Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Ανησυχία προκαλεί η έλλειψη μέτρων
Την ανησυχία της εκφράζει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών για την επερχόμενη επαναλειτουργία των ΑΕΙ με φυσική παρουσία χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την διασπορά του κορονοϊού

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ομαλή επαναλειτουργία των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Αυτόν τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπληρώνονται 18 μήνες από την έναρξη των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι σε όλο αυτό το διάστημα, τα πανεπιστήμια παρέμειναν, ουσιαστικά, κλειστά με εξαίρεση τον ενάμιση μήνα στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.

Το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τα πανεπιστήμια όπως τα έκλεισε!

Ενώ διακηρύσσει τη δήθεν αγωνία του για την ποιότητα των σπουδών που παρέχουν τα πανεπιστήμια, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να διασφαλίσει την πραγματοποίηση της διδασκαλίας ή τη διενέργεια των εξετάσεων με φυσική παρουσία, οδηγώντας, για 3 ολόκληρα εξάμηνα σπουδών, την ανώτατη εκπαίδευση σε υποβάθμιση.

Μέσα στην πανδημία, το υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει θέσεις 400+600 ειδικών αστυνομικών για τα πανεπιστήμια, δήθεν ενδιαφερόμενο για την «ασφάλεια» των φοιτητών και των φοιτητριών, την ίδια στιγμή που αδιαφορεί για την ασφάλεια της υγείας τους:

  • Δεν έχει προβεί σε προμήθεια κατάλληλου υγειονομικού εξοπλισμού και εξαερισμού για τις αίθουσες των ΑΕΙ και δεν έχει μεριμνήσει για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαρισμού και ειδικού υγειονομικού προσωπικού για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εξήγγειλε, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
  • Δεν έδωσε προτεραιότητα στον εμβολιασμό τού προσωπικού των πανεπιστημίων με την αιτιολογία ότι τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά, ενώ, στην πραγματικότητα, τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά ακριβώς επειδή το προσωπικό έμενε ανεμβολίαστο και χωρίς τα αναγκαία φάρμακα.
  • Στην πραγματικότητα, δεν ενδιαφέρθηκε, γενικώς, για τον εμβολιασμό των νέων, καθώς δεν έκανε έγκαιρα κατάλληλες καμπάνιες ενημέρωσής τους, ώστε να πετύχει υψηλά επίπεδα εμβολιασμού σε αυτούς.

Ενώ δεν έχει καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων, το υπουργείο δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία οργάνωσης μιας ομαλής ακαδημαϊκής ζωής και ενώ υπολείπονται μόνο δύο εβδομάδες για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων και δεν έχει ανακοινώσει κανένα συγκεκριμένο μέτρο, εκτός από την υποχρέωση για δύο rapid test.

Προκύπτουν π.χ. μεγάλα ζητήματα σχετικά με το πώς θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά και τι μέτρα θα ισχύσουν σε σχέση με τη μέγιστη ασφαλή χωρητικότητα των αιθουσών, το χρόνο των διαλειμμάτων, τον κατάλληλο εξαερισμού κλπ.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών έχει εισηγηθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2021 κείμενο με τίτλο «Ένας οδικός χάρτης για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων» με 33 προτάσεις, καρπό συνεργασίας εξαιρετικών συναδέλφων επιστημόνων του χώρου, αλλά το Υπουργείο απλώς τον αγνόησε.

Υγειονομικό όφελος μπορεί να υπάρξει όταν ο έλεγχος μέσω rapid test είναι δωρεάν για τους φοιτητές, να διενεργούνται σε μονάδες εύκολα προσβάσιμες και να μην επιβαρύνουν τον ήδη συρρικνωμένο προϋπολογισμό των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού στην πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μέτρα αποτροπής της προσέλευσης σε αυτήν ή ακόμη χειρότερα, τιμωρητικά μέτρα για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, η στελέχωση των πανεπιστημίων θα πρέπει να ενισχυθεί με προσλήψεις έκτακτου διδακτικού προσωπικού ώστε να προχωρήσουμε με διδασκαλία σε μικρότερα ακροατήρια, και να οργανωθούν καμπάνιες ενημέρωσης με ανοιχτές συζητήσεις και ομιλίες από συναδέλφους ειδικούς εντός της Πανεπιστημιακής κοινότητας ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα εμβολιασμού των φοιτητών και του προσωπικού μας.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καλεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας σε αυτοοργάνωση, αλλά και ειδικά το φοιτητικό κίνημα σε από κοινού προσπάθεια, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιστρέψουμε με φυσική συμπαρουσία στις αίθουσες και στα εργαστήρια, στη διδασκαλία και στην έρευνα, με ασφάλεια: Η ανάκτηση του ακαδημαϊκού βίου μας αναμφισβήτητα προϋποθέτει τον πλήρη εμβολιασμό μας και τη συνεργασία όλων μας με σκοπό την αποκατάσταση λειτουργίας των πανεπιστημίων με φυσική παρουσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Προκλητικός ο θείος του Γυναικοκτόνου: "Δεν είστε όλοι θύματα"

Νέες Χιλιάδες Προσλήψεις αναπληρωτών σήμερα - ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Σχολεία: Αισιοδοξία από τον Θάνο Πλεύρη - «Τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά»
Ο Θάνος Πλεύρης εμφανίζεται αισιόδοξος για τη λειτουργία των σχολείων, υποστηρίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοιχτά
Σχολεία: Αισιοδοξία από τον Θάνο Πλεύρη - «Τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά»
εκπαιδευτικοί τάξη
Υπουργείο Εργασίας για το συνταξιοδοτικό: Τι πραγματικά αλλάζει από 1/1/2022 και ποιους αφορά
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση
Υπουργείο Εργασίας για το συνταξιοδοτικό: Τι πραγματικά αλλάζει από 1/1/2022 και ποιους αφορά
Διευθυντής σχολείου μήνυσε γονέα - αρνητή για συκοφαντική δυσφήμιση
Η μαθήτρια αρνήθηκε να φορέσει τη μάσκα στο σχολείο και οι γονείς της αρνήθηκαν να την παραλάβουν από το σχολείο - Η μήνυση
Διευθυντής σχολείου μήνυσε γονέα - αρνητή για συκοφαντική δυσφήμιση