«Θερμή άνοιξη» στα ΑΕΙ με Πανεπιστημιακή Αστυνομία και νέο νόμο-πλαίσιο
«Απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα Πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας», δήλωσε ο Τ.Θεοδωρικάκος. Ερχεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Θερμή άνοιξη» προβλέπεται ήδη στα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς η κυβέρνηση έχει επιδοθεί τελευταία σε μια επιχείρηση καταστολής κάθε πιθανής φοιτητικής αντίδρασης, ενόψει του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που ετοιμάζει αλλά και της επανεμφάνισης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που προετοιμάζεται να μπει στα ΑΕΙ Απρίλιο ή Μάϊο.

Κι αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα ΑΕΙ ετοιμάζονται να ανοίξουν όπως ακριβώς έκλεισαν, χωρίς κανένα νέο μέτρο πρόληψης και με το κλίμα να «μυρίζει μπαρούτι» ήδη, λόγω (και) της ακύρωσης μαθημάτων που έγιναν εξ αποστάσεως, με τους φοιτητέςνα έχουν αγανακτήσει:  «Η κυβέρνηση, με την απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει όλες τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την δυνατότητα χιλιάδων φοιτητών να εξεταστούν κανονικά σε μαθήματα που έχουν διδαχθεί! ΩΣ ΕΔΩ! Δεν ανεχόμαστε άλλο να παίζουν με τις σπουδές μας και την υγεία των οικογενειών μας! Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε τα αυτονόητα αιτήματα μας για προστασία της υγείας μας και τους κατάλληλους όρους πραγματοποίησης της εξεταστικής μας», αναφέρει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Οχι τυχαία χτες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ.Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα Πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Στο σύνολο της, η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο»

Τα προεόρτια έχουν ήδη εμφανιστεί, με την επιχείρηση άγριας καταστολής των φοιτητικών αντιδράσεων στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 18 Δεκεμβρίου, με χημικά, ξύλο και απωθήσεις από αξιοσημείωτη δύναμη της αστυνομίας, αποτελούμενη, κατά πληροφορίες δημοτών της πόλης του Λαυρίου, από 100 περιπολικά, 4 κλούβες των ΜΑΤ και 1 αύρα. «Η δύναμη αυτή έζωσε την πόλη, απέκλεισε κάθε είσοδο ή έξοδο από αυτή και επέβαλε καθεστώς κατοχής» όπως σχολίασε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρολιάκος, ενώ διαμαρτυρία για τη στάση της αστυνομίας εξέφρασαν και ορισμένοι πρυτάνεις. 

Καταστολή, το «φάρμακο» για πάσα νόσο

Οι ενδείξεις για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους που έφερε και θα φέρει για τα ΑΕΙ, συνεχίστηκαν με την εκκένωση του χώρου στο Βιολογικό του ΑΠΘ παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη για 34 χρόνια. Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής έγινε γνωστό πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατεδάφισης του συγκεκριμένου χώρου.  «Στο χώρο που επί 34 χρόνια ήταν δεσμευμένος, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη βιβλιοθήκη στη σχολή θετικών επιστημών η οποία θα δοθεί στους φοιτητές, στους ερευνητές» τόνισε πρύτανης Ν.Παπαϊωάννου: «Συζήτησα με τον Υπουργό την ενίσχυση της συνεργασίας μας, η οποία εδράζεται στη λογική της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της ελεύθερης συζήτησης μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου γνωρίζοντας ότι η βία και η οποιαδήποτε πράξη που σχετίζεται με φθορά δημόσιας περιουσίας είναι κάτι που δεν είναι επιτρεπτό», κατέληξε.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η στόχευση είναι εμφανής: καταστολή κάθε εστίας πιθανών φοιτητικών-κοινωνικών αντιδράσεων στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και στην είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.  Ετσι θεωρούν πως θα περάσουν ευκολότερα οι προβλέψεις του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις Τμημάτων, μάνατζερ και Συμβούλια Διοίκησης στα ΑΕΙ, και έχουν απόλυτη "συγγένεια" με το «Σχέδιο δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030» και την Έκθεση Πισσαρίδη στην οποία προτείνεται ανασχεδιασμός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των προγραμμάτων σπουδών, «με ενίσχυση κατευθύνσεων και ειδικοτήτων σε γνωστικά αντικείμενα όπου αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας», χρηματοδότηση ΑΕΙ με ανταποδοτικά κριτήρια και στροφή των ΑΕΙ σε προγράμματα δια βίου μάθησης σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα. Παράλληλα προτείνεται να είναι αρμοδιότητα των Πανεπιστημίων τα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων και ο αριθμός εισακτέων, να υπάρχει τέλος επανεγγραφής (δίδακτρα) για όσους φοιτητές παρατείνουν τις σπουδές τους, και συγκέντρωση των πανεπιστημίων σε μεγαλύτερες μονάδες, κα.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που αναμένεται να εμφανιστεί στα ΑΕΙ προς τον Μάϊο, θα είναι το «κερασάκι στην τούρτα» του επερχόμενου επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Ηδη, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ.Θαοδωρικάκος, αποφασίστηκε ότι η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών που έχουν προσληφθεί θα ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει 3 μήνες. 

