Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
ιστορία
Το βιβλίο του πρεσβευτή της Σερβίας στην Ελλάδα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς με τίτλο «Ελλάδα - Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία, η δημιουργία του κράτους και η εθνική παλιγγενεσία» είναι το πρώτο που ​εκδίδεται στη σερβική γλώσσα για την Επανάσταση του 1821 και την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους

Η Επανάσταση του 1821, η ίδρυση του ελληνικού κράτους, καθώς και οι ελληνοσερβικές σχέσεις έως τις μέρες μας αποτέλεσαν θέμα σεμιναρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Βελιγράδι.

Το σεμινάριο έγινε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πρεσβευτή της Σερβίας στην Ελλάδα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, με τίτλο «Ελλάδα - Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία, η δημιουργία του κράτους και η εθνική παλιγγενεσία». Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο που εκδίδεται στη σερβική γλώσσα για την Επανάσταση του 1821 και την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Ανατολικών Σπουδών Ντάρκο Τανάσκοβιτς και διακεκριμένοι Σέρβοι ιστορικοί, οι οποίοι επεσήμαναν ότι το βιβλίο του Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, αν και δεν είναι καθαρά ιστορική μελέτη, αποτελεί τομή στην επιστημονική προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Τονίστηκε, δε, ότι το βιβλίο, εξαιτίας του τρόπου γραφής, παρέχει τη δυνατότητα ακόμη και στον αναγνώστη που δεν έχει διευρυμένη ιστορική γνώση να γνωρίσει άγνωστες για τους Σέρβους πτυχές της Επανάστασης του 1821 αλλά και των δεκαετιών που ακολούθησαν από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η συζήτηση, η οποία διήρκησε περίπου τέσσερεις ώρες, είχε μεγάλο ενδιαφέρον και επεκτάθηκε στις σχέσεις Σερβίας-Ελλάδας μέχρι τις μέρες μας αλλά και σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ήταν ότι οι Έλληνες και οι Σέρβοι, αν και θεωρούνται «αδελφικοί» λαοί, στην ουσία γνωρίζονται πολύ λίγο. Με αυτό το βιβλίο γίνεται μία προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συγγραφέας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

«Με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, πρόθεσή μου ήταν οι συμπατριώτες μου να γνωρίσουν τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα βιβλίο στη σερβική γλώσσα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία», ανέφερε ο κ. Σπασόγιεβιτς και πρόσθεσε: «Ήθελα οι Σέρβοι να μάθουν ποια είναι η ταυτότητα των σύγχρονων Ελλήνων, να γνωρίσουν έναν λαό που αγαπούν πάρα πολύ. Όταν ξεκίνησα τη συγγραφή του βιβλίου έμαθα και εγώ πολλά στοιχεία που δεν γνώριζα. Για παράδειγμα, δεν ήξερα ότι 100 Σέρβοι πολέμησαν στην Πελοπόννησο στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών και πάρα πολλοί στη Βλαχία και τη Μολδαβία».

Ο κ. Σπασόγιεβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πεπεισμένος ότι οι επαναστάσεις κατά του οθωμανικού ζυγού στη Σερβία το 1804 και την Ελλάδα το 1821, αν και δεν είχαν την ίδια έκβαση, ανέδειξαν ένα φιλελεύθερο πνεύμα που παραμένει παρακαταθήκη για τους λαούς των δύο χωρών μέχρι τις μέρες μας.

Το βιβλίο «Ελλάδα-Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία, η δημιουργία του κράτους και η εθνική παλιγγενεσία» του Ντούσαν Σπασόγιεβιτς εκδόθηκε στη Σερβία τον περασμένο καλοκαίρι και προλογίζει ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Σπυρίδων Σφέτας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 1 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και πρόστιμο 100 ευρώ για όποιον δεν τον κάνει

«Βόμβα» για Μετάλλαξη Όμικρον από τον επικεφαλής της Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια

ΑΣΕΠ: Βγαίνει η μεγάλη προκήρυξη για 1.477 προσλήψεις σε δήμους - Ποιες προκηρύξεις άνοιξαν αυτές τις μέρες

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ΥΠΠΕΘ 911
Ευρωπαϊκό Σχολείο Bergen: Προσωρινός πίνακας εκπαιδευτικών για τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή
Δημοσιεύθηκε ο προσωρινός αξιολογικός πίνακας και πίνακας απορριφθέντων υποψηφίων εκπαιδευτικών για προεπιλογή με σκοπό την κάλυψη με απόσπαση της...
Ευρωπαϊκό Σχολείο Bergen: Προσωρινός πίνακας εκπαιδευτικών για τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή
μαθητές δημοτικό σχολείο
Εύβοια: Αυξάνονται κατά έναν οι μαθητές, υποβιβάζουν το σχολείο!
Υποβιβάζουν Δημοτικά σχολεία επειδή έχουν ακόμα και ...έναν λιγότερο μαθητή, ενώ σε μια περίπτωση ζητείται υποβιβασμός σχολείου που θα έχει έναν...
Εύβοια: Αυξάνονται κατά έναν οι μαθητές, υποβιβάζουν το σχολείο!