memaska
Η άδεια ειδικού σκοπού εργαζόμενων γονέων με παιδιά που νοσούν θα διαρκεί πέντε ημέρες με μειωμένες αποδοχές - Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

Πέντε ημέρες θα διαρκεί η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορονοϊό, όπως προβλέπει νέα τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας.

Οι διατάξεις της άδειας ειδικού σκοπού θα ισχύσουν μέχρι 15 Απριλίου 2022, ενώ δίνεται η δυνατότητα παράτασης.

Συγκεκριμένα, οι γονείς εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID19 των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που φοιτούν μέχρι και την Γ’ τάξη του Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών.

Δείτε εδώ αναλυτικά την τροπολογία.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Όταν η τηλεργασία δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις 4 πρώτες ημέρες απουσίας, ενώ την πέμπτη ημέρα απουσίας δύνανται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.
Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις 3 πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.

Μόνο ένας γονέας δικαιούται την άδεια

Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο έτερος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ, ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ ή σύνταξη αναπηρίας.

Τι ισχύει για τους γονείς εκπαιδευτικούς

Εφόσον ένας εκ των δύο γονέων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας καθώς και τη διάρκεια αυτής.

Οι διατάξεις έχουν ισχύ μέχρι 15.4.2022, με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σημειώνεται δε ότι αποδοχές, για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου, η οποία έχει χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τικ τοκ
Γαλλία: Απαγόρευση social media για παιδιά κάτω των 15 ετών – Σκληραίνουν τα μέτρα παγκοσμίως
Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή – Τι ισχύει σε Αυστραλία, ΕΕ, Βρετανία, Κίνα και Νότια Κορέα
Γαλλία: Απαγόρευση social media για παιδιά κάτω των 15 ετών – Σκληραίνουν τα μέτρα παγκοσμίως
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει και πίσω φαίνεται λογότυπο του ΠΑΣΟΚ
Προειδοποιήσεις από Ανδρουλάκη: «Δεν θα επιτρέψω να γίνει το συνέδριο μια ηχώ δωματίου»
Ανδρουλάκης: Προειδοποιήσεις προς το εσωτερικό και επίθεση στην κυβέρνηση ενόψει συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
Προειδοποιήσεις από Ανδρουλάκη: «Δεν θα επιτρέψω να γίνει το συνέδριο μια ηχώ δωματίου»
ntountouka
Ζάκυνθος: Εργασιακά δικαιώματα στο επίκεντρο - Εκπαιδευτικοί διεκδικούν 13ο και 14ο μισθό
Στηρίζουν διαμαρτυρία στο ΣτΕ για 13ο και 14ο μισθό οι εκπαιδευτικοί της Ζακύνθου
Ζάκυνθος: Εργασιακά δικαιώματα στο επίκεντρο - Εκπαιδευτικοί διεκδικούν 13ο και 14ο μισθό
manager
Δημόσιο: Με γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ οι κρίσεις διευθυντών και προϊσταμένων
Αλλάζει πλήρως το σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε όλο το Δημόσιο - Τι θα περιλαμβάνουν οι γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ
Δημόσιο: Με γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ οι κρίσεις διευθυντών και προϊσταμένων