Οι πρώτες ομάδες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα 5 Πανεπιστήμια όπου εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ζητήματα παραβατικότητας, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν θα φέρει πυροβόλο όπλο, αλλά γκλομπ, σπρέι πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. 

Τι λένε οι φοιτητές

«Η κυβέρνηση προχωρά στη πλήρη διάλυση των πτυχίων, καταργώντας επι της ουσίας τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και κάθε δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα σπουδών θα διαμορφώνονται εντελώς εξατομικευμένα για τον καθένα με βάση ενότητες μαθημάτων, οι οποίες θα καθορίζουν και τα δικαιώματα που θα αντιστοιχούν στο πτυχίο. Βάζοντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην εργασιακή προοπτική, υποβάλλοντας τελικά τους απόφοιτους σε δια βίου επανακατάρτιση, αλλά και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και τις δυσκολίες και για τους ήδη εργαζόμενους. Ουσιαστικά οδηγεί στη δημιουργία ενός κατακερματισμένου σώματος αποφοίτων που θα διαπραγματεύεται ατομικά τη θέση του στην αγορά εργασίας μακριά από συλλογικές διεκδικήσεις αξιοπρεπών όρων εργασίας και οποιαδήποτε επαγγελματική κατοχύρωση» ανέφερε ενδεικτικά ο Φοιτητικός σύλλογος του Παντείου σε ανακοίνωση για τη Σύνοδο Πρυτάνεων

Η απάντηση από το Στέκι στο Βιολογικό

Τέλος, στην περίπτωση της επέμβασης της αστυνομίας στο Βιολογικό του ΑΠΘ, ακούσαμε όλες τις δηλώσεις που έκανε ο πρύτανης η αστυνομία και ο υπουργός, αλλά δεν είδαμε κάπου τι λένε οι ίδιοι οι φοιτητές. Οι ίδιοι λοιπόν, βλέπουν το χώρο σαν «αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, στέκι αντιπληροφόρησης και ορμητήριο κοινωνικών και φοιτητικών αγώνων». Το τελευταίο, εξηγεί και την σπουδή της κυβέρνησης να το διαλύσει.  Ακολούθως παραθέτουμε όλη τη δική τους ανακοίνωση για την κατάσταση:

«Σήμερα Παραμονή πρωτοχρονιάς (31-12-2021) κράτος και μπάτσοι προχώρησαν στην εκκένωση του κατειλημμένου χώρου "στέκι στο βιολογικό" περικυκλώνοντας το χώρο γύρω από το campus, με παράλληλη αυξημένη παρουσία μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου. Η εισβολή και η εκκένωση της κατάληψης επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα (6:00) δεδομένου ότι εκείνες τις ώρες δεν θα είχαν να αντιμετωπίσουν κάποια μορφή αντίστασης. Δεν θεωρούμε ότι η εκκένωση του στεκιού στο Βιολογικό αποτελεί εξαίρεση, καθώς μέρος των πολιτικών μεθοδεύσεων του κράτους με τη μορφή ελέγχου και καταστολής, είναι να φιμώνει οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης και δράσης που αποκλίνει από το κυρίαρχο.

