pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Άνοιγμα σχολείων
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Γιατί οι εκπαιδευτικοί-γονείς δεν μπορούν να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού

Οι εκπαιδευτικοί γονείς δεν μπορούν να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού όταν νοσήσει το παιδί τους με κορονοϊό, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας.

Ως εξαίρεση προβλέπονται οι εκπαιδευτικοί, των οποίων ο σύντροφος ή σύζυγος εργάζεται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούν να λάβουν την άδεια.

Ωστόσο, η τροπολογία δεν διευκρινίζει τι συμβαίνει στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι εκπαιδευτικοί.

Ειδικότερα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι «εφόσον ένας εκ των δύο γονέων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας».

Επομένως, σύμφωνα με την τροπολογία, όταν ο ένας γονέας είναι εκπαιδευτικός, η άδεια μεταφέρεται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα.

Γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού

Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί οι εκπαιδευτικοί να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την άδεια ειδικού σκοπού όταν νοσήσει το παιδί τους με κορονοϊό, όπως όλοι οι εργαζόμενοι γονείς.

Η απάντηση εναπόκειται στην ανεπάρκεια των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς οι αναπληρωτές θα κληθούν να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν στα σχολεία.

Το υπουργείο Παιδείας υπερηφανεύεται ότι έχει προχωρήσει σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσλήψεων, ωστόσο παραμένει μεγάλος και ο αριθμός των κενών στα σχολεία.

Πρόσφατα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι «έπειτα από 12 χρόνια κατά τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου διορισμοί στα σχολεία προχωρήσαμε συνολικά σε 16.200 διορισμούς. Την πρώτη χρονιά υλοποιήσαμε 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή τους πρώτους στην ιστορία της χώρας. Την επόμενη χρονιά και παρότι είχαμε εξαγγείλει 5.250 διορισμούς κατορθώσαμε τελικά σημειωτέον εν μέσω πανδημίας να προβούμε σε υπερδιπλάσιους 11.700 στη Γενική Εκπαίδευση τους πρώτους έπειτα από 12 χρόνια φτάνοντας συνολικά τους 16.200».

Μάταια, οι εκπαιδευτικοί «χτυπούν στου κουφού την πόρτα» και ζητούν να γίνουν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί του 10ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας δέχθηκαν πειθαρχικές διώξεις επειδή ζήτησαν το αυτονόητο.

«Η τακτική του Υπουργείου Παιδείας να μην καλύπτει έγκαιρα και πλήρως τα κενά που παρουσιάζονται στα σχολεία δεν μπορεί να οδηγεί σε πειθαρχική παραπομπή εκπαιδευτικών» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

Άδεια ειδικού σκοπού για γονείς μαθητών: Τι ισχύει 

Πενθήμερη θα είναι η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορονοϊό, όπως προβλέπει νέα τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας.

Οι διατάξεις της άδειας ειδικού σκοπού θα ισχύσουν μέχρι 15 Απριλίου 2022, ενώ δίνεται η δυνατότητα παράτασης.

Συγκεκριμένα, οι γονείς εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID19 των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που φοιτούν μέχρι και την Γ’ τάξη του Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών.

Δείτε εδώ αναλυτικά την τροπολογία.

Πότε δικαιούνται οι γονείς ειδική άδεια - Η παροχή τηλεργασίας

Όταν η τηλεργασία δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις 4 πρώτες ημέρες απουσίας, ενώ την πέμπτη ημέρα απουσίας δύνανται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις 3 πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.

Μόνο ένας γονέας δικαιούται την άδεια

Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο έτερος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ, ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ ή σύνταξη αναπηρίας.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας καθώς και τη διάρκεια αυτής.

Σημειώνεται δε ότι αποδοχές, για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου, η οποία έχει χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 6+1 αλλαγές που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι 100.000 υποψήφιοι

Το 1ο αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών για εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Ο αυταρχισμός των δυνάμεων καταστολής έχει τη σφραγίδα της Υπουργού Παιδείας
Οι πολλές χιλιάδες φοιτητές/τριες που είδαμε στην χθεσινή διαδήλωση έχουν καθαρό πρόσωπο και ταυτότητα.
Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Ο αυταρχισμός των δυνάμεων καταστολής έχει τη σφραγίδα της Υπουργού Παιδείας
lumishales
«Ποιος Άγιος Δομίνικος…» - «Παράδεισος» που θυμίζει Καραϊβική στην Αλβανία

Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχουμε όλοι να ξεφύγουμε σε έναν επίγειο παράδεισο και ονειρευόμαστε περιοχές όπως η

«Ποιος Άγιος Δομίνικος…» - «Παράδεισος» που θυμίζει Καραϊβική στην Αλβανία