Μαθητική παρέλαση
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Πού δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις λόγω του επιδημιολογικού φορτίου - Τα μέτρα προστασίας - Τι λένε οι ειδικοί

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού και το ιικό φορτίο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα, χθες καταγράφηκαν 3.937 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, 354 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και οι θάνατοι έφτασαν τους 54.

Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν τους φόβους των ειδικών, οι οποίοι εδώ και καιρό σε δηλώσεις τους επισημαίνουν τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης όπου παρατηρείται συνωστισμός και «κρούουν» το καμπανάκι για τις παρελάσεις.

Πού δεν θα γίνουν παρελάσεις

Έγινε γνωστό ότι ακυρώνονται οι παρελάσεις μαθητών, φοιτητών, πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων στη Δράμα, την Καβάλα, τη Ροδόπη και τον Έβρο, σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστου Μέτιου, «λόγω της αύξησης κρουσμάτων Covid-19» και «για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης».

Επίσης, ματαιώνονται οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις στη Θεσσαλία, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Αρμόδιοι τοπικοί φορείς έχουν λάβει την απόφαση να μην πραγματοποιηθούν παρελάσεις στην Πέλλα, την Ημαθία και την Πιερία εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας της τοπικής κοινωνίας από την επιπλέον μετάδοση του ιού λόγω συνωστισμού κατά τη διεξαγωγή των παρελάσεων. Στην απόφαση ματαίωσης των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου οδηγήθηκε και ο Δήμος Μετσόβου, λόγω «έκρηξης» των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

Επιπλέον, δεν θα γίνειη μαθητική παρέλαση στις 27 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του εθνικού πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «μετά την κήρυξη από τον Πρωθυπουργό της Χώρας της 27ης Οκτωβρίου ως ημέρας εθνικού πένθους για την εκδημία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού, πρώην Υφυπουργού, πρώην Νομάρχη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς και Βουλευτή, Φωτεινής Γεννηματά, δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Κανονικά οι μαθητικές παρελάσεις στην υπόλοιπη χώρα

Σύγχυση είχε επικρατήσει πριν από λίγες ημέρες για τη διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίαςείχε ανακοινώσει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη:

«Ανακοινώνεται ότι με απόφαση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κοινοποιήθηκε σήμερα, επισημαίνεται ότι: «είναι απαραίτητο λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη, να πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση, η οποία να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 60 λεπτά».

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε να διαψεύσει την Περιφέρεια και επισήμανε ότι όλες οι μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Όπως τόνισε το υπουργείο, «όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών», συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών.

«Σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι φόβοι των ειδικών

O καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος χαρακτήρισε ότι είναι «υγειονομικά επικίνδυνες» οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

«Οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ό,τι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται. Όμως μπαίνει το θέμα μήπως για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους πρέπει να γίνει η παρέλαση. Ίσως είναι κάτι που συνεκτιμάται από την Πολιτεία», είπε στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι το θέμα των παρελάσεων δεν τέθηκε στην επιτροπή των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος και καθηγητής ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης υπογράμμισε στο Mega ότι «δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω στα περσινά. Για ένα και μοναδικό λόγο. Γιατί επηρέασαν σε ένα βαθμό και τη διαχείριση άλλων περιπτώσεων νοσημάτων. Κάποια στιγμή πρέπει να το αποτιμήσουμε και αυτό. Όχι τόσο στη μειωμένη υγειονομική υποστήριξη, όσο στο φόβο που υπάρχει για να πάει κάποιος σε ένα νοσοκομείο όταν ακούει ότι υπάρχει συνωστισμός».

Στη συνέχεια, επισήμανε πως οι παρελάσεις και ο συνωστισμός θα προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Κατά των μαθητικών παρελάσεων στις «κόκκινες» περιοχές τάσσεται και η Ματίνα Παγώνη. Όπως είχε επισημάνει σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, όταν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, σημαίνει και αύξηση κρουσμάτων, και στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο. Έτσι, είχε προτείνει στις «κόκκινες» περιοχές να γίνουν μόνο στρατιωτικές παρελάσεις και όχι οι μαθητικές.

Κόσμος στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Τα μέτρα προστασίας

Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που θα ακολουθήσουν οι πολίτες στη διάρκεια των παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου έδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους,όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Συγκεκριμένα, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, ενώ για τους παρελαύνοντες η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι.

Ωστόσο όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση, εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση, να φορούν τις μάσκες τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας