pistopoihsh agglikwn LTE golearn
«Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει και εμφανίζεται συχνά όταν οι μαθητές, ακόμη και του Λυκείου, αδυνατούν να διακρίνουν και να προσδιορίσουν χρονολογικά σημαντικά γεγονότα της εθνικής μας ιστορίας» - Γράφει ο Βασίλης Πλατής

Στο γύρισμα της χρονιάς που σηματοδότησε τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση πλησιάζει η ώρα του απολογισμού. Αναμφίβολα, το «φωτεινό» ορόσημο της δημιουργίας του ελληνικού κράτους προβλήθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα χρονικά κοντά στη θεσμοθετημένη ως γενέθλιο ημέρα της Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, και έλαβε διεθνή απήχηση όπως αρμόζει άλλωστε στο ίδιο το γεγονός και τις προεκτάσεις του.

Σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας διοργανώθηκαν με κόπο και μεράκι επετειακές εκθέσεις και διαδραστικές εκδηλώσεις, προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ, έγιναν ποικίλες δράσεις και ομιλίες. Αρκετές νέες εκδόσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, κάποιες από τις οποίες υπήρξαν καρπός της φιλόπονης εργασίας νέων επιστημόνων και ιστοριοδιφών. 

Οι γνώσεις μας για διάφορες εκφάνσεις του Αγώνα συμπληρώθηκαν ή ως επί το πλείστον τα πορίσματα της προγενέστερης έρευνας επιβεβαιώθηκαν. Η ιστορική αναδίφηση βέβαια στο γεγονός αυτό δεν σταματά εδώ και δεν περιορίζεται μόνο στον ακαδημαϊκό χώρο.

Παρόλα αυτά, η «διαχείριση» της επετείου δεν φαίνεται να άλλαξε δραματικά και «ποιοτικά» το ενδιαφέρον του μέσου Έλληνα και κυρίως των νεότερων γενεών αναφορικά με την ιστορική αυτογνωσία, τις καταβολές του ελληνικού κράτους και την ιστορική διαδρομή του, παρά τις οργανωτικές προσπάθειες που αναμφισβήτητα καταβλήθηκαν.

Προσπερνώντας τους εντυπωσιασμούς και την υπερβολή με την οποία ενδεχομένως περιβλήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, ίσως και για να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού, η επέτειος δεν φαίνεται να «άγγιξε» ουσιαστικά τον μέσο Έλληνα. Προφανώς η πανδημία, που έχει αλλάξει άρδην βάναυσα τις προτεραιότητες στη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, να επέδρασε και στην περίπτωση αυτή καταλυτικά.

Η απουσία σε μεγάλο βαθμό ιστορικής συνείδησης, θεμέλιο για την ύπαρξη των κρατών και τη συνέχειά τους στο χωροχρόνο, αναδείχτηκε επ’ ευκαιρία της επετείου στις νεότερες γενιές. Η προβολή του γεγονότος στο σχολείο ήταν μάλλον υποδεέστερη κι όχι ανάλογη αυτής στη δημόσια σφαίρα. 

Ασφαλώς, ο εγκλεισμός των μαθητών επί μακρόν στο σπίτι, η «βίαιη» προσαρμογή τους στο σχολείο προς το τέλος της περσινής χρονιάς και τα πολύπλευρα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει στη λειτουργία και το ρόλο του να λειτούργησαν ανασταλτικά για μια ουσιαστική και εμπερίστατη εμβάθυνση στο γεγονός.

Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει και εμφανίζεται συχνά όταν οι μαθητές, ακόμη και του Λυκείου, αδυνατούν να διακρίνουν και να προσδιορίσουν χρονολογικά σημαντικά γεγονότα της εθνικής μας ιστορίας ή τα απαξιώνουν σαν να αποτελούν οι ίδιοι πολίτες άλλης χώρας ή απλώς κοσμοπολίτες.

Παρόλα αυτά, ιστορικές ψηφίδες, κομμάτια του εθνικού μας συλλογικού, όπως η επέτειος από τα διακόσια χρόνια της Επανάστασης ή η επερχόμενη των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διαμόρφωσαν ιστορικά και γεωγραφικά τον εθνικό μας χώρο και την εθνική μας ταυτότητα αποτελούν «ανάσες» ιστορικής αυτογνωσίας αξιοποιήσιμες στη διδακτική πράξη. Βέβαια, οι ελλείψεις και οι παθογένειες δεν συνήθως αντιμετωπίζονται με ημίμετρα…  

*Βασίλης Πλατής, φιλόλογος-δρος Ιστοιρίας Α.Π.Θ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πόλεμος στην Ουκρανία
Ρωσία - ΗΠΑ: Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων συζήτησαν για την Ουκρανία για πρώτη φορά
Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων της Ρωσίας και των ΗΠΑ συζήτησαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας
Ρωσία - ΗΠΑ: Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων συζήτησαν για την Ουκρανία για πρώτη φορά
Εμβόλιο κορονοϊού
Κορονοϊός: Χαμηλά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας από τον εμβολιασμό σε παιδιά 5-11 ετών
Εξαιρετικά χαμηλός ο αριθμός των περιστατικών μυοκαρδίτιδας σε αγόρια 5-11 ετών που σχετίζονται με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19
Κορονοϊός: Χαμηλά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας από τον εμβολιασμό σε παιδιά 5-11 ετών