Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
mathitiki parelasi
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ακυρώνονται οι μαθητικές παρελάσεις σε αρκετές περιοχές λόγω κορονοϊού - Τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη - Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

Σε έντεκα νομούς και έναν δήμο δεν θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελάσεις, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου, καθώς η διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού είναι μεγάλη και η επιδημιολογική κατάσταση των περιοχών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμμένη.

Επιπλέον ακυρώνεται και η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη λόγω εθνικού πένθους, με αφορμή το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Πιο αναλυτικά, παρελάσεις μαθητών, δεν θα πραγματοποιηθούν στις εξής περιοχές:

 1. Έβρος
 2. Καβάλα
 3. Δράμα
 4. Ροδόπη
 5. Πέλλα
 6. Ημαθία
 7. Πιερία
 8. Λάρισα
 9. Μαγνησία
 10. Τρίκαλα
 11. Καρδίτσα

Παράλληλα, στην απόφαση ματαίωσης των μαθητικών παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου οδηγήθηκε και ο Δήμος Μετσόβου

Ακυρώνεται η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη λόγω εθνικού πένθους

Επιπλέον, η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί αφού για την ημέρα αυτή έχει κηρυχθεί -με απόφαση του πρωθυπουργού- εθνικό πένθος, καθώς θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

«Μετά την κήρυξη από τον Πρωθυπουργό της Χώρας της 27ης Οκτωβρίου ως ημέρας εθνικού πένθους για την εκδημία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού, πρώην Υφυπουργού, πρώην Νομάρχη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς και Βουλευτή, Φωτεινής Γεννηματά, δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Η στρατιωτική παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν κανονικά.

Σέρρες: Παρελάσεις μόνο με σημαιοφόρους και παραστάτες

Όπως επιπλέον έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτηςμόνο σημαιοφόροι και παραστάτες σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων θα συμμετάσχουν, μαζί με τα στρατιωτικά τμήματα, στις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο νομό Σερρών.

Αποτιμώντας την επιδημιολογική κατάσταση στο νομό, οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη διεξαγωγή των παρελάσεων ως προς το σκέλος της συμμετοχής μαθητών, αλλά και εκπροσώπων συλλόγων και οργανώσεων.

Τι αναφέρουν οι αποφάσεις των τοπικών αρχών

Θεσσαλία

Η απόφαση για τη ματαίωση των παρελάσεων στη Θεσσαλία ελήφθη, από τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα Νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται οι παρελάσεις μαθητών, φοιτητών, πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων «λόγω της αύξησης κρουσμάτων Covid-19» και «για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης».

Η απόφαση της της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αναφέρει: «Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».

Κεντρική Μακεδονία

Παράλληλα, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν λάβει την απόφαση να μην πραγματοποιηθούν παρελάσεις σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές. 

Ήπειρος

Στην απόφαση ματαίωσης των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου οδηγήθηκε και ο Δήμος Μετσόβου, λόγω «έκρηξης» των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

«Στην Εθνική Επέτειο και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας θα τελεστεί η δοξολογία και θα γίνει κατάθεση στεφάνων … Ανάλογα με την εξέλιξη που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες ο Δήμος θα λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Μετσόβου την ερχόμενη Κυριακή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κανονικά οι μαθητικές παρελάσεις στην υπόλοιπη χώρα

Παρά το αλαλούμ που επικράτησε αρχικά για τις μαθητικές παρελάσεις στην Κεντρική Μακεδονία με τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις Περιφέρειας και υπουργείου Εσωτερικών, οι παρελάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, εκτός της Θεσσαλονίκης, λόγω του εθνικού πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου 2021. Επομένως, οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών».

Τι ισχύει για τις μάσκες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η μάσκα κατά τις παρελάσεις θα είναι υποχρεωτική για όλους, ενώ οι παρελαύνοντες δεν θα φορούν μόνο κατά τη διάρκεια της παρέλασης και όσο είναι στοιχισμένοι.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νίκος Ανδρουλάκης: Από τον ΠΑΣΠ ένα βήμα πριν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Αποτελέσματα ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΙΝΑΛ: Τα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα

Σχετικά με την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 5/12 σε σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

exadaktilos tzanakis koronoios
Τζανάκης: Εκατόμβη νεκρών αν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον – «Ζούμε σε πόλεμο»
«Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών», προειδοποιεί ο Ν. Τζανάκης - «Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για τους άνω των 40 και αργότερα για τους άνω...
Τζανάκης: Εκατόμβη νεκρών αν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον – «Ζούμε σε πόλεμο»
Φιλόλογοι Πάτρας: Αντιδράσεις για πρόσκληση μόνο εμβολιασμένων σε συνέλευση
Αντιδράσεις στους φιλόλογους της Πάτρας για την απόφαση του Συνδέσμου να καλέσει σε συνέλευση μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες
Φιλόλογοι Πάτρας: Αντιδράσεις για πρόσκληση μόνο εμβολιασμένων σε συνέλευση