Το μέχρι στιγμής πλαίσιο καταστολής το οποίο είχε υποστεί η κατάληψη ανά τα χρόνια, προερχόταν κυρίως από ενδοπανεπιστημικές αρχές και κοσμητείες. Η σημερινή εκκένωση - της πιο μακροχόνιας κατάληψης σε πανεπιστημιακό έδαφος - θεωρούμε ότι συγκυριακά έχει βαρύτερη πολιτική σημασία.

Για το κράτος, σηματοδοτεί το τέλος της 'ανομίας' σε πανεπιστημιακούς χώρους και την 'αποστείρωση' των εκπαιδευτικών θεσμών, προωθώντας, ως αναγκαίο, ένα καθεστώς επιτήρησης και ελέγχου, κλειδώνοντας τις σχολές και εντείνοντας την αστυνόμευση του πανεπιστημίου. Απαραίτητη συνθήκη για την επίτευξη των σχεδίων αυτών είναι το φίμωμα κάθε ριζοσπαστικής, αυτοοργανωμένης φωνής που κινείται στον πανεπιστημιακό χώρο, όπως στέκια, καταλήψεις και αυτόνομα σχήματα.

Για εμάς αυτοί οι χώροι, είναι χώροι ελευθερίας, που απορρίπτουν τις έννοιες της ιεραρχίας, της ιδιοκτησίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης. Σε αυτούς, δημιουργούμε τις δικές μας δομές, με βάση την αυτοοργάνωση, την ισότητα, την αντιεμπορευματικότητα και την αλληλεγγύη, από την πολιτική μας υπόσταση και δράση, μέχρι και την ψυχαγωγία μας.

Όπως στο παρελθόν έχουμε υπερασπιστεί τους χώρους που δέχτηκαν επίθεση, σε Ελλάδα και εξωτερικό, έτσι και τώρα θα μας βρουν απέναντι τους στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν. Την απάντηση μας στην καταστολή σας θα την βρίσκετε μπροστά σας, όπως εδώ και τόσα χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 1987, καταλαμβάνεται το "στέκι στο βιολογικό" από φοιτητές καθώς δημιουργείται η ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό χώρο έκφρασης. Το στέκι που κάποτε προοριζόταν για πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη πλέον λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, στέκι αντιπληροφόρησης και ορμητήριο κοινωνικών και φοιτητικών αγώνων.

Εξ' αρχής η σύσταση και η δράση του είναι πολυμορφική εφόσον στο ίδιο χώρο συστεγάζονται ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ποικίλους τρόπους δράσης.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των 34 χρόνων στο χώρο του στεκιού έχουν στεγαστεί φοιτητικά, συναυλιακά, θεατρικά, ραδιοφωνικά και πολιτικά εγχειρήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί καφενεία, συλλογικές κουζίνες, προβολές, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, μαθήματα αυτοάμυνας, κ.α. Έχουν στηριχτεί αγώνες όπως αυτή των αρνητών στράτευσης, των πολιτικών κρατουμένων, των μαθητικών καταλήψεων και έχουν φιλοξενηθεί προσπάθειες οικονομικής στήριξης δικαστικών εξόδων, αναγκών τετραπόδων συντρόφων και ιατρικών εξόδων στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Το στέκι μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να αποτελεί σημείο συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης με βασικό άξονα την αυτοοργάνωση με αντιεμπορευματικούς όρους, την αλληλεγγύη στα έγκλειστα συντρόφια και την καθημερινή διεκδίκηση των ζωών μας.

Η επίθεση στους χώρους μας όχι μόνο δεν θα μείνει αναπάντητη αλλά λειτουργεί και ως κινητήριος δύναμη για αντεπίθεση καθώς μας υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά πως είμαστε σε συνεχή πόλεμο. Το παραμυθάκι της τάξης και της ασφάλειας που πραγματοποιείται μέσω της καταστολής από κάθε μορφής μπάτσων και ρουφιάνων αναζωπυρώνει την ανάγκη μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όντας αλληλέγγυοι/ες το ένα στο άλλο.

Αν θεωρείτε ότι εισβάλλοντας στους χώρους μας, πρόκειται να αφανίσετε και εμάς, ζείτε με αυταπάτες.

Θα φροντίσουμε εμείς να σας επαναφέρουμε από αυτές»

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Στέκι στο βιολογικό

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ.jpg
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα
«Ναι αγαπημένη μου. Πολύ πριν να σε συναντήσω, εγώ σε περίμενα. Πάντοτε σε περίμενα».
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα