώς ανασφάλειας της άσκησης, δουλεύουμε απλήρωτοι, καταβάλουμε από την τσέπη μας τις ασφαλιστικές εισφορές και ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη μας πότε ως εκπαιδευόμενοι  πότε ως εργαζόμενοι. Έχουμε δηλαδή όλες τις υποχρεώσεις ενός εργαζομένου με πραγματική σχέση εξαρτημένης εργασίας, δέσμευση χρόνου τόπου και τρόπου εκτέλεσης καθηκόντων μας, αλλά όχι τα δικαιώματα και τις προστατευτικές διατάξεις του εργατικού δικαίου.

Δεν μπορούμε παρά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το Υπουργείο όσο και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν είχαν καμία πρόθεση να ρυθμίσουν τον θεσμό της άσκησης. Περισσότερο, μάλλον, μας εργαλειοποίησαν ώστε να καλύψουν οργανικά κενά των δικαστηρίων και για να προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους συμβληθέντες δικηγόρους.

Αυτός είναι και ο λόγος που εγείρονται σοβαροί προβληματισμοί, τόσο αναφορικά με το ότι δεν δουλεύουμε τελικά πάνω στο αντικείμενο μας, όσο και  με το ότι βρισκόμαστε σε πλήρη άγνοια για τις συνθήκες και τους όρους με τους οποίους θα κληθούμε να εργαστούμε σε δικηγορικά γραφείο, στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος.

Επειδή δεν μας αρκούν οι υποσχέσεις για την ήδη καθυστερημένη καταβολή των δεδουλευμένων μας 13 Δεκεμβρίου και 13 Φεβρουαρίου και επειδή δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις παραπάνω συνθήκες αιτούμαστε συνολικά για τους ασκούμενους όλων των κύκλων του προγράμματος:

-Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας! Καμία άλλη καθυστέρηση στις πληρωμές!

-Έγκαιρη μηνιαία καταβολή του μισθού μας! Να τηρηθεί η σύμβαση που υπογράψαμε!

-Ρύθμιση του καθεστώτος των αδειών! Ρητή αναφορά και κάλυψη του ηθελημένου κενού με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του εργατικού δικαίου!

-Δέσμευση για την ομαλή ολοκλήρωση του 18μήνου προγράμματος τόσο στα δικαστήρια όσο και στα δικηγορικά γραφεία!

-Διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας του ασκούμενου στο δικηγορικά γραφεία που θα τοποθετηθεί, με ευθύνη του ΔΣΘ!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα